SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Nazadnje urejeno:
Pri slovenščini sem imela naslednja vprašanja:

1. Uradno vabilo (vse).
2. Lastna imena, kako jih delimo. In nato povedati pravila za zemljepisna lastna imena. Primeri.
3. Imela sem dve napaki v pripravi: Dvopičje (imela sem napisanega nestično in me je vprašal kako je pravilno, ter besedo rekviziti in sem morala povedati, slovensko besedo za to; pripomočki.

Pri slovenščini se mi je dosti zatikalo, ampak je gospod Petek res vredu in mi je s podvprašanji in namigi pomagal priti do pravilnih odgovorov. Dosti je tudi sam povedal.
Sicer bolj resen gospod, ampak je res OK.

Imela sem super prijazno gospo - Ireno Rakovec Žumer. Izpit je potekal sproščeno, v obliki ene vrste pogovora, vpraševanja so se povezovala med sabo. Vprašala naslednje stvari:
Velika začetnica na sploh, nato pravilo za stvarna imena in za posamezne primere povedati, kako se pišejo: Dnevnik Ane Frank, Visoška kronika ...
Knjižni zborni in knjižni pogovorni - razlike med njima. Kateri je normirani v priročnikih in kateri so ti priročniki. Našteti še preostale priročnike.
Uporaba s/z in k/h.
Predložni pari (tisti, ki grejo skupaj): na in pod mizo, ali je prav vzeti z/iz mize (z mize).
Pa mogoče še kaj, vprašanja so se povezovali

Pozdravljeni,

izpit sem imela 17. 2. 2016, izpraševalka ga. Klemenčič Glavica. Vprašanja so bila sledeča:

1. Kaj določamo samostalnikom? Spol, sklon, število in sklanjatev.
Ali vse samostalnike enako sklanjamo oz. ali imajo vsi samostalniki vsa tri števila? Ne, sklanjamo jih glede na spol in sklanjatev različno, npr. samsostalnik m. spola svinčnik, svinčnika ... izjeme samostalniki na -a (m. spol), npr. Luka_ Luka, Luka, Luka ... (se pravi po 2. moški skl.) ali po 1. ženski skl.: Luka, Luke, Luki ... Nimajo vsi samostalniki vseh treh števil, nekateri so edninski in nekateri so množinski.

2. Kaj spregamo? Glagole. Kako to naredimo? Na dva načina, in sicer z menjavo končnic: pisati: pišem, pišeš, piše... in pa z menajvo glagolske oblike: iti: grem, greš, gre...

3. Katere spregatve še poznamo? Glagole spregamo, samostalnike sklanjamo in prav tako pridevnike sklanjamo (se zgledujejo po samostalnikih) ter pridevnike še stopnjujemo.

To je bilo to. Čeprav sem slovenistka, me ni nič kaj podrobno spraševala. Srečno.

Izpraševalka Križnar. Sem anglistka, a ni bilo kaj v povezavi s tem, edino ko se nisem spomnila, kaj je že glagolski način, mi je rekla da je podobno pri angleščini.
-glagolski način
-glagolski vid
-dobila sem listek in sem morala zanikat stavke. Mislim da sem morala zanikati velelne stavke, kjer pa se spremeni glagolski vid, na primer Odpri vrata! - Ne odpiraj vrat!
-končna ločila ( ločila v večastavčnih povedih? od česa je v večstavčnih povedih odvisno, kakšno ločilo bomo potrebovali?)
-prevzete in domače besede. Pri prevzetih sem jih morala naštete ( citatne, polcitatne, tujke in sposojenke), pri domačih pa sem povedala da so k nam prišle iz tujih jezikov, na primer staro slovanščine. Potem pa me je vprašala, koliko časa traja da beseda postane domača, pa sem ugibala in rekla 50 let, pa me je popravila in rekla da je določeno, da mora biti nekje 200 let :)

Sporazumevanje - govorno, pisno,
- načela sporazumevanja.
Kaj je stavek in kaj poved.
Naglasna znamenja.
Pomočnica vzg.

Področje: Gimnazija (žal ne vem imena izpraševalke, je pa bila zelo prijazna gospa)

1. Naštej tri temeljne mejnike v zgodovini slovenskega jezika (Brižinski spomeniki - kje jih hranijo?, Abecednik in Katekizem ...)
2. Kako se sklanjajo ženski priimki? (se ne sklanjajo, razen izjem)
3. Sklanjaj moško ime, ki se konča na -a (recimo Jaša - po kateri sklanjatvi se sklanja?)

Tudi jaz se ne spomnim imena izpraševalke (bila je namreč menjava komisije)
1. Fonemi (kako jih razdelimo, polglasnik ...)
2. Velika začetnica (kaj vse pišemo z veliko začetnico, zakaj pišemo cankarjanski z malo začetnico ...)
3. Priročniki (pravopis, slovnica)

Tudi meni so zamenjali komisijo, žal se ne spomnim imena in priimka izpraševalke.

Področje DD:
1. Prevzete besede s primeri.
2. Velika začetnica pri stvarnih lastnih imenih (podkrepljeno z njenimi primeri; sem morala ugotoviti kje je velika začetnica in zakaj)
3. Priročniki slov. knj. jezika. Podrobneje o SSKJ.

SSKJ,
Pika- kdaj , stičnost pri datumih
Katere slovarje poznaš, kateri so za ločila,
Naštej končna ločila

Izpraševalka Simona Cokan, prijazna, ne vrta, išče znanje.
Glasovi, koliko, kateri? ( 29 samoglasniki....)
Naglasi, je dala primere in res zelo pomagala s poudarki.
SSKJ, kar veš. Všeč ji je bilo, da sem povedal, da je pravkar 2014 izšla prenovljena verzija SSKJ.

1. Umetnostna zvrst
2. vidne prvine govora, sporazumevalna načela
3. Pomen Dalmatinove Biblije. Razložite, zakaj je velikokrat po krivici v senci Trubarjevega dela.

Izpraševalka Klemenčič Glavica

1. Vprašanje iz priprave.
2. Besede glede na izvor. Pri domačih besedah sem morala povedati vse tri izvore in posnemanje naravnih zvokov. Pri prevzetih primere. Nato je želela vedeti, za katere besede je dobro, da jih sprejmemo od tujih (nekaj takega). Odgovor - strokovni izrazi (iz lat in italijanščine).
3. Skloni in sklanjatve. Za vse sklanjate tudi primere. In 4. sklanjatev ne obstaja, čeprav jo Toporišič omenja (npr. dežurni). Tu sem se lovila zaradi te 4. sklanjatve.
4. Delitev besed in kdaj pišemo besede z vezajem. Vezaj pišemo takrat, ko ga lahko nadomestimo z "in", za besede skupaj sem razložila na primeru števil (vrstilne števnike vedno skupaj). Kako pišemo "potiho" in zakaj. Pišemo skupaj, ker gre za prislov.

Je prijazna, ampak stroga. Poudarek je na slovnici in pravilih - potrebno je znati utemeljiti.

Srečno!

- v pripravi mi je v besedi nadaljnje manjkala crka J, mogla sem poiskati napako, jo odpraviti in povedati, kje bi lahko preverila pravilnost zapisa (pravopis, sskj)
- clenitev po aktualnosti (izhodisce-prehod-jedro ...kaj se nahaja v jedru=nova informacija)
- vstavljanje manjkajocih osebnih zaimkov (v razlicnih sklonih) v povedih

13. 4. 2016 (ga. Grmek Zupanc)

1. Socialne zvrsti slovenskega jezika
2. Pedagoški govor - opis spoznavnega in odnosnega govora

Stokovni izpit sem opravljala za pomocnico vzgojiteljice.
1. Prevzete besede (pri vsaki tudi primer)
2. Nastej zvocne prvine govora ter si izberi eno in povej kako bi jo uveljavlala na svojem podrocju
3. Napaka v pripravi. Imela sem napisano metode dela, namesto metodi dela-ker sem pol imela nasteti samo dve.
4. Katere dve glavne vrste stevnikov poznamo? (glavni in vrstilni)

Zvočne prvine govora (vse naštet, opisat poudarek in naglas, premori)
sklanjaj gospa, mati, otrok mn. in uporabi v stavku,
dva primera vejice iz priprave

Vidne in slušne prvine govora.
Sklanjanje ženskih imen in priimkov.
Upiraba treh pik (stično, nestično)

Lea Lehner

1. Socialne zvrsti knjižnega jezika.
2. Zvočne prvine govora.
3. Krajšave.

Prijazna, super, pomaga, če se zatakne.

1. Naglas in poudarek (povedati tudi primer), naglasna znamenja
2. Postavit sem morala vejice, utemeljit zakaj so tam kje so ter povedat kdaj še pišemo/ne pišemo vejice.
3. Interesne govorice

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu