SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

SIMONA COKAN - SLO
16. stoletje: kdo je aktiven takrat (Trubar, Dalmatin, Megiser, Krelj, Bohorič), v kateri pisavi se piše od 16. stol. so 19. stol. (latinica, in sicer bohoričica), kakšen jezik je želel Trubar (brez vdora pogovornih ter narečnih besed in tujk).
Priročniki - kateri so, opis in sestava SSKJ, kaj so to kvalifikatorji
Priprave: napisano sem imela "funkcionalni cilji:", potem pa dve alineji. Kaj je narobe? Dvojina, morala bi napisati funkcionalna cilja

Izpraševalka: mag. Lidija Grmek Zupanc

1. Mejniki v KJ
2. stičnost ločil
3. vezaj - pomišljaj - razlika

Prijazna gospa, sploh ne komplicira.

IZPRAŠEVALKA: mag. Lidija Grmek Zupanc

1. Samoglasniki (želela je slišati, da so nosilci zlogov...Podvprašanje: ali poznamo še kakšno drugo naglaševanje, poleg jakostnega?)
2. Socialne zvrsti jezika.
3. Pedagoški govor.

Če kaj narobe poveš popravi in lepo nadaljuješ.

Vprašanja:
Skladenjska raba vejice
sklanjanje nazivov (moški spol, ženski spol)
socialne zvrsti jezika

Sprasevalka Degan Kapus. Prijazna in simpaticna gospa, ki ne komplicira.

1. Funkcijske zvrsti jezika ( po cem se razlikuje umetnostni od drugih zvrsti).
2. Pedagoski govor
3. Zvocniki

Izpraševalka: gospa Majda Erlač (prijazna, da čas za razmislek, ne vrta, želi pa znanje in to, da znamo povezovati snov med seboj).

1. PEDAGOŠKI GOVOR. Kakšnega uporabljamo v vrtcu? Povežite to s funkcijskimi zvrstmi. Povežite to s socialnimi.
2. NEBESEDNA GOVORICA. Kateri so njeni elementi? Zakaj so pomembni? Povežite to s funkcijskimi zvrstmi. V kateri zvrstmi so najpomembnejši? (v umetnostni; pripovedovanje pravljic).

1. Samostalnik
2. Zborni jezik
3. Besedna in nebesedna komunikacija

Izpraševalec: Peter Planinc

Vprašanja:
1. Slovarji slovenskega knjižnega jezika (naštejte).
2. Kje lahko najdemo in iščemo po vseh naštetih slovarskih zbirkah? (Moj odgovor je bil: V tiskani obliki slovarje najdemo v knjižnici in iščemo v njih; SSKJ najdemo in iščemo po njem na spletu in na zgoščenki (CD). – moji odgovori sicer niso bili napačni, ampak gospod je želel slišati drugačen odgovor in v mislih ni imel natisnjenih slovarjev. Potem pa je kar sam naredil malo reklame. J In povedal, da vse slovarske zbirke lahko najdemo in brskamo po njih na Fran .).
3. Kaj je frazeološko in kaj terminološko gnezdo? Kakšna je oznaka za frazeološko gnezdo (Odgovor: ● ) in terminološko gnezdo (Odgovor: ♦ )?
4. Uradni jezik.
5. Lastna in občna stvarna imena (vprašal me je kako se napiše Ustava Republike Slovenije in zakaj tako – pravilo).

Izpraševalka: Judita Oblak

1. Lastna imena
2. Poročilo (kako je sestavljeno)
3. Stopnjevanje pridevnika - na listu zapisani pridevniki in sem jih stopnjevala

Vprašanja s termina 13. 4. 2017, Izpraševalka Nidorfer Šiškovič
1. Vidne prvine govora
2. Slovarski priročniki (našteti, vedeti za zadnjo izdajo SSKJ)
3. struktura e-maila v primerjavi z dopisom (opisati le obliko - ni naslovov, datuma, leva poravnava)

Pozdravljeni,

19.04.2017
Posredujem vprašanja za slovenski jezik ; Izpraševalka: Tatjana Cvetko- prijazna gospa, zelo pomaga.
1. Popravljanje napak iz priprav
2. vejica/pravilna uporaba vejice
3. Predlog s/z in njegova uporaba/ osebni zaimki
4. Razdelitev samostalniške besede

19.4.-Cvetko
1. Ločila (kakšna poznamo, primeri)
2. Velika začetnica pri zemljepisnih imenih (naselbinska, nenaselbinska+primeri).
3. Katere priročnike poznamo. Razlika med pravopisom in SSKJ.

Izpraševalka: ga. Dušej Blatnik
Prijazna gospa, te usmerja s podvprašanji.

1. Prislov (primer, ali je pregiben ali ne, kako to veš ... primeri pregibnih besed).
2. Glagol (pregibanje).
3. Tvorjenke (povej primer, kakšna beseda je mizar, cesto prometni predpis ... vse razložit).
4. Vejica (kako vem kje, primer)

16. 5. 2017; vprašanja iz slovenščine (Anita Dernovšek - zelo prijazna gospa; pred sabo ima priprave, ki jih pregleduje, medtem ko odgovarjaš na vprašanja prvih dveh izpraševalcev, vendar k sreči pri meni ni našla napak in ni ničesar izpostavljala)

1. Kje vidite (na katerih ravneh slovnice) poglavitne razlike med vašim narečjem in knjižnim jezikom?
2. Naštej priročnike in opiši, kaj najdemo v njih, za kaj jih uporabimo?
3. Vezalno priredje (opiši, naštej veznike, ali je vseeno, katerega najprej uporabimo - ne, najprej uporabimo veznik in, nato še druge, odvisno od konteksta in količine besedila, saj se ne smemo ponavljati, ker to postane za bralca moteče)

Izpraševalec Kurinčič (fajn gospod, pomaga, če ne znaš te dopolni. Ni nobene panike. Jaz sem na momente bila kar zbegana, ker nisem vedela, kaj točno bi rad od mene, pa sva kar hitro zaključila in uspešno izpeljala stvar do konca).

1. Sem anglistka in prvo vprašanje je bilo: kateri jezik bi ekli, da je težji, če bi govorili objektivno: angl ali slo? :D Jaz začnem nekaj bluzit o težavnosti slovenskega jezika (skladnja, dvojina...), pa me vpraša po kateri poti se je boljše peljati, po avtocesti iz LJ v MB ali iz MB v LJ :) In sem se nasmehnila in rekla, da se strinjam z njim.. Težko je reči kateri jezik je težji, ker je to subjektivno. Tu sva nekaj potem razglabljala pa nvm več kaj..

2. Črke in glasniki. Nato vpraša, kako še rečemo glasnikom (glasovi), kaj pa s tujko? (fonemi). Je bil zadovoljen. Zgleda, da ima rad angleščino, ker sva zopet delala primerjave med jezikoma. Nvm več kaj točno.

3. Priročniki. Naštela sem SSKJ, Slovenski pravopis in Slovenska slovnica. Je rekel da ja, to so res temeljni priročniki - tu je želel nekaj reči pa si je zgleda premislil in je vprašal nekaj v smislu, kot da jih naj opišem. Sem se zagnala opisovat SSKJ pa me je ustavil in rekel, naj to povem po svoje na preprost način, ne naučeno. In sem rekla, da če bi želela vedeti pomen določene besede bi pogledala v SSKJ, če bi želela vedeti, kako se beseda deli ali pa velika/mala začetnica... bi pogledala v pravopis, če pa bi me zanimalo, kako se sklanja, pa v slovnico. Je bil čisto zadovoljen. Potem je še vprašal, kako jaz te priročnike uporabljam.

Ni kompliciral. Je bil bolj nek pogovor kot pa karkoli drugega. Aja pa še pridevniška beseda. Tu sem se nekaj mešala, pa ni blo panike.

Izpraševalec Kurinčič:
1. Sklanjajte svoje ime in priimek.
2. Če bi ob koncu leta pisali pohvalo in bi jo morali napisati učencu z imenom Alojz (podal je tudi priimek, a se ga ne spomnim), kako bi sklanjali?
3. V kateri socialni zvrsti slovenskega jezika bi se pogovarjali kot svetovalni delavec, individualno z otrokom? (knjižna pogovorna) Zakaj? (Zaradi bolj osebnega pristopa.)
4. Ko sem odgovarjala na vprašanja pri zakonodaji in ustavi si je zapisal dve besedi, želel pa je slišati posebnost primorskega govora; to je zveneči h namesto g-ja. (to je vprašal, ker sem s primorskega konca)

Izpraševalka Epih, opravljala sem za razredni pouk

Katere priročnike uporabljamo, kateri so dostopni na internetu (omenila sem Fran - "skupek" slovarjev)?
Fonologija - še posebej jo je zanimalo, zakaj so pomembni nezveneči nezvočniki (zaradi predloga s)
Katere kratice in okrajšave sem uporabila pri pripravi za matematiko (MAT, št.) - kako se zapisujejo in katerega spola so kratice?
Kam bi pogledala, če se nekaj piše z veliko ali malo začetnico, v SSKJ ali SP?

1. Socialne zvrsti jezika. Natančneje knjižna zvrst in interesne govorice.
2. Pravila pri zapisovanju zemljepisnih lastnih imen.

1. Socialne zvrsti jezika, knjižne zvrsti, značilnosti.
2. Samoglasniki.
Zelo prijazna, z njo sva hitro zaključili, sem pa slavistka.

25.5.2017; Šarec Rojc

1. Viri (kako jih navajamo in zakaj)
2. Krajšave (kako se pišejo, kako je z ločili)
3. Kaj določa knjižno normo (SSKJ bolj podrobno opisati)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu