SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Napaka v pripravi (datum - presledek).
2. Naglasna znamenja (katera poznamo, kako se uporabljajo, na listu sem dobila besede, postavit naglase in jih naglas prebrat).
3. Katere priročnike za slovenščino vse lahko uporablja učitelj pri pouku (pravopis, slovnica, slovar ... kaj je novega v SSKJ, katere vrste slovarjev poznamo, glavna razlika med SSKJ in tujim slovarjem - SSKJ je enojezičen, tuji pa dvo- ali večjezični).
4. Vidne prvine govora.

Izpraševalka: GOMBOC

Moja vprašanja:
-Temeljni mejniki slovenskega knjižnega jezika (tukaj se je zelo ustavila; dala je poudarek na to, kar znam povezati in ne kar sem se naučila; veliko je spraševala kaj pomeni uradnji jezik, državni jezik; kaj smo dobili s prvimi slovenskimi knjigami, itd.
-Ker sva se pri prvem vprašanju zelo razgovorili mi je nato še samo postavila vprašanje: pomišljaj in vezaj (povedala sem ji samo nekaj primerov in je bilo dovolj)

Gospa je zelo zelo prijazna, išče logično povezovanje in ne učenje "na pamet", zelo je vesela primerov... Drugače pa pomaga in postavlja podvprašanja. :D

1. Števniki.
2. Jezikovni priročniki. Sestava geselskega članka v SSKJ.
3. Pravopisna pravila pri zapisovanju števnikov (skupaj, narazen), enot pri matematiki in fiziki (npr. 10 °C, cm, V).

1. Status slovenskega jezika (uradni jezik, državni in učni, vsakega na kratko opisati)
2. Odnosni in spoznavni govor
3. Polglasnik, primeri

Gospa zelo pomaga in ne vrta. Moraš pa vedet :)

Bravo zame (y)

1. Socialne zvrsti jezika (knjižni - zborni, knjižno pogovorni, neknjižni jezik - pokrajinsko pogovorni, interesne govorice, narečja, interesne govorice - sleng, argo, žargon), kaj je sleng (govorica mladih), kaj je žargon (jezik istih poklicev, skupin), v kateri zvrsti se pogovarjamo mi na izpitu (knjižno pogovorni)-

2. Po imenih naštej vseh šest sklonov (imenovalnik, rodilnik, dajalnik, tožilnik, mestnik, orodnik), sklanjaj OTROCI v mestniku (pri otrocih) in orodniku (z otroki).

3. S katero začetnico se pišejo prazniki ( z malo, razen Prešernov dan in Marijino vnebovzetje).

(Klemenčič Glavica)

- Socialne zvrsti jezika in primeri
- Izvor besed (podvprašanje - v katerem slovarju bi našli opredelitev tujke - v Etimološkem)
- Mejniki razvoja slo. jezika
- Napakice iz priprave

Priporočam, da se res potrudite in govorite čimbolj knjižno, ker se mi zdi, da to zelo vpliva na vtis na izpraševalce, pri slovenščini vam morda še malo pogledajo "skozi prste", če se pri kakšen vprašanju zmedete, ampak vseeno lepo knjižno odgovarjate. Drugače pa ni težko, gospe so zelo prijazne.

KLEMENČIČ - GLAVICA
Prijazna gospa, nasmejana.
1. Naštej funkcijske zvrsti SJK. Podrobno strokovne in kaj spada pod vsako od njih. Kateri jezik je bolj zapleten, strokovni ali znanstveni...
2. Lastna imena. Zemljepisna imena, kaj vse spada tu. Velika začetnica. Kdaj je ne pišemo? Naštet sem morala vse: vas, mesto, trg, ...
3. Stčna in nestična ločila... Na primerih.

1. SSKJ (geslo, primer frazeološkega in terminološkega gnezda)
2. Zvočne prvine govora (našteti in opisati register, mašila, navesti primere)
3. Vidne prvine govora

1. Socialne zvrsti jezika (podrobneje razloži interesne govorice - sleng, žargon)
2. Zemljepisna lastna imena (kaj pišemo z malo/veliko začetnico)
3. Pomen reformacije za razvoj slovenskega knjižnega jezika.

Izpraševalka: Judita Oblak
strokovni izpit sem delala za vzgojiteljico, vendar sem tudi diplomirana slovenistka, mogoče so bila zato kaj drugačna vprašanja:

a) Naštejte zvočne prvine govora. Kako se kaže barva glasu v vrtcu? Kako je pa s hitrostjo?

b) Katere napake delajo otroci? Sem naštela nekaj »splošnih« napak: raba rodilnika, narečne prvine, sklanjanje imen (Luka, Marko), morati/moči ipd.

1. Kratice, kakšnega spola so, kako jih pregibmo?
2. Zvrsti slovenskega jezika.
3. Iz priprav razložit uporabo ločil.

Butina: Zelo prijazna gospa.

1. Slovenščina kot državni, uradni jezik? (tukaj je želelela slišati tudi to, da je slovenščina kot uradni jezik tudi jezik v gospodarstvu, kulturi, medijih)

2. Opis, pripoved, razlaga, utemlejevanje, definicija?

3. Sklanjanje nazivov, imen in priimkov pri ženskah in pri moških? (npr. prof. dr. Janez Novak)

Izpit iz dne 22.1.2015:

1) Zapisovanje barv
(kdaj skupaj, kdaj narazen, kdaj z vezajem, kdaj se uporablja vezaj in kdaj pomišljaj - to je po napakah iz priprave).

2) Vidne prvine govora
Kdaj se ne smeš gibati? Kdaj ne smeš govoriti - ko pišeš na tablo :)

3) Načela dvosmernega komuniciranja

1. Uradno pismo. Kako je sestavljeno (struktura)
2. Socialne zvrsti jezika.
3. Odnosni in spoznavni govor. Kako se navezujeta na knjižni zborni in knjižni pogovorni? Kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za zborni knjižni jezik (da se prej pripraviš)
4. Stičnost in neetičnost ločil. Katera v kakšnih primerih? Kako v datumih (baje da sem v seminarski pisala skupaj). Vezaj pri od do? (stičen)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu