SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

- Glasovi slovenskega knjižnega jezika.

- Razlika med vezajem in pomišljajem. Ali pri navajanju letnic (npr. 1800 – 1848) uporabljamo pomišljaj ali vezaj? Je stičen ali nestičen? Ali pri naštevanju v več vrstah uporabljamo vezaj ali pomišljaj?

- Ali je v besedni zvezi »kljub temu da« vejica ali ne? (to je bila namreč moja napaka v pripravah)

Kdaj uporabljamo predlog S, Z, K in H?

Stvarna lastna imena (pravilo, Ustava Republike Slovenije - kaj je tukaj lastno ime in zakaj)?

Strokovni jezik?

Slovenski pravopis?

Pedagoški govor? Načela? Razlika med naglasom in intonacijo? Kje najdemo besede (navezovanje na naglas)? v slovarju
Poglavja v slovnici in pravopisu.

1. Katere sklanjatve pozname? Uvrsti primere v sklanjatve?
  2. Sklanjaj človek v dvojini in otroci v množini.
  3. Razlika med lastnimi in občnimi imeni? Podaj primer za obe vrsti.
  4. Sklanjaj imena PIA in LEA – kdaj dodamo j pri sklanjanju in kdaj ne?

Vprašanja z dne 16. 2. 2015:

- zgodovinska obdobja razvoja slovenskega KNJIŽNEGA jezika (pregledno; pazite, da ne omenjate brižinskih spomenikov ter ostalih rokopisov iz predknjižnega obdobja, ker takrat še ne govorimo o knjižnem jeziku)
- zvočne prvine govora

ga. Mateja Gomboc
1. Prevzete besede (jih razložiš, iz vsake skupine navedeš nekaj primerov, rada vidi, da ne ravno tiste, ki jih na izpitu zelo pogosto sliši)
2. Velika začetnica, kam pogledamo (slovnice, pravopis)
3. Slovnice - katere so poleg Toporišičeve (Žagar, Skaza, Gomboc ...),
4. Pravopis (kdaj ga uporabljamo)
5. SSKJ (jaz sem primerjala zadnjo izdajo s predhodnimi - kaj je iz nje odstranjeno - kokta, tetrapak, superga, teflon ..., kaj je novega - npr. balerinke, ekohrana, porjaveti, bejba, kul, selektorica ...

Gospa je dobrovoljna, topla in nasmejana oseba.

1. Naglasna znamenja!

2. Knjižno-pogovorni jezik!

3. Kaj so enakozvočnice? Primer!

4. Žargon - primer iz vrtca!

Nazadnje urejeno:
1. Izberi si tri mejnike slovenskega knjižnega jezika in povej nekaj o njih (npr. Trubar (reformacija), Vodnik (razsvetljenstvo), Bleiweis - uvede gajico).
2. Osebna lastna imena (Ali se člani političnih strank pišejo z veliko začetnico? Ne.).
3. Kam pogledamo kaj se piše z veliko začetnico (Pravopis), kam pomene besed (SSKJ) in kam sklanjatve (Slovnica)?
4. Kdaj je izšel prenovljeni SSKJ? (oktober, 2014)

Izpraševalka: Marijana Klemenčič Glavica

1. Končna in nekončna ločila, skladenjska in neskladenjska raba pike.
2. Socialne zvrsti jezika, s poudarkom na neknjižnem jeziku.
3. Polnopomenske in nepolnopomenske besede - katere so in kakšna je razlika med njimi.

SLOVENŠČINA
štirje mejniki v razvoju slovenskega jezika
jezikovni priročniki (naštejem vse možno in še podvrašanje če poznam korpus, in sem rekla ne....)
pedagoški govor

1. Socialne zvrsti Slovenskega jezika. Naštej!
2. Kdaj pišemo veliko začetnico? Kako je z veliko začetnico ob praznikih?
3. Kateri so priročniki slovenskega jezika? Opiši vsakega, kaj bi našel v vsakem? Kaj je prej besedotvorje ali glasotvorje (glasotvorje).

Ga. Gomboc

1. Naglasna znamenja. Ali polglasnik zapišemo, kako ga izgovorimo, povedati sem mogla kakšen primer.
2. Koliko imamo glasov in kako se jim še drugače reče (fonemi).
3. Velika začetnica. Ali pišemo slovenski z veliko začetnico in kdaj. Pišemo, kadar pišemo kot stvarno lastno ime - Slovenski orkester.

Zelo prijazna gospa, ki ne išče neznanja in ti pomaga, da prideš do pravilnega odgovora.

1. Pomišlaj - vezaj (raba, razlike)
2. Pisanje skupaj, narazen (števniki vrstni in glavni, kako jih pišemo če gre za večmestno število)
3. Raba velike začetnice pri naselbinskih imenih

Gospa je bolj stroga, sicer pomaga s pod vprašanji, vendar moraš pokazati kar precej znanja.

1) Velika začetnica: zgodovinski dogodki, nagrade, prazniki?
2) Pisanje "od do" z pomišljajem ali vezajem, stično ali nestično? (pomišlaj stično)
3) Pisanje imena in priimka - kakšno je pravilno zaporedje, daj je lahko zamenjano, kakšno vlogo oziroma iz česa izhaja "," v tem priimeru? (najprej ime, potem priimek, zamenjano v navajanju literature npr. Breznik, A. - kakšno vlogo ima ta vejica ne vem)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu