SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Moja izpitna vprašanja (11. 7. 2016)

• na listku sem dobila naloge kjer so bile napisane besede in sem jih morala spremeniti v pridevniške ter povedati kako se piše (npr Kamniška Savinjska Alpe. in povedat ali se piše z vezajem, skupaj narazen, vse z veliko....) razložiti razliko med rumenozelen in rumeno-zelen
  • zvočne prvine govora
  • katere samoglasnike in soglasnike poznaš, zakaj so pomembni in kdaj pišemo z/s

Lidija Butina
Ki, kateri, čigar (oziralni zaimki). Kateri od teh se najpogosteje uporablja? (ki)
S čim se uporabljajo? (zaimek kateri se uporablja S PREDLOGI, primer: Knjigo, v kateri sem našel podatke, sem si sposodil v knjižnici). Za katero osebo se uporabljajo (čigar – samo za moško osebo ednine). Na kaj se oziralni zaimek čigar nanaša (na osebek, moškega spola, v ednini) (Primer: Srečal sem sošolca, čigar oče je …).

Velika in mala začetnica (lastna imena: osebna, zemljepisna (naselbinska in nenaselbinska), stvarna z veliko, občna z malo + primeri). Kako pišemo nagrade (z malo, npr. viktor), praznike (z malo, izjema Prešernov dan, Marijino vnebovzetje)?

Slovenski priročniki (naštej). Opiši SSKJ.

Vesna Gubenšek Bezgovšek

Besedotvorni postopki in primeri za podredno in priredno zloženko.
Mejniki SSKJ.
Razlika med pomišljajem in vezajem.

1. Velika začetnica - vse

2. Črke - vse + s katerim priročnikom si pomagamo za pravilen zapis besed (pravopis)
- fonemi
- črka e (kolikokrat jo pišemo = 3x - narobe obrnjeni e zapišemo polglasnik)

3. Zvočne prvine govora
- intonacija: vse (vendar veliko pomaga in razlaga s svojimi besedami je zadoščala)

Srečno!

Izpit sem opravljala drugič pri gospe HONZAK. Prijazna gospa, pomaga s primeri, išče znanje.

Dva vprašanja sta bila enaka kot prvič.

Moja vprašanja:
- SSKJ, SLOVENSKA SLOVNICA, SLOVENSKI PRAVOPIS ( kam bi pogledala, če pri svojem delu, ne bi vedela kako kaj pomeni, kaj bi pogledala v katerega od teh, avtor slovnice, bolj podrobno SSKJ )

- LASTNA IMENA ( naštet katera so, opisat osebna imena - tukaj me je še vprašala kako pišemo ime in priimek, odgovorila sem, da prvo ime in nato priimek. Bilo je ok, potem pa me je vprašala še kaj pa če je razporejeno po abecednem seznamu. Sem ji odgovorila, da takrat je pa priimek prvi. Zanimalo jo je kaj v tem primeru pride med priimek in ime....nisem vedela in je rekla, da vejica. )

- VIDNE PRVINE GOVORA

Slovenščina (Izpraševalka Tratnik – prijazna gospa, izhaja iz pisnih priprav, pozorno spremlja dialog pri prejšnjih dveh področjih in nekatera vprašanja naveže na jezikovno plat ustave oz. šolske zakonodaje, vprašanja so bila zelo kratka in jedrnata, a jih je bilo zaradi tega nekoliko več, kot sem pričakovala)

1. Naglasi besedo otrok

2. Naglasna znamenja

3. Nadpomenke, podpomenke

4. Razlaga besed: usvajanje – osvajanje (razloži na primeru)

5. Izražanje svojine: moj – svoj (razloži na primeru)

6. Zvrsti slovenskega jezika, opiši vsako zvrst na primeru

Uporaba poševnice,
nestiča in stična ločila in praktični primeri zapisa uporabe ločil (stičnost) in pisanje besed skupaj ali narazen
nadopmenke, podpomenke, sinonimi in praktični primeri

Kdaj je vejica pred ter? (če vrinjen stavek, sicer ni) - motivacija za vprašanje je bila napaka v pripravah.
Naštej nekaj "mest", kjer se uporablja vejica (tudi decimalna vejica).
Naštej 3 pravila za deljenje besed.
Zasebni in javni govor.

Izpraševalka Rojc:

- naglasna znamenja (podrobno)
- vidne prvine govora (naštej in opiši)
- socialne zvrsti jezika

kaj je definicija
definiraj tanker, pes (je domača žival, ki laja)
kaj so nadpomenke,...
nasprotje od napreden (nazadnjaški), od tradicionalen (sodoben)
natančno o pravopisu (kaj točno je v njem) katera lastna imena?(tista, ki kažejo na posebnosti) npr. Marko - Marka..in ne, Markota

1. velika začetnica, občna stvarna imena
2. delitev ločil
3. stični pomišljaj

Lea Lehner
Zelo prijazna nasmejana gospa, pomaga ce se kaj "zalomi".
1. Ločila (končna - pika, nekončna - vejica)
2. Status slovenskega jezika
3. Kratice, simboli, krajsave

1. Razlika med naglasom in poudarkom.

2. Razloži kako se piše zemljepisna naselbinska imena ( ona je govorila primere in jaz sem morala za vsakega povedati kako se zapiše npr: Pri Treh Kostanjih)

3. Termini - ali v tvojem poklicu uporabljate temine - naštej 3 primere.

1. Katere prirocnike uporabljam pri svojem delu? (Sskj ...)
2. Samoglasniki, soglasniki (tudi kateri so zveneci, nezveneci ...)
3. Primerjava slo. slovnice in slovnice tujega jezika, ki ga poucujem (na grobo)

Izprasevalko so zamenjali. Ce se prav spomnim, me je sprasevala ga. Majda Erzen. Prijazen pogovor, zelo na splosno.
Srecno!

Področje: OŠ
Izpraševalka: Cotman

1. Kaj je spoznavni in kaj odnosni govor, kdaj ga uporabljamo in katero socialno zvrst jezika uporabljamo pri enem in katero pri drugem?
2. Kako zapišemo glavne in vrstilne števnike z besedo?
3. Koliko glasov in koliko črk imamo in povedati, s katerimi črkami zapišemo več glasov in poimenovat te glasove.

1. Naglasna znamenja
2. Vejica
3. Priredno in podredno zložena poved.
4. Priročniki

Nazadnje urejeno:
Živjo, za vzgojiteljico
19.10.2016, ga. Mate

Vsa vprašanja so izhajala iz priprave:
1. ''Največ srečam'' - pravilno največkrat-Kaj je ta beseda (števnik)
2. Manjkala mi je vejica. Najprej je hotela vedeti Kaj je poved? Zakaj bi morala biti tam vejica? Ali je priredje ali podredje? Uporaba vejice (skladenjska in neskladenjska).
3. Zvočna prvina govora (katera je lahko moteča, kakšne barve glasu poznamo).
3. Posebnosti sklanjanja OTROK in ČLOVEK.

Prijazna gospa, pomaga.

26. 10. 2016 opravila :)
1. vejica v priredju in podredju
2. vse sklanjatve (+posebnost sklanjatve otrok v množini)
3. mejniki knjižnega jezika

1. Socialne zvrsti jezika in podrobneje interesne govorice.
2. V katere priročnike bi šla pogledati, če česa ne bi znala napisati. Potem sem morala opisati SSKJ, kaj vse izvem iz njega.
3. Pedagoški govor.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu