SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Katere jezikovne priročnike poznaš? Kaj najdemo v SSKJ-ju?
2. Velika začetnica pri pisanju stvarnih imen.
3. Stičnost ločil (vezaj in pomišljaj).

Srečno vsem!

1. Katere priročnike poznamo pri našem delu? Podrobneje sskj ter opis geselskega članka.
2. Kaj je tonemsko naglaševanje?
3. Naglaševanje; katera naglasna znamenja poznamo, za kaj se uporablja strešica, kaj je fonem in kaj grafem ...

Izpit sem opravljala 30. 6. 2015 ob 16.00 pri gospe Gomboc:
- Kako bi tujcu razložila, v čem je slovenščina posebna (dvojina, končnice)?
- Pregibne besedne vrste (samostalnik, pridevnik, glagol)
- Ali je v SSKJ označeno naglasno znamenje? (da, v začetnem delu). Kje preverimo lastna imena? (pravopis) Kdaj je izšel pravopis in kdaj prvi SSKJ? Kdaj je izšel zadnji SSKJ? Kako izgleda oba na zunaj?
- Kratice in okrajšave - razlike, kako sklanjamo kratice (načeloma po moški sklanjatvi).

Zelo prijazna izpraševalka, ki išče znanje. Postavlja mnogo podvprašanj. Srečno!

1. Zakaj se učimo slovenskega knjižnega jezika? Kdaj govorimo o začetku SKJ, zakaj (Trubar njegova dela, omenila sem tudi Brižinske spomenike) .
2. Katere priročnike uporabljam pri svojem delu?
3. Domače in prevzete besede - katere so domače, kam pogledamo izvor (Etimološki slovar), nove besede - zadnjih koliko let lahko govorimo o novem besedju --> 200 let. Še nekaj podvprašanj na to temo (katere so recimo nove besede, zakaj nastajajo nove besede, od kod prevzemamo Slovenci besedje (Italija, Avstrija - rom., germ. izvor), zakaj (ker smo v stiku).

Kakšna so pravila za pisanje zemljepsnih imen? Naštela je tudi nekaj primerov in sem morala povedati kaj se piše z veliko in kaj z malo (Haloze, Kranjska Gora, Črna gora ...).
Luka (1. moška in 2. moška sklanjatev) in Karmen (3. ženska sklanjatev) sem morala sklanjati in povedati po kateri sklanjatvi ju sklanjaš.

Pozdravljeni!
Včeraj uspešno opravila! Izpraševalka je bila gospa Anica Dušelj Blatnik. Zelo prijazna in korektna gospa. Pomaga s podvprašanji in ne išče neznanja.

1. Katere priročnike poznamo. Kaj vse najdemo v SP.
2. V pripravi sem imela napako, zato smo se o tem pogovarjali.
3. Sklanjaj besedo otroci in Pavle (zgodba iz moje priprave).
4. Kaj je najtežje pri navajanju virov (rekla sem ločila in bilo je prav).
5. Končna in nekončna ločila.

To je to! Strah je bil resnično odveč!

Dušanka Pezdirc me je mela, kot svetovalno delavko

- kako ločilo je na začetku alinej?
kakšna ločila lahko še uporabljamo v alinejah? kdaj uporabljamo ločila v alinejah?
- kdaj pišemo pridevnike z veliko, primer
- socialne zvrsti jezika, kdaj uporabljamo knjižni strokovni? kakšen je primeren za strokovni izpit?

te mal popravlja, in ne govorit nič dodatnega kokr sam kar te vpraša :)

Pohvalil me je, ker sem imela prav napisano Smarje - Sap in sva potem izhajala iz tega. Kdaj se tako pise.

Vse o kraticah, krajsave, okrajsave in simboli.
Ce napisemo okrajsavo na koncu povedi, ali je potem se ena pika? NE. Kaj je pomembno pri simbolih? Presledek!!
Kako napises to je tj. Tako imenovani t. i.

Stvarna lastna imena - na splosno (to sem imela v pripravi za slj)

Priredno in podredno zlozene besede - visokofrekvenci podredno skupaj, v katero besedno vrsto spada potem beseda. Priredno pa vzgojno-izobrazevalni npr.
Kdaj lahko pisemo brez besede pri podredno? Npr C-vitamin.
Sprasuje v detajle. Je prijazen in ne isce neznanja.

Pri g. Kuričiču:
1. pedagoški govor (kako se deli in razložit, kaj pomeni)
2. glasovi v slov. jeziku (koliko jih je, kako se delijo, podrobneje soglasniki; zakaj so pomembni nezveneči nezvočniki - predlog s)
3. lastna imena (kako se delijo, podrobneje zemljepisna lastna imena)

1. Razlika med zbornim knjižnim in zbornim pogovornim jezikom. (Prvega govorimo in pišemo, drugega sami govorimo.)
2. Vidne prvine govora.
3. Razlika med črko in fonemom. Kako delimo naprej glasove? Katere pišemo s predlogom s in katere z?

1. Razlika med zbornim knjižnim in zbornim pogovornim jezikom. (Prvega govorimo in pišemo, drugega sami govorimo.)
2. Vidne prvine govora.
3. Razlika med črko in fonemom. Kako delimo naprej glasove? Katere pišemo s predlogom s in katere z?

SLO

1. Napake iz priprave ( tri pike; stično, nestično) Kratice, okrajšave, simboli. Ločila.

2. Deljenje besed (pravila za deljenje).

3. Pedagoški govor.

-Citatne besede
- Vidne prvine govora
- Uporaba vejice (mi je v pripravah manjkalo nekaj vejic)
.....izpraševalka Simnovčič Pišek

Živjo (13.7.2015)

1. Slovenski jezik (učno načelo).
2. Zemljepisna lastna imena. Kako bi zapisali Zidani Most? Kaj pomeni,če je oboje z malo.
3. Vidne prvine govora

prijazna, nasmejana ;)

1) Zvrsti slovenskega jezika (katere zvrsti uporabljamo v vrtcu in kdaj uporabimo zborni KJ ter kdaj pogovorni KJ)
2) Spreminjanje mesta naglasa v povedi: Danes je zelo vroč dan.
3) Stičnost in nestičnost (govorila mi je primere, povedati sem morala ali se zapiše stično ali nestično: -5 °C, vzgojno-izobraževalni, 5-letnik); katero ločilo je bilo uporabljeno, katero mu je še podobno in kdaj ga uporabljamo)

Izpraševalka Butina
- vejica (vstaviti vejico v pripravi, kje po navadi stoji vejica,...)
- med/pod/nad - pomenke + primeri iz mojega nastopa
- razlika med naglasom in poudarkom

Koliko črk in koliko glasov je v slovenščini?
Kako se glasovi delijo in kateri so?
Kako se glasovom reče drugače?

V katerem jezikovnem priročniku so vključene besede z veliko začetnico?

Slovenska slovnica (Toporišičeva je NORMIRANA, zato se ostale slovnice morajo zgledovati po Toporišičevi)

Velika začetnica + kje se velika začetnica še pojavlja? (na začetku povedi, v naslovih in podnaslovih)

Je slovensko glasoslovje zapleteno? (ne tako kot angleško ali francosko)

Kako pišemo polglasnik?

ga. Lidija Butina--pomočnik vzgojitelja

-sklanjanje nazivov, imen in priimkov pri moških in ženskih v rodilniku-dala je primer
-priročniki (sskj, sllovnica, pravopis), kako delimo socialne zvrsti, koliko narecij poznamo, kaj je sleng, žargon
-kakšne glasove poznamo(so in samoglasnike), kako jih delimo in zakaj jih delimo na zvočnike, nezvočnike, zvenece in nezveneče--kateri so....delimo jih zaradi pisanja predlogov---pred katerimi pišemo s, z in h

Moja vprašanja pri L. Epih so bila:
1. Koliko glasov/črk imamo?Kako delimo glasove?
2. Razlika med poudarkom in naglasom. Nato mi je dala črke v zaporedju m,e,n,i in sem morala tvoriti različno naglašene besede in razložiti kaj so (samostalnik, glagol, osebni zaimek).
3. SSKJ - opisati geselski članek.
4. Popraviti nekaj napak iz priprav.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu