SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Slušne prvine govora. Samo našteti
2. Kako pišemo praznike, izjeme in zakaj?
3. Status slovenskega jezika v državi? Ali je samo slovenski jezik uradni jezik? Kje so dvojezične šole?

1. SAMOGLASNIKI (koliko jih je, koliko črk, kakšno vlogo imajo v besedi in zakaj je to pomembno na mojem področju (nosilci zloga, povezava z besedilom pesmi - študirala sem glasbo), nekaj besed o odprtosti govorne cevi, glasilkah, kaj bi se zgodilo, če glasilk ne bi imeli, pri katerih glasovih glasilki mirujeta (sičnih) - tudi vse to smo morali znati že na faksu.

2. VEZAJ, POMIŠLJAJ (nekaj primerov, kdaj stično kdaj nestično, primeri iz mojega področja (C-dur, e-mol)

3. VEJICA PRI PISANJU IMENA IN PRIIMKA (Tina Novak brez vejice, Novak, Tina z vejico - zakaj (ker je Tina pomembnejše in je v drugem primeru torej zamenjan vrstni red; Tina je lahko Novakova, obratno pa ne).

Izpraševalka: Anita Dernovšek

1. Dva stavka, kjer sem morala popraviti napake: opozorila bi samo na besedo oktoberskem (se skriva notri polglasnik in je zapisan kot črka e) in pa drugi stavek je imel notri zapis učencom (prav je učencem in zakaj temu) - zaradi sklona in pa zaradi tega ker če imamo c na koncu se pri č, š ž...spremeni pri sklonu v -em, ostalim pa -om primer: svinčnikom).
2. Neskladenjska raba pomišljaja
3. Zemljepisna lastna imena (velika začetnica)

Zelo natančna gospa.

Imela sem menjavo na dan izpita, tako da žal ne vem priimka gospe.

Delitev knjižnega jezika in opis obeh zvrsti (zborni knjižni in pogovorni knjižni) in glavne razlike med njima; vse o priimkih (kako se sklanjajo ob ženskih/moških imenih, izjeme); priročniki

Vso srečo vsem! ;)

Aja, pozabila sem še TROPIČJE (skladenjska raba, stičnost, se lahko še v kakšnem drugem primeru uporabi - kot nedokončana beseda, v tem primeru stično).

Slovenski pravopis

Množinski samostalnik

Zakaj priimkov ni v SSKJ? (Slovar podaja pomen besed, priimek pa nima nekega pomena). Kateri pripročnik je letos izšel na novo? (SSKJ)

Takole...pa je tudi za mano. Bilo je super, ker sem res znala in so me vmes prekinili...vsi trije :D Sem pa opazila medtem, ko smo čakali, da nas pokličejo noter, da nekateri še osnovnih reči ne poznajo...zato vam vsem, ki greste na izpit, predlagam in polagam, da si pregledate in naučite osnovna vprašanja...vsaj na forumu.
Moja vprašanja na področju zakonodaje (spraševalec GRMEK ZUPANC):
1. Razlika med poudarkom in naglasom.
2. Velika začetnica pri zemljepisnih imenih.
3. SSKJ

Rakovec Žumer (gimnazija):

- socialne zvrsti jezika (bolj podrobno o interesnih govoricah),
- prevzete besede s primeri,
- glavni, vrstilni števniki (kako jih zapisujemo - s številko in besedo).

Zelo splošno je bilo vse skupaj, nič kaj slovnice in pravil...

- vidne prvine govora
- napisano vabilo na listu (kako naj bi zgledalo, kje je kaj zapisano, in popravi na primerih napake - dve veliki začetnici za popravit in eno vejico dat)

Nič ni bilo govora o pravilih... To je bilo to

Jezikovni priročniki. Podrobnejši opis Slovenskega pravopisa.
Funkcijske zvrsti (samo našteti in podrobneje opredeliti publicistično).
Pojasniti, zakaj je slovenski jezik uradni jezik. Je samo slovenski jezik uradni jezik? Ne, na narodno mešanih območji sta tudi italijanščina oz. madžarščina. Katera so ta območja? Konkretno, katere občine so to. Katera občina je na novo opredeljena kot narodno mešano območje? Občina Ankaran.

1. Samoglasniki.
2. SSKJ. Povedati sem morala tudi primer za frazeološko gnezdo.
3. Funkcijske zvrsti jezika (našteti). Podrobneje umetnostna zvrst.

1. Jezikovni priročniki (samo naštet); SSKJ (vse)
2. Zemljepisna lastna imena
3. Zvočne prvine govora

1. Ločila (ker sem matematičarka me je spraševala katera ločila uporabljamo pri matematiki, katera se pišejo stično)
2. Števniki (glavni in vrstilni- kako se pišejo z besedami in kako s števili)
3. Učno načelo

1) Mejniki slovenskega jezika (Trubar, Dalmatin... (tudi letnice in imena del) ter Sebastjan Krelj; Kako se je imenovala pisava?)
2) Slovenska slovnica (avtor, letnica, vsebina)
3) Sporazumevanje kot družbeno dejanje (sporazumevalna načela)

1. Naštej jezikovne priročnike? Kateri se ti zdi najpomembnejši? Opiši ga. Ali je lahko več slovnic v veljavi hkrati?
2. Lastna imena bitij: katera poznamo, kako jih pišemo, koliko jih po zakonu lahko imamo?
3. Naštej narečne skupine.
(izpraševalec Peter Planinc)

Nekaj napak iz seminarske naloge.....

Sopomenka
Definicija - razlaga ter primer
Jezikovni priročniki? SSKJ? Katere kvalifikatorje poznamo?

Sklanjaj otroci, Karmen – povej sklanjatve.

Katere jezikovne priročnike uporabljaš pri svojem delu?

Kaj najdeš v določenem priročniku: SSKJ, pravopis, slovnica?

Kako je nastajal SSKJ? Kdaj je izšla najnovejša izdaja (oktobra 2014)

Kdo je avtor slovnice?

1. Vprašanje iz priprave- pri eni slovesnki besedi sem imela apostrof- kaj je to, kdaj se uporablja,...
2. Primož Trubar, kdaj so bili prvi slovenski učbeniki- kdaj se je začelo šolstvo v Sloveniji, pisava
3. Naglas, poudarek
4. Sklanjanje m. ime in priimek (to vprašanje mi je postavil ker sem narobe sklanjala ko sem oodgovarrjala pri ustavi)
5. vidne prvine govora

1. Kakšno vlogo ima slovenski jezik v Republiki Sloveniji? Kaj pomeni, da je državni in uradni jezik? V katerih slovenskih občinah sta italijanščina in madžarščina uradna jezika? Ali bi lahko bila himna v italijanščini? Kakšne šole so na območju madžarske narodne manjšine? Ali so dvojezične šole tudi na območju italijanske narodne manjšine?
2. V čem se razlikujeta besedi termin (s strešico) in termín? Kje je v posamezni besedi naglas in kako se imenuje? Kaj besedi pomenita?
3. V čem se razlikujeta besedi lépo in lepó v povedi Lepo dekle je lepo pelo? Kje je v posamezni besedi naglas in kako se imenuje? Kateri besedni vrsti sta besedi? Ali veste, kako prislovu rečemo s tujko?
4. Sklanjajte svoje ime in priimek. Razložite, zakaj se tako sklanja. Kako bi sklanjali priimek v primeru Ivana Kobilca?
5. Zakaj rečemo s potokom, vendar s soncem? Kdaj tako sklanjamo? Kako se to imenuje?

1. Napaka v pripravi (datum - presledek).
2. Naglasna znamenja (katera poznamo, kako se uporabljajo, na listu sem dobila besede, postavit naglase in jih naglas prebrat).
3. Katere priročnike za slovenščino vse lahko uporablja učitelj pri pouku (pravopis, slovnica, slovar ... kaj je novega v SSKJ, katere vrste slovarjev poznamo, glavna razlika med SSKJ in tujim slovarjem - SSKJ je enojezičen, tuji pa dvo- ali večjezični).
4. Vidne prvine govora.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu