SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

izpraševalec Žist

prijeten, malgd gospod, pomaga te pripeljati na pravo pot če se ti zatakne.

- v pripravi mi je podčrtal poved, rekel, da ni nič narobe in naj poiščem glagol v tej povedi: Med samim branjem ni bilo otrok potrebno dodatno motivirati k poslušanju.- motivirati
- kako bi naglasila besedo motivirati, rekla sem najprej da na 1. i , potem jo je on tako izgovoril in po posluhu mi ni bilo všeč pa sem rekla da 2. i -ostrivec pa je rekel dobro.
(našteti ostale stavčne člene)
-katere priročnike poznam, kdaj je bil izdan 1. pravopis.
- v kateri priročnik bi šla iskat besedo -motivirati, - v pravopis.
-kako bi to besedo lahko nadomestila z drugo besedo-(spodbujati)
-katere besede nebi bilo potrebno napisati v tej povedi-(samim).

1. Veznik in pomišljaj (kje je stično, kje nestično.)
Kaj pomeni 25-letnica (da lahko besedo skupaj napišemo ali pa ločimo števnike in besedo. Ozirom pri C-vitamin, da ločimo črko in besedo)
2. Naštej odvisnike
3. Povej kdaj je poved podredna in priredna. Kje uporabljamo vejice. Povej primer.
4. Kako izražamo svojino (moj/tvoj, svojilni pridevniki)

Izpraševalka: Naprudnik Praunseis
Datum zagovora: 29. 5. 2014

1. Temeljni mejniki SKJ.

2. Načela uspešnega sporočanja.

3. Stavek, poved.

Vprašanja sem objavila pod ustrezno izpraševalko, moram pa še zapisati, da mi je bila pri učenju slovenščine v veliko pomoč knjiga Mateje Gomboc, Mala slovnica slovenskega jezika.

Srečno!

Nazadnje urejeno:
Mate

1. Nobene napake v pripravi, zato takoj vprašanja. Lastna imena, katera so in kako jih pišemo. Jaz sem znala to brez napake. Ne pozabite na vzdevek. Še pred koncem vprašanja, sem že povedala, da se piše vezaj med priimkom in vzdevkom in če najprej zapišemo priimek in nato ime, je med njima vejica.

2. Funkcijske zvrsti jezika. Vse tudi na primerih, kdo je sporočevalec in komu sporoča.

3. Samoglasniki, grafemi in fonemi. Naglasna znamenja.

1. Stvarna lastna imena
2. Kako se napiše Novo mesto, Julijske Alpe, Bohinjsko jezero,...
3. Kateri je uradni jezik v sloveniji, kje se nahajata narodni manjšini

Izpraševalka Polona Šurca Gerdina, 3. 6. 2014
1. Lastna imena - kaj so? Podrobneje: nenaselbinska lastna imena (kaj in kdaj z veliko, kdaj z malo, izjeme, primer ipd.)
2. Kaj je poved? Kaj je stavek? Kako so stavki lahko zloženi; v kakšnem razmerju so lahko stavki? Kako učence učiti prepoznavanja priredij/podredij, odvisnikov? Primer priredno zložene povedi. Kdaj je lahko vejica pred "in"?
3. Pomišljaj in vezaj.

1. Domače in prevzete besede?
2. Kje bi preverila če je beseda slovenskega izvora ( Etimološki slovar)?
3. Katere priročnike uporabljamo?
4. Opis SSKJ ( še posebaj foneme, naglasna znamenja, kvalifikatorji)?
5. Kratice in okrajšave (primer pri vsakem in po kateri sklanjatvi se sklanjajo kratice)?

1. Zakaj je pomemben Primož Trubar?;
2. vezaj, pomišljaj;
3. glavni in vrstilni števniki (pisanje skupaj/narazen, kako je, če jih pišemo s števkami).

Nazadnje urejeno:
1. vezaj in pomišljaj
2. o slovarjih
3. raba predlogov s/z

Zelo prijazna komisija (Požlep, Lamut, Oražem), ki išče znanje in spoštuje razumevanje stvari. Komisija, ki te spodbudi! Kar pogumno!

- napake iz priprav ("dekleta" namesto "punce"; pri razredu "1.d" mora bit presledek; tudi 'nametani' stavki rabijo piko: "Tek po obsegu telovadnice." ogrevanje - pri športni; naštevanje v stolpcu s pomišljajem, ne vezajem)
- pomišljaj (uporabe, stičnost)
- priročniki slovenščine (kaj vsebujejo)

GOMBOC
1. SOCIALNE ZVRSTI ( o vsaki le par besed, kje govorimo pokrajinsko pogovorno(v mestu) in kje narečje (npr. na vasi), kaj je to žargon in povedati sem morala eno žargonsko besedo)
2. NEKONČNA LOČILA (katera so in kakšna je razlika med : in ;), iz tega je izpeljala- kje se lahko naučimo pravilne rabe zapisa besed...
3. PRAVOPIS IN SLOVNICA (nič podrobnosti samo to sem odgovorila) in KAKŠNE SLOVNICE POZNAMO (znanstvene-toporišič in šolske-na pragu besedila)

Nazadnje urejeno:
Naglaševanje besed (svetnik), ker sem besedo napačno naglasila
delitev besed: samoglasniki in soglasniki, kako delimo soglasnike
predlog s...kako ga izgovarjamo, pred katerimi glasovi
kaj je fonem/grafem
izgovorjava V

Izpraševalec Naprudnik:

Vprašanja:
1. socialne zvrsti jezika
2. tvorba glasu (govorna cev, naštet zveneče in nezveneče glasove)
3. krajšave.

1. Končna ločila
2. Načela govora pri pouku (tukaj nisem točno vedela, kaj hoče od mene, ampak sem tako bolj na splošno govorila, kaj je pomembno pri govoru v šoli in je bilo dobro, pa še s podvprašnji me je usmerjala)
3. Napake iz priprave- datum (levo stične pike)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu