SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

izpraševalka Rojc

-priročniki,
-zemljepisna lastna imena,
-pedagoški govor.

Nazadnje urejeno:
Izpraševalka Rojc:
-Socialne zvrsti jezika (naštej )
-Govorne napake pri otrocih ( katere so )

Zelo prijazna izpraševalka, sploh ne vrta, ko vidi da znaš gre kar na naslednjo vprašanje, če se ti zatakne ali kaj pozabiš tudi pomaga, spodbuja. :)

Datum 23. 11. 2017, izpraševalka Cokan:
1. mejniki slovenskega knjižnega jezika,
2. prvi slovar (slovar 4 jezikov, Megiser),
3. vse o SSKJ (kvalifikatorji itd.).

Datum 22.11.2017, izpraševalka Pezdirc

-razlika med naglasom in poudarkom
-temeljni jezikovni priročniki (samo našteti)
-taj je terminološko in kaj frazeološko gnezdo (kje najdemo ta dva termina, samostojni primer)
-prevzete besede (kako jih prilagajamo, našteješ: sposojenke, tujke, citatne besede - in primeri)

Izpraševalka Rojc, 29. 11. 2017

1. Delitev besed (kako je s citatnimi besedami, npr. cooper - ne delimo, kako je s samoglasnikom na začetku besede - ne sme stati sam, kako delimo številke, 100 m - ne delimo)

2. Katera so osebna lastna imena (samo našteti katera so, brez pravil za pisanje z veliko/malo ... ne pozabiti na imena žival)

3. Vidne prvine govora (začela sem govorit o kretnjah in me je vprašala a samo to, pa sem rekla, da tudi očesni stik in me je kar prekinila in sva končali).

Erlač, 30. 11. 2017

1. Glasovni sestav slovenskega jezika. Podrobneje soglasniki. Kako je s predlogom 's'?

2. Vidne prvine jezika v povezavi s funkcijskimi zvrstmi jezika.

1. Koliko glasnikov imamo v sloveščini, delitev na samoglasnike in soglasnike, uporaba predloga s/z?
2. Uporaba slovarjev? (SSKJ, SLOVENSKA SLOVNICA, SLOVENSKI PRAVOPIS)
3. Raloži razliko med citatnimi in polcitatnimi besedami? (primeri)

13.12.2017, Klemenčič Glavica (vrtec)

1. Zemljepisna lastna imena (delitev in pravila za rabo velike začetnice)
2. Kategorije samostalnika (spol, število, sklon, sklanjatev) podrobneje posebnosti množinskih samostalnikov, koliko sklanjatev imamo in posebnosti.

20. 12. 2017
D. Ambrož - pomočnina vzg.

Vprašanja:
1. Priprava (imela sem zapisano "ripstoli (letveniki)" in me je vprašala, zakaj imam tako zapisano, v katero vrsto socialne zvrsti spada beseda ripstol, ali uporabljamo žargon v delih v vrtcu)
2. Ločila (stična in nestična, podala mi je en stavek, da je bil sestavljen iz glavnega dela in pomožnega in katero ločilo bi dala na konec stavka in zakaj)
3. Priročnini (opis SSKJ in primer za fraxeološko gnezdo (primer sem dala jaz: bruhala je ogenj) in kako je to označeno v slovarju

Lea Lehnar - OŠ - DIF

1. razlika med črko in glasom (samoglasniki, posebej e in o)
2. Krajšave
3. socialne zvrsti jezika (kdaj uporabljamo knjižno pogovorni jezik in kdaj zborni?)

Prevzete besede.
Jezikovni priročniki (kratek opis).
Pomišljaj in vezaj.

Pozdravljeni!

Uspešno sem opravila zagovor in vam v pomoč pošiljam vprašanja za organizatorja prehrane v vrtcu:
3. SLOVENŠČINA - predlogi k,h, s, z, pravila uporabe, rešiti na primeru (na enem listku je bilo 10 primerov).

Tudi meni so vsa vpašanja, ki ste jih delili zelo pomagala! Vsem, ki se pripravljate na strokovni izpit želim vztrajnosti pri učenju , pa tudi malo sreče :)
Z vami bi rada delila tudi zelo dobro izkušnjo z lektorico. Nalogo sem dala v pregled ga. Ani Peklenik, ki je za normalno ceno odlično opravila svoje delo (izprševalka za slov. je celo komentirala, da je kljub obsežnosti brez napak).

Če bo kdo potreboval njen kontakt: [email protected]

Lp,

1. Katera so obča imena in kako jih pišemo?
2. Kam bi pogledala, če ne bi vedela kako se kaj napiše? Enega opisat.
3. Pedagoški govor.

- preberi besedo zmaj in opiši, iz katerega slovarja je (SSKJ), kako je sestavljena... geselski členek, frazeološko gnezdo, terminološko gnezdo, poišči)
- glasovi (fonemi, grafemi, samoglasniki, kateri so in ravno tako soglasniki, predlog s ali z)
- vstavi besede v pravilnih sklonih v poved (5 besed), določi sklanjatve, povej podobne primere (Stane Mimi, Marija Novak, Kaja, Luka)

11.1.
1. Razlika vezaj in pomišljaj
2. SSKJ
3. Pedagoški govor

11. 1. 2018

1. Zborni jezik in kje se ga (poleg šole) še lahko otroci naučijo
2. Pedagoški govor
3. Razlika med naglasom in poudarkom

Ga. Grmek Zupanc je super gospa, prijazna in prijetna! Bila je nasmejana, oddajala je tako pozitivno energijo, da si enostavno pozabil na strah. Pomaga, če ne gre in res išče znanje! :)

Moja vprašanja (organizator izobraževanja odraslih):
- pedagoški govor (sem ga povezala s socialnimi in funkcijskimi zvrstmi)
- zvočne in vidne prvine govora
- knjižni jezik (Trubar, zakaj je pomemben ta jezik)

Vsa tri vprašanja sva na hitro zaključili. Srečno! :)

Gospa Pezdirc. Zelo prijetna gospa. Postavi vprašanje in želi slišat točno določen odgovor in je zadovoljna. Odgovarjate kratko in jedrnato, pa bo hitro konec. Rada pove kakšno zanimivost.

- Temeljni jezikovni priročniki? (SSKJ, Slovenska slovnica, Slovenski pravopis)
Opiši SSKJ. (Razlaga pomen besed, frazeološko gnezdo, ali ima ena beseda samo en pomen ali več pomenov? Več pomenov. Imamo tudi več večpomenk kot enopomenk. V strokovnih besedilih pa prevladujejo enopomenke, saj želi stroka omejiti različne razlage za neko stvar, želi da je pomen določene besede vedno enak ...) Kje še lahko najdemo te priročnike?( Na internetu - FRAN.SI.)
- Naglas in naslonka, razlika. (Naglas je naglašen samoglasnik v besedi, ki določa pomen besede. Naslonka pa je poudarjena beseda v povedi ali stavku, ki določa glavno sporočilo te povedi ali stavka).
- Kako zapisujemo nagrade? (Z malo začetnico, izjema je Borštnikov prstan, zlati znak generala Maistra, Prešernova nagrada).

Veliko sreče!

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu