SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Mateja Gomboc

- Našteti socialne zvrsti (opisati vse, knjižne in neknjižne)

- Zemljepisna lastna imena (opisati naselbinska in nenaselbinska)

- Priročniki (na podlagi danih primerov povedati, v kateri priročnik bi pogledala)

Kurinčič

Sem slovenistka in mi je rekel, da ravno v neke sklanjatve pa spregatve zato ne bova šla, me je pa npr. vprašal:

1. razlika med južnoameriški in vzgojno-izobraževalni (prvo je podredna zloženka, pišemo skupaj, drugo priredna, vzgoja IN izobraževanje, zato vmes vezaj).

2. Kako bi učencem razložila stičnost tropičja (torej v katerih primerih je tropičje stično: če spuščamo črke v besedi, drugače je seveda nestično).

3. Katere socialne zvrsti jezika uporabljam na delovnem mestu (torej pri frontalnem, vnaprej pripravljenem nastopu zborni knjižni, pri sporazumevanju knjižni pogovorni, v zbornici npr. pokrajinski pogovorni ...)

4. pisava od začetkov do danes (Brižinski v karolinški minuskuli, Trubar najprej v gotici, potem v latinici, ki jo Janežič kasneje poimenuje bohoričica; črkarska pravda ... veliko gospod tudi sam pove zraven. Sva prešla potem na glasoslovje, koliko imamo glasov/črk. Kako je s tem v drugih jezikih, imajo več/manj črk? Če imamo prevode, pa npr. francosko, angleško in slovensko besedilo, bo slovensko daljše od ostalih ali krajše? (krajše, ker - kot je napisala že predhodnica - ne potrebujemo tistega ''vi'' pri vozite itd.)

5. malo je še pogledal ime pa priimek, pa sem kar sama povedala, da priimka pri ženski ne sklanjamo (oziroma ima ničto končnico), razen če se konča na -a (takrat pa lahko z ničto končnico ali pa po prvi ženski sklanjatvi, primer Ivana Kobilica).

- katero zvrst jezika uporabljamo v vrtcu,
- socialne zvrsti jezika (kaj je argo),
- zvočne prvine (kaj je register),
- vidne prvine,
- razlika med naselbinskimi in nenaselbinskimi imeni.

1. delitev ločil, podrobneje tri pike
2. obča stvarna imena (s primeri)
3. število sklonov in sklanjanje: otroci v množini

15.6.2017:
1. Vezaj in pomišljaj
2. Samoglasniki in soglasniki; primeri za široki e in o ter polglasnik
3. deljenje besed (pravila, primeri)

Slovenščina:
Kje in kdaj se pojavi prvikrat v zgodovini v pisni obliki slovenski jezik? V Brižinskih spomenikih, vse o Brižinskih.
Še ostali rokopisi (Celovški, Rateški, Stiški).
Zaznamovane in nezaznamovane besede.
Razlika naglas in poudarek.

Lidija Grmek Zupanc

1. SSKJ
2. Vidne prvine govora
3. Pedagoški govor

Romana Šarec Rojc:

• ločila (delitev: končna/nekončna, stična/nestična, naštej katera spadajo pod vsako kategorijo, kako so končna ločila stična - levo stična, katero ni - tri pike)
  • socialne zvrsti jezika (delitev, razloži sleng, narečja - koliko skupin, katere, v katero narečno skupino spadam)
  • slišne prvine govora (naštej in eno opiši)
  • razlika med pomišljajem in vezajem (s primeri)

Izpraševalec Križnar:

1. Raba vejice (rešiti list s primeri)
2. Pridevnik moj/svoj (rešiti list s primeri)
3. Geselski članek

Kratice in krajšave - najprej teorija, nato primeri na listu, imeni Pia in Mario - kako bi imeni zapisala v rod., na listu sem dobila zapis dneva, datuma in ure - pravilno sem postavila pike in vejice, dobila sem stavek, ki sem ga prebrala - pri tem sem bila pozorna na izgovorjavo naslonk, sklanjanje - Tina in Marko Novak - v 5. sklonu, nato še Marko in Tina Novak. V bistvu sem vse opisano dobila na listih. Ni bilo težko, ker lahko razlagaš na primerih.

Uporaba velike začetnice, kako se delijo lastna imena, zakaj je pomembno deljenje na nenaselbinska in naselbinska pri zemljepisnih?
Kako delimo ločila?
Skladenjska raba pike in vejice?

- ločila, ki jih uporabljamo pri matematiki
- stičnost in nestičnost teh ločil in simbolov
- nekaj primerov presledkov in vezajev, ki se uporabjajo pri matematiki
- pedagoški govor

izpraševalka Tratnik
1. Iz priprave: raba pike
2. Razloži geselski članek iz SSKJ
3. Primerjava glasov in črk (zakaj nima vsak glas svoje črke, kako je s črkami, ki jih v slovenščini nimamo, npr. w, x, y...)

Oblak, področje: matematika
1. Ločila, delitev: končna, dvodelna, stična; te sem naštela. Nato me je vprašala kako je s piko, je levo-stično, v pripravi sem imela napaki: vrstilni števnik: 1. a, datumi: 10. 2. 2017, oboje ima presledek.
2. Števniki, katere poznamo, kako zapisujemo, primera: glavne in vrstilne.
3. Krajšave (kratice, okrajšave, simboli), kako jih zapisujemo in primeri.

Lili Epih:
- Vse kar sem vedel o SSKJ (kako je sestavljen, kaj najdemo not, kdaj bi pogledal v SSKJ, česa ne najdemo not ...)
- Razlika med naglasom in poudarkom.
- Kaj lahko določimo, oziroma kako naglašujemo (mislim da foneme?) - jakostno in tonemsko.
- Naglasna znamenja (opis kakšne glasove da določen naglas).
- Slušne prvine govora.
- Skladenjska in ne skladenjska raba pike (torej kje jo pišemo in kje ne).
- Na koncu še nekaj v zvezi s pravopisom in slovnico.
- Gospa usmerja, če se za trenutek ustaviš in ti nato dovoli da nadaljuješ, seveda v pravi smeri. Stvari moraš znati povezovati in ko nisem čisto razumel kaj hoče od mene, sem ji to povedal in je vprašala malo drugače.

Izpraševalka: Irena Rakovec Žumer

Vprašanja:
- mejniki slovenskega jezika
- katero pisavo uporabljamo
- stvarna lastna imena
- pedagoški govor

1. Brižinski spomeniki.
2. Pedagoški govor.
3. Funkcijske zvrsti, podrobneje sleng in argo.

Izpraševalka: mag. Lidija Grmek Zupanc

1. Socialne zvrsti slovenskega jezika (samo našteti)
2. Pravopis - povej eno pravopisno pravilo. Izbrala sem pravilo o pisanju nestičnega vezaja, nato sem ga morala opisati.
3. PRAZNIKI (kako jih pišemo: vedno z malo, razen v primerih, ko so izpeljani iz osebnega lastnega imena kot npr. Prešernov dan ali Marijino vnebovzetje)

Izpraševalka Butina, sicer pa sem slovenistka in zato sem verjetno dobila vprašanja nekoliko bolj iz "prakse".
1. Kako se v razredu pri pouku slovenščine kaže zvrstnost, katere socialne in funkcijske zvrsti uporabljamo, kdaj, kdaj ne smemo uporabljati knjižnega pog. ali pogovornega jezika, kako je z narečji, razlika med programi - gimnazija, srednje strokovno in tehniško ter poklicno izobraževanje, katerega jezika mora biti pri dijakih, ki jih pripravljamo za splošno maturo največ)
2. Pravilno naglasi pet besed (lahko, svet ...).
3. Pedagoški govor (kaj je in kdaj ga uporabljamo).

Klemencic Glavica... stroga ... nic pomagala ... vprasanja postavljala zelo dvoumno.
1. Kaksen je status slovencev v zamejstvu. Ne narodnih manjsin pri nas!(Se daj ne vem kaj je hotela tukaj od mene :-) )
2. Napake iz poprave
3. Kaj spada pod naselbinska imena in nenaselbinska? Vse nastet. Pravila kaj se pise z velko in kaj z malo

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu