SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Naglasna znamenja (katera so in kdaj katero uporabljamo).

2. Zvočne prvine. Morala sem jih našteti. Omenila sem tudi mašila, pa me je izpraševalec prijazno popravil, da ne spadajo sem. Potem mi je povedal, da jih delimo v dve skupini (ali so naravno prirojena, ali so odvisna od določene osebe). Tukaj sem napačno razvrstila že prvo, pa me potem ni več dalje spraševal :)

3. Kdaj je vejica pred veznikom PA in kdaj pred KOT oziroma kdaj je ne pišemo.

4. Napaka iz priprave (stični vezaj med dvema priimkoma).

Razlika med poudarkom in naglasom (primeri)
Kategorije samostalnika
sklanjatve samostalnika ter posebnosti
odnosni in spoznavni govor

1. Skladenjska in neskladenjska uporaba pike.

2. Zemljepisna lastna imena in izjeme ki jih pišemo z malo začetnico.
Kako pišemo Kranjska Gora in Šmarna gora? Zakaj enkrat drugo besedo z veliko začetnico, drugič z malo?

3. Vrste govora: spoznavni in odnosni govor.

Vprašanja (26. 1. 2015):

1. Lastna imena (našteti vrste, primere). Potem mi je še izpraševalka povedala primere, ki sem jih morala umestiti v pravo skupino lastnih imen.
2. Ločila - za vsa ločila sem morala povedati skladenjsko in neskladenjsko rabo.

Strokovni izpit sem opravljala za smer MAT:

1. Uporaba ločil pri matematiki (pika, dvopičje, poševnica, plus, minus ... stičnost/nestičnost ločil, vmes je vprašal tudi skladenjsko rabo za kakšno ločila). Kako zapisujemo enote ...

2. Lastna imena: našteti. Podrobneje pa zemljepisna lastna imena.

3. Vrstilni števnik (zapis itd.)

4. Napaka iz priprave (vezaj, kdaj se ga uporablja...)

Spraševalka: Judita Oblak

Vprašanja:
- uporaba velike začetnice, lastna, zemljepisna, stvarna imena (primeri za vse)
- sklanjanje moških imen in priimkov, primeri

Izpraševalka: Lea Lehner. Zelo prijazna gospa :)

1. Državni jezik.
2. Uradni jezik.
3. Strokovni jezik in žargonsko izrazje.
4. Krajšave
(kratice in okrajšave).

1. Razvoj slovenskega knjižnega jezika po obdobjih. (To pomeni od reformacije naprej, ne od Brižinskih spomenikov!)
2. Prevzete besede v slovenskem jeziku.
3. Kako pišemo podredne in priredne zveze v besedotvorni podstavi, npr. slovensko-irski? (z vezajem oz. skupaj)

Spraševalka ni pogledala poslanih priprav, preverjala je tudi razumevanje. Prijetna gospa v glavnem.

1. Zvočniki in nezvočniki: kateri so, kako si jih najlažje zapomnimo? (želela je slišati "ta suhi škafec pušča" in "moj nori lev", in ker sem jih naštela brez tega, mi je sama to povedala)
2. Razlika med črko in glasom?
3. Vidne prvine govora, kaj so? (hotela je slišati, da je to tudi obleka in potem me je vprašala kaj z obleko sporočamo)

Srečno!

1. Socialne zvrsti jezika (samo naštet, kako delimo)
2. Kaj so stvarna imena? Kako pišemo imena pravljic? (primer Rdeča kapica, Bratovščina sinjega galeba)
3. Katera ločila pišemo za alinejnim naštevanjem?

Vprašanja pri dr. Mojca Nidorfer Šiškovič (22. 1. 2015):
1. Aktualno stanje slovenskega jezika (slovenščina v Sloveniji in po svetu, predvsem zamejci, tudi izseljenci; uradni in državni jezik, italijanska in madžarska manjšina).
2. Kako/na kakšen način poudarimo besedilo? (Mišljeno je bilo predvsem za govorjeno besedilo - glasnost govorjenja, intonacija, hitrost govorjenja, barva glasu ...
3. Zapisnik - oblika, namen, vrste zapisnikov ...

Ga. Križnar

Slovenščina

Dobil sem 3 podvprašanja o pravopisnih napakah iz priprav. Ko sem našteval kotičke za otroke sem imel napisano takole. Vprašala me je kako bi jaz to popravil? Še zdaj ne vem kako mora biti prav ;)

- V kotičku za starše.

- V kotičku dom.

Imel sem stavek; Otroci so se igrali igro Jakec kje si? Zanimalo jo je kaj je tukaj narobe. In pa pri datumu in levo stični piki je našla nekaj pa se več ne spomnim - mislim, da nekaj u vezi s presledkom.

2. vprašanje: Kaj je važno pri sklanjatvah? Tukaj sem začel vse naštevat (vsa pravila) pa me je prekinila in je dejala, da ji naj samo povem z eno besedo kaj bi to bilo? In sem z malo zamude pogruntal da išče od mene odgovor končnice :)

Sklanjaj mi ime v drugi moški sklanjatvi? Izbral sem ime Luka

3. vprašanje: dobil sem na listkih primere za predloga s/z in h/k

To je to opravil! :) :) moje sotrpinke in trpini. Nič bat

Gospa Cvetko je prijazna, vendar dosledna. Pomaga, ce se zmotis in pocaka pravilen odgovor.

Moja vprasanja 3. 2. so bila:
1. Kaj je naglas in kaj poudarek? (naglasimo crko, poudarimo besedo),
2. Nastej naglasna znamenja in povej, kaksne glasove oznacujejo (stresica, krativec, ostrivec, postavljamo jih na samoglasnike),
3. Uporaba vezaja in primeri (svetlo-zelen - NE, cokoladno-rjav - NE, modro-bel - JA, Ljubljana-Moste - NE, Smarje-Sap - JA)
4. Nastej nacine uporabe vejice (nastevanje, delitev stavkov, je levosticno locilo) in primeri.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu