SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalka Marjana Rojc
1. razlika med naglasom in poudarkom,
2. Velika začetnica, stvarna lastna imena,kako se pišejo meseci, prazniki
3. Ločila (vse), pika - ali je stično ali nestično ločilo.

Strokovni izpit sem opravljala 25. maja 2016.
Izspraševalka CVETKO.
Je zelo v redu in prijazna.

Vprašanja so sledeča:
1. Našteti besedne vrste (samostalniška in pridevniška beseda, glagol, prislov, veznik, medmet, členek). Morala sem tudi povedati, da jih delimo na pregibne in nepregibne. Nato sem morala opredeliti, kaj s sklanjanjem dolocimo samostalniški in pridevniški besedi in kaj s spreganjem glagolu.
2. V katero zvrst sodita zborni knjižni jezik in knjižni pogovorni (socialno). Prav tako sem ju morala opisati in povedati, v katerih okoliščinah uporabljamo enega in v katerih drugega.
3. Sklanjati svoje ime in priimek. Nato sem morala še sklanjati moško ime s priimkom.

Izpraševalka Gomboc
Kratka, direktna in jasna vprašanja, gospa pa zelo prijazna, nasmejana, tako da brez strahu.

1. Števniki - glavni, vrstilni, zapis, kako se piše 2016 z besedo, 70.obletnica, 70 - letnica, 17 letni fant - kako se zapiše, kje so katera ločila, presledki...
2. Velika začetnica - kdaj jo pišemo, kako je z ločilo v naslovih, kdaj ja in kdaj ne.
3. Katere priročnike poznamo in kdaj so izšli prvi in avtorji: SSKJ - Pleteršnik, pravopis - Fran Levec 1899, slovnica - Bohorič 1584

Postavila mi je še nekaj podvprašanj, a se ne spomnim točno kaj...ampak teme so bile te, ki sem jih napisala.

1. Razlika med vezajem in pomišljajem ter raba.
2. Sklanjanje ženskih imen - značilnosti 1. in 3. ž. sklanjatve.
3. Kako se sklanjajo priimki? Kako, če sta dva priimka?

ga. Dernovšek

-vrste besedil glede na namen (strokovna, praktično-sporazumevalna...)
-zakaj uporabljamo različna besedila pri pouku (nakladaš - bralno razumevanje, besedni zaklad...)
-priročniki, podrobneje Pravopis (našteti poglavja)
-kaj je to skladnja
-glasoslovje, napake pri glasoslovju)
-naglasna znamenja (samo našteti in kakšen glas zaznamujejo)

Izpraševalka: ga. Klemenčič Glavica
1. Napaka iz priprave (uporaba vprašaja pri alinejnem naštevanju).
2. Preglas.
3. Narodni manjšini v Sloveniji (kje živijo in kakšne pravice imajo).

Nazadnje urejeno:
1. Neknjižni jezik
2. Kateri stavek je pravilen: Učenec osvoji matematično znanje ali Učenec usvoji matematično znanje
3. Pika - skladenjska, neskladenjska raba
4. Slovenski pravopis

Slovenščina (ga. Dušej Blatnik):
- Socialne zvrsti jezika;
- vejica (je podala tudi dva primera povedi in sem morala povedati, ali vsebujeta vejico ali ne in zakaj. Ena izmed njiju je bila ta: "Povej ali pojdi." Čeprav sta v tej povedi dva stavka, ni vejice, ker gre za posebnost ločnega priredja.).

1. Katere narečne posebnosti sem opazila pri govoru otrok?
2. Zborni jezik,
3. Vidne prvine govora pri pouku

- sleng, žargon, argo (kje najdemo zapisan žargon? tega nisem vedla in je rekla, da npr. v knjigi Rokovnjači)
- razlika med poudarkom in naglasom
- Zemljepisna lastna imena

Izpit sem opravljala 28. 6. 2016. Moja vprašanja:
1. Glasovi
2. Kdaj pišemo s, kdaj z?
3. Uradni dopis

Ga. Cvetko je bila prijazna in je pomagala s podvprašanji, ni komplicirala...malo sva se pogovorili tudi o mojih pripravah.

Srečno!

Gospa Simnovčič Pišek

* Velika začetnica in zapis dvojnih besed z veliko začetnico. Dodatno vprašanje: Kakšno lastno ime je Pepelka (Osebno in stvarno - Slednje zato, ker je knjižno delo.)
* Zvočne pravine, vrste intonacij
* Priročniki- SSKj, Slovenska Slovnica, Slovenski pravopis, Matematični priročnik, ... tu sem se malo začela zmišlevati. Hotela pa je slišati terminološki slovarji, etnološki slovarji ...
Tu je kotela kaj vem o SSKJ, katera gnezda imamo, kakšno je frazeloško gnezdo

Je prijazna. Toda moreš kr vedeti. Sama sem zvočne privine zamešala za zvočnike, pa me je popravila.

Zemljepisna lastna imena.
Fonem,črka (delitev, izgovorjava V)
Napačno zapisan pomišljaj v pripravi.

Gospa Katarina Kejžar, nasmejana, tudi če se malo zmedeš in narobe razumeš vprašanje, te uspešno vodi na pravo pot..

1. Pravila za okrajšave in kratice v Sloveniji
2. Krajšave
2. Kako se pišejo prazniki (z malo) in dve izjemi - Prešernov dan in Marijino vnebovzetje (lastno ime)

Srečno

Izpraševalka ga. Cokan.

1. Pedagoški govor, spoznavni (zborni jezik) in odnosni (knjižno pogovorni jezik).

2. Prevzete in domače besede. (Sposojenke, tujke in citatne besede).

3. Našteti priročnike: SSKJ, pravopis in slovnica. Izbrati eno in jo opisati. Naštela sem kako je sestavljen SSKJ.

Res super izpraševalka, nasmejana, sproti kaj popravi oz. namigne, kaj še povedati.

Srečno!

Izpraševalka ga. Epih:
1. Prevzete besede (sposojenke, tujke, citatne besede) Prevzeta imena bitij (kako je z besedami grško-rimskega izvora...)
2. Tvorjenke (kako se zapiše sestavljenka) Sem pač poudarila da z e-jem.
3. Napaka iz priprave (manjkala je vejica pred veznikom ali pri predmetnem odvisniku).

Rakovec Žumer

Temeljni mejniki slovenskega knjižnega jezika. Katero pisavo imamo danes (gajico!!!).
Obča in lastna imena.
Vrste tvorjenk.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu