SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Lastna imena, kako se delijo. Podrobneje stvarna lastna imena. Kako pišemo pripadnike strank, praznike ( z malo začetnico)? Vse praznike? Ne, Prešernov dan (svojilni pridevnik).
2. Stopnjevanje pridevnikom (obrazilno in še eno). Vse o tem, osnovnik, primernik, presežnik. Kdaj katero, katero ima prednost (obrazilno)?
3. Interesne govorice, naštej. Žargon, kdo ga uporablja? Naštej 3 žargonizme, ki se uporabljajo v vaši stroki (šport).

Glasoslovje (intonacija, jakost, register,...).
Ločila, kako jih delimo. Podrobneje sem morala opisati podpičje.
Zemljepisna imena delitev in posebnosti

Ne spomnim se kdo je bila izpraševalka, ker je bila zamenjava.
1. Vejica. (raba v priredju in podredju)
2. Neverbalna sporočila v tiskanih oblikah sporočanja! (slikovni material, preglednice, grafi, zemljevidi ...)
3. Interesne govorice.

1. Jezikovni priročniki. Slovenski pravopis bolj podrobno.
2. Začetnica stvarnih lastnih imen.
3. Zvočne prvine govora. Register bolj podrobno.

Izpraševalec: Miran Štempihar
Pomočnica vzgojitelje
Datum: 23. 6. 2014

Moja vprašanja:
1. Državni jezik?
2. Poudarek in naglas
3. Narekovaj

Super izpraševalec :) Pomaga, če se kaj zatakne :)

STROKOVNI IZPIT – MOJA VPRAŠANJA (24.6.2014)
Področje: predšolska vzgoja

SLOVENŠČINA: DUŠEJ BLATNIK
(zelo prijazna in umirjena)
· Povejte mi vse o lastnih imenih (delitev, zapis, posebnosti…).
· Samoglasniki – koliko jih je v slovenščini, kako jih zapisujemo, kaj pomeni da je naglašen, kakšen vpliv ima pri izgovoru govorna cev, opiši mi ostrivec/krativec/strešico in dodaj zraven primer.
· Raba predloga z/s – katero pravilo velja, kateri pred katerimi?

Brez panike, saj bo šlo! :)

Oražem:

1. Kaj bi vi kot učiteljica slovenščine naredili, če bi imeli v razredu učenca z motnjami pisanja, ki zamenjuje črke. (Povedala sem, da bi se povezala s šolsko svetovalno službo in bi potem težave reševali skupaj, če pa bi imeli na voljo logopeda pa bi se obrnila nanj.)
2. Drugega vprašanja se čisto ne spomnim, je bilo nekaj v zvezi z govorom med učitelji in učenci, mislim, da se je navezovalo na načela dvosmernega sporazumevanja (na splošnem primeru kot pri 1. vpr.)
3. Tretje vprašanje je bilo nadaljevanje drugega in sicer, kaj je pedagoški govor (Povedala sem kaj je in da se deli na odnosnega in spoznavnega ter oba razložila.)

ga Darinka Ambrožič

1. Naštej funkcijske zvrsti jezika. Bolj podrobno poljudoznantveni in znanstveni ter njuno glavno razliko.
2. Stvarna lastna imena. Ali vse praznike pišemo z malo začetnico? (ne, Prešernov dan se piše z veliko)
3. Katere priročnike imamo? Bolj podrobno SSKJ.

Gospa je prijazna, vendar je potrebno povedati točno tisto besedo, katero si je ona zamislila.

- Lastna imena (našteti vrste)
- velika začetnica pri stvarnih lastnih imenih (primer iz priprave Ohmov zakon)
- predlogi s, z in k, h (pravilo in kako si pomagamo, če ga ne vemo)

Pozdravljeni!

Moja vprašanja so bila:
1. Socialne zvrsti (kako se ločijo, opisat knj. pog. j. in sleng)
2. Funkcijske zvrsti j.
3. Zvočne prvine govora (naštet, opisat intonacijo, register, ali ga lahko spreminjamo, katerega ne moremo)
4. Končna ločila, stična in nestična.

Srečno vsem!

Izpraševalko so zamenjali, imena se ne spomnim.

-Pisanje odtenkov ( z vezajem, skupaj, narazen ; sivomoder,csivo moder, sivo-moder in kaj posamezni način pomeni...kako bi napisala svetlo moder)
-Narečja
-Obdobje ( kater spol? Postavi v dvojino)

Tudi tukaj se spomnim samo dve vprašanji...
- NAREČJA - Zakaj izumirajo? Kaj so po tvojem mnenju razlogi?
- IZGOVOR ZVENEČEGA NEZVOČNIKA NA KONCU BESEDE in primerjava pravil z angleščino (ker sem anglistka)

Gospa je res carica :D Meni je bila zelo simpatična, predvsem zato, ker je čimprej želala priti na vrsto in malo tudi kimala in odkimavala pri zakonodaji in ustavi. Sem jo pa dobila zadnji moment, ko sem prišla na ministrstvo, saj so nam zamenjali komisijo. Ampak ni bilo panike :)
Vprašanj se ne spomnim najboljše, saj mi je šla slovenščina najslabše.

1. Zvčne prvine govora oz. nekaj o glasovih in intonacija (morala sem našteti: intonacija, poudarki, presledki...) zakaj je to pomembno?

2. Samoglasniki, pa še nekaj podvprašanj. Katera naglasna znamenja poznaš, kaj je razlika med strešico in krativcem in primer. (Nisem veliko vedela, nekaj sem po svoje povedala)

3. Ne vem kaj je točno je bilo vprašanje, ker sem to prvič slišala, odgovor pa je bil: Glasoslovje, oblikoslovje, besedotvorje... ker nisem čisto znala, me je vprašala potem še besedne vrste.

Gospa res veliko tudi sama pomaga in je super. Tudi če ne gre najbolje, če nekaj poveš, narediš :D

1. Sporazumevalna načela
2. Mašila
3. Jezikovni priročniki (samo našteti)
4. Jezikovne ravnine (poglavja v Slovnici)

Ker so spremenili komisijo, se žal ne spomnim, katera prijazna gospa mi je zastavila sledeča vprašanja. Vem pa, da ima dva priimka. :)

1. Socialne zvrsti slovenskega jezika. V čem je - v grobem - razlika med narečjem in pokrajinskim pogovornim jezikom? Koliko narečnih skupin poznamo in katere so to? Zakaj - po mojem mnenju - narečna pestrost izginja? V katero narečno skupino sodim sam? (Potem mi je povedala, kateri fonem me izdaja.)
2. Kdaj je Dalmatin prevedel Biblijo? Zakaj - po mojem mnenju - ima ta prevod tako pomembno mesto v zgodovini slovenskega jezika?

Ker je pri obeh vprašanjih stekla sproščena razprava, tretjega vprašanja nisem dobil.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu