SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. KOLIKO IMAMO V SLOVENSKI ABECEDI ČRK? (V pripravi sem pisala a) b) c) d)).

· KOLIKO IMAMO FONEMOV?

· KJE najdemo zapis besed, kjer je ZAPISAN NAGLAS?

· KAKO PO PRAVOPISU IZGOVARJAMO ČRKE, KI JIH NI V SLOVENSKI ABECEDI?

2. SOCIALNE ZVRSTI SLOVENSKEGA JEZIKA.

· V kateri so zapisana besedila?

· Kdaj uporabljamo v razredu knjižni zborni in kdaj knjižni pogovorni?

· Kako se pogovarjamo na strokovnem izpitu?

3. KAKO PIŠEMO PRAZNIKE (in izjeme)? Sem povedala, da sta izjemi Prešernov dan in Marijino vnebovzetje, ker sta pridevnika izpeljana iz lastnega imena.

· Kako bi zapisala DAN EVROPE? Zapisala bi: dan Evrope.

Spraševalka: Romana Šarec Rojc

1. Kaj so norme slovenskega jezika? (SSKJ, slovnica, pravopis).

Potem pa me je spraševala o napakah iz priprav.
- krajšanje (okrajšave, kratice, simboli) ter kako jih zapisujemo
- števniki (glavni, vrstilni)
- ločila, (ali je dovoljeno podvajanje ločil npr: ..., - tri pike in vejica NE, razen v primerih premega govora in oklepajev, pa še kakšen bi se našel)

Fejst (=prijazna) gospa.

Strokovni izpit sem opravljala za pomočnico vzgojiteljice. V pripravi, ki mi jo je gospa Bilka Mate pregledala, sem pozabila vejico v povedi.
- kaj manjka v prvi povedi in ali je poved priredna/podredna, kako to vem;
- kako bi lahko nadomestila besedico ali (ali so vsi pripravljeni/če so vsi pripravljeni);
- analiza povedi "Padalo valovimo." - za kakšno vrsto besedila gre (umetnostno), katere vrste še poznamo glede na funkcijo (funkcijske zvrsti);
- kateri so zvočniki in kakšen V je v tej pomoči (povedala sem namreč, da si lahko pomagamo z besedo mlinarjev).

1. Naštej samoglasnike. Koliko je fonemov in koliko grafemov?

2. Opis slike (opis slike z matematičnimi liki). V katerih primerih je opis slike lahko v pretekliku (npr. če je oseba že umrla).

3. Sklanjanje imen in priimkov (list A4 primerov).

1. Uradni jezik v Sloveniji - slovenščina + italijanščina+ madžarščina - (dvojezične šole,....)
2. Slovenska slovnica
3. Jezikovni priročniki
4. narečja - naštet narečne skupine
5. Posenosti slovenskega jezika

1. Razlika med pomišljajem in vezajem. Dobila sem še primere na listki, kjer sem morala povedati, ali je vmes vezaj ali pomišljaj in kateri-stični, nestični)
2. Socialne zvrsti jezika- delitev, podrobno interesne govorice
3. Primeri za veliko začetnico- Goriška brda, Mali Triglav, pa še ene par, se jih ne spomnem. Ob tem sem morala še povedati ali gre za naselbinsko ime ali nenaselbinsko.

Prijazna gospa, nasmejana in pozitivna.

1. naštej slovarje. Opiši slovensko slovnico (sem samo povedala katere slovnice so bolj pomembne - Bohorič, Vodnik, Dalmatin, Toporišič, in je bilo ok)
2. stičnost ločil - predvsem povdarek na ločila v matematiki (moja smer)
3. koliko glasov in črk poznamo. Kako zapišemo polglasnik.

1. Naštej priročniki (posebej opisati pravopis)
2. Naštej funkcijske zvrsti (Katera je še posebej prisotna v šoli? Kdaj se v šoli uporablja praktičnosporazumevalna zvrst?)
3. Naštej zvočne prvine (katere so v šoli še posebej moteče?)

Izpraševalec Planinc.

Ne želim nikogar strašiti, vendar izpraševalci niso najbolj prijazni osebki. Primer:
Izpraševalec: Naštejte zvočne prvine.
jaz: Naštejem vse.
Izpraševalec: Sedaj ste vse našteli, tako kot da so vsi enakovredni (porogljiv smeh).
Jaz (v mislih): Kolikor vem, je bila moja naloga našteti vse zvočne prvine. Kaj sem ga tukaj sploh polomila??

Pozdravljeni!
Pri gospe Pezdirc (nadomestila je gospo Epih) sem imela naslednja vprašanja:
1. Poudarek in naglas.
2. Velika in mala začetnica praznikov, zemljepisnih lastnih imen ...
3. Naštej priročnike SKJ, in podorbneje opiši SSKJ. Primer iz frazeološkega in terminološkega gnezda na besedo račun.

Veliko uspeha vsem!

LP
Klavdija

Moja izpraševalkaje bila Irena Rakovec Žumar. Prijazna, pomaga, ne postavlja težkih vprašanj. Bolj tako nasplošno.
1. Fonemi (samoglasniki, soglasniki,.....zveneči nezveneči,...)
2. Kdaj pišemo predlog Z/S in H/K.
3.Narečja. Ali je materni jezik narečje (JA)?
4.Pedagoški govor (tudi slušne prvine - mašila,premori, intonacija,...)
5. Nekaj v zvezi s tem, katero besedo poudarimo v stavku (rekla sm, tisto ki je najbolj pomembna in se je strinjala ;)), ali lahko besedam spremenimo naglas (NE).
Bilo je še nekaj podvprašanj, ki se jih sedaj ne spomnim. Poteka bolj v smislu dialoga, vprašanja se navezujejo eno na drugo, ni težko! (y)

pom.vzg. (bila je sprememba komisije-namesto Ambrož je bila Kunst)
-Pedagoški govor- delitev (spoznavni, odnosni), zakaj se uporablja (da se približaš otroku itd.), kakšen jezik govori vzgojitelj-kombinacija spoznavnega in odnosnega, otrok govori le spoznavi govor

- Delitev socialne zvrsti jezika-katera se uporabljata v vrtcu? Zborni in knjižno pogovorni jezik

- Lastna imena-delitev in katera pišemo z veliko in zakaj? Z veliko pišemo naselbinska- kjer je naseljeno , z mano nenaslebinska (razloži, zakaj se enkrat pišejo toplice (Moravske Toplice) z veliko, drugič ne ?

- Kdaj je izšel slovenski pravopis- prvi leta 1899 Levčev, 2001-Toporišič

Moja vprašanja (izpraševalka Rakovec Žumer):

1. Prevzete besede (morala sem povedati tudi, kakšna je razlika med prevzetimi in domačimi besedami).
2. Pedagoški govor.
3. Vejica v podredju in priredju.

Živjo :D
Strokovni izpit sem delala kot pom. vzgojiteljice.

Tole so moja vprašanja, ki sem jih dobila pri slovenščini pri ga. Šurci Gerdina:
1. Vrste besedil (funkcijska, umetnostna, neumetnostna, subjektivna objektivna ... + opisi)
2. Opisati zemljepisna lastna imena. Kako lahko preverimo njihov zapis (na zemljevidu, v pravopisu).
3. Stičnost končnih ločil.

Ga. Šurca Gerdina je delovala zelo strogo in hladno.

Lp

Moja vprašanja iz 25. 9. 2014:
- Velika začetnica.
- Pisanje skupaj, narazen, z vezajem, pomišljajem.
- Slov. pravopis.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu