SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Kdaj pišemo vejico pred besedo kot in kdaj ne (neosebna in osebna oblika glagola).
2. Pika v datumu - levo stična (vprašanje iz priprav).
3. Dobil sem primer stavka in je bilo potrebno vpisati vejice (vrinjen stavek).
4. Naglas in poudarek (naglas je na samoglasnik, razlika med njima in povedat kašen primer)
5. Krajšave (kratice, okrajšave)
6. Moral sem prebrati stavek kjer je bilo potrebno pravilno prebrati besede, nekatere od njih je bilo pravilno prebrati skupaj in to je želela tudi slišati.

1. Katere priročnike SKJ poznaš? V katerem slovarju najdemo izvor besed?
2. Kaj vse najdemo v Slovenskem pravopisu? Naštej kakšna ločila poznaš ...našteti vsa končna in nekončna ločila ... pri katerem končnem ločilu naredimo presledek (odg. pri ...). Uporaba vejice. Kdaj izpuščamo polglasnik in kdaj ne (primera dal on in črkuješ kako se piše prav: koprski župan, helikopterski polet)
3. Socialne zvrsti jezika. Katero zvrst uporabljam pri svojem delu (šport)?

Izpraševalec Peter Peterka (ga ni na seznamu?)

- Pedagoški govor
- pomišljaj, vezaj + primeri
Zelo malo vprašanj, ker je videla, da znam, ni spraševala naprej.

Pozdravljeni

knjižni pogovorni in zborni jezik
uporaba vejice
raba velike začetnice

Sporazumevalna načela
Skladenjska, neskladenjska raba pike
Kratice, okrajšave, simboli

izpraševalka Lea Lehner

Izpraševalka : Lahner
-velika začetnica;
-naglasna znamenja;
- poišči napake v stavkih in povej kaj je narobe ter popravi.

Ga. Križnar

Katere so zvrsti slovenskega jezika?
Kako se deli neknjižni jezik? Na prostorske in interesne govorice.
Pedagoški govor?
Kako sklanjamo žensko ime in priimek in kako moško ime in priimek?

Na listku je imela nekaj primerov kombinacij imen in priimkov pa sem jih morala dat v mestnik;
npr. Jože in Manca Novak odg. o Jožetu in Manci Novak
Jasna in Martin Novak Odg. o Jasni in Martinu Novaku...

Knjižni jezik - vse o tem..., knjižni pogovorni jezika katere napake si lahko privoščimo, katere ne smemo... (bila sem malo zmedena, potem pa sem se osredotočila na intervju in je steklo)
Ženska sklanjatev - naštej in povej primere, kaj pa posebnosti? hči - hčer ...
Zapis števil, s koliko besedami zapišeš število 2015 (tremi), kaj pa 2015-ega leta (z eno) kako če ga zapišeš s cifro?
Priročniki SkJ kaj najdemo v posameznem priročniku, kako je sestavljen - ni vrtala samo osnove sem povedala in je bila zadovoljna.

Ga. Rakovec Žumer me je vprašala sledeča vprašanja:

1. Krajevna lastna imena (konkretno potem Kranjska Gora – Šmarna gora)
2. Pedagoški govor
3. Zvočne prvine govora (nadaljevanje prejšnjega vprašanja)

Zelo, zelo prijazna gospa, išče znanje.

Izprasevalec: Planinc (zelo prijazen)

1. Jezikovni prirocniki (nasteti in jih malo opisati)
2. Zemljepisna lastna imena (kako jih delimo in kako jih pisemo, primer Goriska brda in Brda)
3. Koliko glasov in koliko crk imamo v slovenskem jeziku? Kako zapisemo polglasnik? Kako zapisemo decembrski? (brez zadnjega e, ker je v zadnjem zlogu - pomislimo na decembEr - decemBRa)

Vprašanja ge. Erlač, 16. 12. 2015:
1. pedagoški govor: spoznavni, odnosni govor, kakšen jezik uporabljamo glede na zvrst (knjižni);
2. knjižno obdobje slovenskega jezika: kateri je najpomembnejši mejnik (Trubar, 1550, Abecednik in Katekizem), zakaj je knjižni jezik tako zelo pomemben (da se lahko med seboj sporazumevamo, razumemo);
3. razlika med naglasom in poudarkom.

Izpit narejen 16.12.2015

1. Pomen glasov v slovenskem jeziku
2. kakšne vrtse naglasa poznamo
3. Pedagosški govor

Odgovarjala sem pri ga. Cokan.

1. Prevzete besede. Za besedo iz priprave (detajlov) sem morala določiti, katera vrsta prevzetih besed je (sposojenka). Sem rekla, da če sem jo pravilno zapisala, potem je sposojenka.
2. Dve glavni vrsti števnikov (tudi iz priprave)
3. Zvočne prvine. Pri odgovoru sem rekla emmm, pa me je vprašala, katero zvočno prvino sem uporabila (mašilo).

• Zvrsti jezika (socialne zvrsti opisati, funkcijske samo našteti),
  • Kako pišemo zemljepisna imena?
  • Kaj je pomembno pri izgovorjavi fonemov pri učiteljskem govoru (register, glasnost, premori,...

slovenščina- Lidija Grmek Zupanc
1. Knjižnji jezik
2. naglas in povdarek
3. naglasna znamenja
4. pedagoški govor

Ga. Erlač:
Prijetna gospa, je šlo na hitro
1. Priročniki, ki jih uporabljam pri pouku (SSKJ, pravopis, Slovenska slovnica, angleški slovarji ...) Na kaj moram učence opozorit, ko iščejo besede v angleškem/slovenskem slovarju (velika začetnica pri dnevih v tednu, mesecih, praznikih)
2. Začetki slovenskega knjižnega jezika - samo Brižinski spomeniki
3. Lastna imena - samo naštej (imena bitij, zemljepisna, stvarna - to je že bilo dovolj)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu