SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Ga. Marijana Klemenčič Glavica

1. Glasovi SKJ (razdelitev, zvočniki & nezvočniki, zveneči & nezveneči glasovi, izgovorne variante).
2. Stvarna lastna imena.
3. Zasebni in javni govor.

Pri vsakem vprašanju je postavila veliko podvprašanj, želela je tudi primere.

Ga. Klemenčič - Glavica
1. Vejica iz priprave.
2. Osebna lastna imena - katera so, kako jih pišemo, kako napišemo Dedek Mraz in zakaj.
3. Vidne prvine pri govorjenem in zapisanem besedilu.
4. Slovenski jezik 16. stol.

Prijazna gospa, išče znanje. če vidi da znaš, ne komplicira :).

1. Socialne zvrsti jezika

2. Pedagoški govor

3. Razlike med zbornim in knjižnim pogovornim jezikom

3. Nedoločnik, nemenilnik

5. Sklanjanje (gospa profesorica Doktorica Matilda Jakše) v rodilniku in mestniku

vprašala me je razliko med naglasom in poudarkom, veliko začetnico (kaj je pa to za katera imena - lastna itd., pedagoški govor (na kaj se deli, malo na sploošno opišeš). Je pa res prijazna pa ti tud mal pomaga, če vidi da veš za kaj gre.

- Naštej jezikovne priročnike
- Pokazala mi je geselski članek in sem morala samo povedati, kje ga
najdemo...
- Knjižni in neknjižni jezik
- Sleng

Izpraševalka BUTINA

1. Govorjeno besedilo v razredu: kakšno mora biti, kakšna je vloga učitelja pri tem.
2. Opisovanje in pripovedovanje; katere besedne vrste uporabljamo za opisovanje in katere za pripovedovanje (samostalnike in pridevnike za opisovanje, glagole za pripovedovanje). V kakšnem času so glagoli pri pripovedovanju (v pretekliku).
3. Razlika med naglasom in poudarkom. Kje stoji naglas? (na samoglasniku). Ali je lahko tudi soglasnik naglašen? (Da.), Kateri in zakaj? (zlogotvorni r: izgovarjamo s polglasnikom).

Izredno prijazna in komunikativna gospa, dejansko išče uporabno znanje, prikimava pri pravilnih odgovorih in daje pozitiven feedback :)

-poudarek in naglas (primeri)
-števniki (vrste in primeri)
-knjižni pogovorni in zborni jezik (razlike)
Srečno

1. Glasovi in črke (denimo: katere črke pokrivajo katere glasove). Kako delimo soglasnike? Naštej nezveneče nezvočnike.
2. Uporaba velike začetnice pri zemljepisnih imenih.
3. Naštej funkcijske zvrsti. V kateri funkcijski zvrsti so pisani učbeniki? Kakšna je razlika med znanstvenim in poljudnoznanstvenim jezikom?

Moja vprašanja so bila:
1. kako delimo ločila (stična-nestična, eno-dvodelna, ne-končna), vsako posebej sem morala razložit
2. moški priimki, ali jih sklanjamo? primer, kako sklanjamo Andraž Novak? 6. sklon
3. pravila za uporabo s/z in k/h, primeri

18. 6. 2015

1. Socialne zvrsti jezika.
2. Najpogostejše govorne motnje (rotacija, sigmatizem, pogrkavanje itd.)
3. Razlika med kraticami in okrajšavami. Ali se kratice sklanjajo (da).

Neskladenjska raba pike (vrstilni števniki, okrajšave, ura).
Ali se pri simbolih in kraticah piše pika?
Zakaj pišemo Ohmov zakon in zakaj parkinsonova bolezen.
Napake v popravi (obojestični pomišljaj, kako pišemo datum)

Planinc

1. Priročniki + natančneje slovnica

2. Narečja. Vse kar veš + kdaj se pojavljajo prva narečja (v Stiških in Rateških rokopisih...okoli leta 1200)

3. Velika začetnica-osebna lastna imena + kako se piše Marsovec, Zemljan, Neslovenec.

Simona Cokan – zelo prijazna gospa, daje vprašanja skozi pogovor, ti pomaga z podvprašanji in ti ob pravilnih odgovorih sproti prikimava in pritrjuje, tako da te usmerja in ti posredno kaže, če si pri odgovarjanju na pravi poti…

1. Funkcijske zvrsti – samo naštet in na podlagi česa je delitev (namena sporočanja). Kam bi uvrstila revijo Gea (poljudno-znanstveni jezik). V katerih od teh zvrsti se uporablja knjižni jezik (v vseh razen praktičnosporazumevalnem)
2. Struktura javnega vabila (npr. na roditeljski sestanek)
3. Sklanjanje priimkov ob ženskih imenih (Ines Kovač, Ivana Kobilca)

Majda Erlač:

1. Vidne prvine govora.

2. V katerem delu pedagoškega govora so prisotne vidne prvine? (v obeh - spoznavnem in odnosnem)

3. Poveži pedagoški govor s funkcijskimi zvrstmi jezika.

1. Funkcijske zvrsti, podrobneje strokovni jezik - skupne značilnosti: definicije, strokovna terminologija, zapletene stavčne strukture, navajanje virov.
2. Zloženke (besedne zveze, zložene iz več besed). Kako bi pisal državnozborski, vzgojno-izobraževalni (ker je namesto IN), 18-letni, osemnajstletni.
3. Temeljni priročniki, kakšen je osnovni namen SSKJ (razlagati pomen besed in besednih zvez), ali je večina besed več/enopomenskih (večpomenskih).
Gospa zgleda stroga, sem mislila, da me ne bo spustila, potem pa je šlo, tako da se je ne ustrašit :)

izpraševalka Erlač:
1. Primerjaj slovenščino in angleščino in povej, kaj povzroča učencem pri pouku angleščine pri pisanju težave (velika začetnica - v angl. se imena dni v tednu, mesecev itd. pišejo z veliko ...)
2. Zemljepisna lastna imena (pravila + naštej primere)
3. Začetek slovenskega KNJIŽNEGA jezika (sem začela pri Trubarju in prvih dveh knjigah pa me je hitro opomnila, da moram začet z Brižinskimi, čeprav so Brižinski spomeniki (vsaj kolikor jaz vem, morda se motim) napisani v predniku slovenščine in zato po mojem ne gre za slov. knjižni jezik...kakorkoli... ;) )
3. Zakaj je pridiga o grehu najpomembnejši slovenski pisni dokument do prve knjige? (odgovora žal ne vem, je pa imel nekaj zveze z besedilnimi vrstami -jaz sem tukaj povedala vse ostalo, kar sem o BS vedela.. :D)

Dosti sreče! ;)

Izpraševalka Pezdirc (najdaljši del izpita; je čisto ok, samo pazite kaj govorite ker se spotakne ob vse kar sliši..nasvet: povej samo odgovor in konec)
1. Socialne zvrsti (delitev, od česa je odvisno katero od socialnih zvrsti uporabljamo)
2. Podrobneje predstavi zborni knjižni jezik (raba, pravila, kdaj se je začel uporabljati, kje so pravila zbornega jezika (SSKJ, SP, SS))
3. Zakaj zborni jezik imenujemo tudi narodnostno-povezovalni jezik
4. Katera socialna zvrst je primerna za pogovor na strokovnem izpitu (knjižni pogovorni, ker nimamo pisne predloge pred sabo)
5. Popravki iz priprav
(pravilni zapis imena z nazivom(vejica!!) Ime Priimek, univ. dipl. ing. el.
pravilni zapis datuma(presledki!!) 23. 6. 2015
alinejno naštevanje : uporabljamo pomišljaje na tem pade vsak ker word naredi prekratek pomišljaj, ločila za posameznimi alinejami)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu