- Prispevki
- 5.964
Nazadnje urejeno:
Za objavo izpitnih vprašanj uporabite pripravljene obrazce - tukaj
Novejša vprašanja oz. prispevki se dodajajo na koncu teme.
Vprašanja so posredovana samo s strani uporabnikov.
- - -
Novejša vprašanja oz. prispevki se dodajajo na koncu teme.
Vprašanja so posredovana samo s strani uporabnikov.
- - -
Vprašanja na strokovnem izpitu raznih kandidatov:
1. Kratice pri slovenščini - znanje, ki ga morajo znati učenci v OŠ
2. Pedagoški govor
3. Strategije pri neumetnostnem besedilu (sem zabluzila, pa sva potem skupaj prišli do motivacije, učenci sam pridejo do ugotovitev, analiza ipd.)
1. Brižinski spomeniki, Katekizem in Abecednik (to se je vezalo na pripravo, ker sem mela pri zgodovini temo Kdaj je nastala knjiga).
2. Zapisovanje zemljepisnih imen in vezaj pri pisanju le-teh.
3. Citiranje (tu se je malo čudila in malce razjezila kako citiranje imam, toda mi na zgodovinskem oddelku smo imeli lastno citiranje in v pripravah nisem citirala literature po splošnem citiranju, vprašanja pa so se potem navezovala kam vse naj pogledam za citiranje literature, potem sma pa prišle nekako do pravopisa pa sem tam mal povedala kaj je v njem).
1. Dvosmerno sporazumevanje (značilnosti ...)
2. Značilnosti branja in poslušanja (prednosti in slabosti), razvijanje bralne zmožnosti oz. zmožnosti poslušanja (pri slovenščini)
3. Krajšave
1. funkcijske zvrsti
2. razlika med stavkom in povedjo (to vprašanje sem dobila, ker sem v pripravah uporabljala obe besedi in raba ni bila pravilna). vprašala me je tudi, če je Au! poved? Je.
3. velika začetnica, občna in lastna imena, kdaj pišemo fiat z veliko/malo začetnico
- temeljni mejniki slo. knjižnega jezika
- glasovi v slo. knjižnem jeziku - koliko jih je, kako jih delimo, 29 glasov, 25 črk, kateri, zraven naglasna znamenja...
- sklanjanje ženskega in moškega priimka ob ženskih in moških imenih - natančno in podrobno, pravilo + primer, veliko podvprašanj
- kaj je pravilno - Izrekam pohvalo LUKI ali LUKU. Oboje je pravilno.
1. Okrajšave, kratice ...
2. Pomišljaj, vezaj.
3. Mejniki slovenskega knjižnega jezika.
1. Ločila; stičnost in nestičnost.
2. Sklanjanje ženskih (npr. tuja imena: Karin, Karmen) ter moških imen in priimkov.
3. Slovar, pravopis, slovnica (kaj vsebuje in kje/ kdaj se uporablja).
1. Vidne prvine govora
2. SSKJ, Slovnica, Pravopis (na kratko, kaj v katerem najdemo)
3. Kaj spada k stvarnim lastnim imenom? Kdaj pišemo aspirin z veliko in kdaj z malo začetnico?
1. Slišne prvine govora.
2. Definicija stavka in povedi (sem v pripravah enkrat namesto besede poved uporabila besedo stavek).
3. Stvarna imena - tu se mi je zataknilo, ker sem pomotoma med naštevanjem omenila tudi eno zemljepisno (ne vem, kako mi je to uspelo ), pa ni bilo sile.
4. Kdaj Fiat in kdaj fiat.
1. Delitev in zapisovanje števnikov.
2. Delitev ločil. Raba klicaja (v pripravi sem imela na delovnem listu klicaj namesto pike). Pika - levo- ali desnostična? (v pripravi sem mela narobe zapisano 8. a -verjetno tiskarski škrat
3. Socialne zvrsti jezika.
1. Slišne prvine govora (to zadnjič nisem dovolj dobro znala), nato Kakšna je razlika med naglasom in poudarkom.
2. Kje je zapisan "obstoj" slovenščine. Vprašanja nisem dobro razumela, rekla sem, da v ustavi. Potem mi je pomagala tako, da mi je rekla, v katerih knjigah. Hotela je vedeti o slovarjih, priročnikih. Ko sem jih naštela, je hotela vedeti kaj je v SSKJ, pravopisu, slovnici - iz slovnice nekaj poglavij (Glasoslovje, Besedotvorje, Besedoslovje ...). Razlike med enim in drugim no.
3. Kako se sklanja priimek ob ženskem in moškem imenu. Kako se skladnja moj priimek. Sem se zmotila, pa mi je pomagala - posebnosti (ženski priimek se lahko sklanja, lahko ne - sklanjajo se tisti, ki se končajo na a). Kako se sklanjajo nekatera ženska imena (Karmen, Mimi ...). Kako se sklanja moško ime Luka (po 1. in 2. moški sklanjatvi).
- delitev ločil (3), raba klicaja po novem,
- socialne zvrsti jezika,
- velika začetnica pri praznikih (zakaj, izjeme).
- Vse o ločilih;
- Razlika med pomišljajem in vezajem
- Kaj se piše skupaj, kaj narazen,....
- Socialne zvrsti slovenskega jezika ( naštet)