SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalka: Lea Lehner

1. KRATICE IN ZAPISOVANJE KRAJŠAV (želela je vedeti vse tri delitve in primere v vsaki skupini)
2. VELIKA ZAČETNICA (lastna imena - zemljepisna lastna imena, primeri)
3. OSNOVNA KOREKTURNA ZNAMENJA (katera so in kako jih označimo)

1. Naštejte vse priročnike
2. Dvojezičnost
3. Kje najdemo priročnike

13. 7. 2017, ga. Lea Lehner:
1. Nekončna ločila, potem natančneje razlika med pomišljajem in vezajem
2. Razvoj slovenskega knjižnega jezika (tu sem povedala vse o 16. stol., kdo, kaj, kdaj itd., potem pa me je kar ustavila, da greva na zadnje vprašanje, ker sem to očitno dobro znala)
3. Korekturna znamenja
Zelo prijazna gospa, pomaga s podvprašanji in če vidi, da nekaj dobro znaš, te prekine in nadaljuje z naslednjim vprašanjem.
Srečno!

Namesto Naprudnik Praunseis sem imela gospo z dvema priimkoma (zaradi treme si nisem zapomnila priimkov niti približno)
1. elektronska pošta (želela je slišati razliko v primerjavi z klasičnim dopisom; me je lepo vodila, ker mi sprva ni bilo čisto jasno kaj sploh želi: leva poravnava besedila, podpis tudi na levi strani, zadeva se vpiše v obrazcu, ne piše se cel naslov pošiljatelja in prejemnika,...)
2. socialne zvrsti (kakšen jezik uporabljamo v šolah? zborni. vendar imajo šole tudi nalogo, da negujejo in ohranjajo narečja, otroke pa moramo naučiti kdaj in kje uporabljati kateri jezik)

20.9, izpit sem opravljala kot pomočnica vzgojiteljice
GOMBOC;
- SSKJ (nasplošno + kaj je to geslo, kaj je frazeološko gnezdo, terminološko gnezdo),
- razlika med vezajem in pomišljajem,
- prevzete besede (naštet in opisat)+ primer za vsako ( pri sposojenih besedah je želela naj povem eno sposojeno besedo, ki jo uporabljam pri svojem delu + ni želela da uporabim besede kot so zapisane v katalogu kot primeri( first lady, pica,...)
- glede priprav (podpičje )

Mojca Honzak, 26. 9. 2017:

1. Pedagoški govor
2. Zemljepisna imena (delitev) + pravila za pisanje velike in male začetnice
3. Določiti moram M in V začetnico na primerih: Stari trg pri Ložu, Bela krajina
4. Našteti končna ločila + raba treh pik (skladenjska, neskladenjska)

Prijazna gospa, postavlja podvprašanja.

Nazadnje urejeno:
- jezikovni priročniki, SSKJ, kdo lahko predlaga nove besede in kdo jih sprejme (kdorkoli, sprejme SAZU)
- funkcijske zvrsti jezika, razlika med umetnostnimi in neumetnostnimi besedili,publicistična besedila (značilnosti)
- razlika med okrajšavami, simboli in kraticami (primeri)

Katere napake opažam pri govoru otrok?

Razlika med narečjem in knjižnim jezikom.

Vezaj in pomišljaj, kakšna je razlika, kdaj uporabljamo.

NAPRUDNIS
Socialne zvrsti jezika(razdelitev, obrazlozi neknjiznji jezik in bolj podrobno narecja)
Samostalniske besede razdelimo na: lastna in obcna(povej vec o obcnih imenih in nastej)
Zemljepisna lastna imena(ali se.Julijske Alpe pise oboje z veliko) ter stvarna lastna imena(primeri)
Ni bav bav, zelo so prijazni!

Cotman

1. Napake s priprav, stičnost, nestičnost, alinejsko naštevanje
2. Temeljni mejniki slovenskega knjižnega jezika
3. Kolikost samoglasnikov (fonem 8, črka 5)

Precej uradna gospa.

- Zgodovina SKJ (od Trubaraja oz. reformacije naprej, kateri jezikovni model je uporabil pri anstanku - OSREDNJESLOVENSKI GOVOR - tako je še danes) - kaj je pomembno za jezik (slovar, slovnica, pravopis - v njih je NORMA nekega jezika)
- Vejica (stično, nekončno ločilo, primeri rabe, ali se vejica zapisuje pred IN - kdaj (? V pristavkih ter kadar je "in " zložen - npr. Prišel sem domov, in sicer ob 20h.), pred KOT - kdaj (prim. Lepa si kot roža. : Lepa si, kot bi bila roža. Zakaj je v drugem primeru vejica? Zaradi GLAGOLA).
- Slovarsko geslo MIŠ na listku - opisati, kaj je razvidno iz glave in zaglavja (spol, naglas - kakšno naglaševanje poznamo v slovenščini (tonemsko in ?, besedna vrsta ...)
Izpraševalka je bila dr. Tratnik - zelo prijazna gospa.

Ko mi je na listku podala geslo "miš" iz SSKJ, me je vprašala: "Kaj vidite?" Odgovorila sem: "Miš." In smo se pošteno nasmejali. :)

Pozdravljeni, zaradi velike treme si nisem zapomnila izprasevalke, namesto Dusej - Blatnik, je bila v konisiji druga gospa, zdi se mi da gospa Sipek, ampak nisem prepricana.
Sicer zelo uradna, srog pogled, tudi zelo poslusa kako govoris, predvsem kako naglasujes. Se ne nasmehne itd, ampak je korektna, pomaga in res isce znanje.

1. Dobila sem list z nekaj besedami, mislim, da jih je bilo okoli 8 in je bilo potrebno pravilno naglasevati oz., vsaj dva pomena je imela beseda in je bilo potrebno povedati, oba pomena spomnem se samo dveh besed ( vodene - delavnice ali barve, letalo - na nebu/nekaj leta po zraku) .

2. Na drugem listu je bilo tudi ene 5 stavkov in je bilo potrebno povedat ali se beseda pise skupaj ali narazen.
( triletnica, C-dur ...)

3. Sklanjatve. Kako sklanjamo mosko in zensko ime ter priimke. Prvo sem.dobila Karmen - ki ima nicto koncnico v vseh sklonih, je bilo dovolj, da sem samo povedala. Nato pa sem sklanjala Jure Novak. Dala mi je se nekaj primerov kako bi bilo pravilno s sosedu/sosedom ...

Nic strasnega ... Res me je bilo strah, ampak izprasevalci iscejo znanje. Pomembno je samo ostati zbran, ce kako neumno ven vrzes. Brez straha in srecno vsem, ki vas strokovni izpit se caka.

1. vse o vejici, ker sem imela napake v pripravi
2. velika začetnica lastna stvarna imena ter kako pišemo praznike (kateri prazniki so izjema in zakaj)
3.pravorečna norma SKJ (samoglasniki, soglasniki-kako jih delimo, kako izgovorimo besede, ki se končajo z zvenečimi nezvočniki npr. jaz (izgovorimo z kot s-zamenjamo nezvenečo z zvenečim s)

Križnar, zamenjala gospo Lehner.

1. V mestniku sklanjaj Tina in Marko Novak ter Nejc in Tina Novak. (Pri ženski sklanjatvi se priimek ne sklanja).
2. Kaj bi poiskala v Slovenskem pravopisu? Vsaj pet primerov.
3. Napaka iz priprave; vezaj in pomišljaj, na listu zapisani primeri delovnega časa. Izberi pravilnega in pri napačnih povej, kaj ni pravilno.

izpraševalka Šurca Gerdina

1. Socialne zvrsti slovenskega jezika. Kdaj bi lahko z učenci pri pouku govorili v narečjih?
Poznamo knjižne (zborni, knjižni pogovorni) in neknjižni (sleng, žargon, argo). V narečjih bi lahko govorili, ko bi to temo obravnavali (npr. med samim poukom, na dnevih dejavnosti, če bi pisali kakšne pesmi ali prozo na to temo ...).
2. Zemljepisna lastna imena.
Delimo jih na naselbinska in nenaselbinska. Naselbinska: prve besede z veliko, druge tudi razen če niso to besede mesto, vas, naselje, selo, trg. Nenaselbinska: prve besede z veliko, druge in naslednje pa z malo, če same po sebi niso lastno ime.
Nato me je vprašala, kako bi zapisali Sava Dolinka in Julijske Alpe.
3. Neskladenjska raba pike.
To pomeni, da pika ni uporabljena v stavku, ampak drugače npr. pri znaku za množenje (pomaknjena je višje), pri datumih (npr. 13. 10.) in pri navajanju literature (npr. pri seminarski nalogi). Potem me je vprašala še, kako imenujemo števnike, ki imajo piko. Vrstilni.

Zelo prijetna gospa.

SLOVENŠČINA (vzgojiteljica)
1. Marko, Aco, jež v orodniku ednine (končnice -om oziroma -em)
2. Na listu postaviti končna ločila in utemeljiti
3. Pravilno prebrati 0,9%, 6,6%, 5,1% ...
4. Izgovorjava: Trgovina je odprta od 8. do 12. ure.
Trgovina je odprta od 8-12.

Sporočanje, glasovi v slovenščini, kako jih razvrstimo, govorne napake, ki se pojavljajo pri otrocih v predšolskem obdobju (sem spec. in reh. ped.).

sklanjaj otrok v mn.
poudarek, naglas - kaj je, primer, kaj naglašujemo, samoglasniki - glasovi
neknjižne zvrsti jezika - narečja, pokrajinski pogovorni ( kje, zakaj, koliko, kateri)

12.10.2017, Simona Cokan (prijazna...zelo pomaga, če se kaj zmedeš)

1. Brižinski spomeniki
2. Katere priročnike poznam in uporabljam. Ker sem anglistka, sem rekla, da slovarje tudi slovnico, občasno SSKJ. Sem morala na kratko opisati SSKJ, res samo zelo osnovne reči.
3. Koliko glasov ima slovenščina (29; 21 sogl. in 8 samogl.), vprašala me je še naglasna znamenja (ostrivec, krativec, strešica + za vsakega navesti primer).

Izpraševalka: Marjana Rojc
1. Vezaj in pomišljaj
2. Velika začetnica v stvarnih občnih imenih
3. Definicija

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu