SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalka : mag. Nataša Cotman

1. Kaj je razlika med SPOZNAVNIM govorom in ODNOSNIM govorom?
2. Kako se pišejo prazniki? ( z malo začetnico imamo pa izjemo - npr. Prešernov dan, zakaj nekateri pišejo Božič z veliko in nekateri z malo, jaz sem rekla, da zato ker so nekateri bolj verni in ta praznik bolj spoštujejo - pa je bilo čist okej!)
3. Na listu je bilo napisanih 5 stavkov zelo lahkih. Jaz sem mogla popravit narobe napisane pridevnike ( npr. domačo pecivo - domače pecivo)

Gospa je zelo v redu, če ti kaj ne gre pomaga, komunicira s teboj, če vidi da ti kaj ni jasno ti razloži zakaj je to tako. Res tooop oseba!

Domače (njihov izvor - tri kategorije) in prevzete besede (iz katerih jezikov največ v slovenščini),
skladenjska in neskladenjska raba dvopičja,
kaj je sklanjanje in na kakšne načine lahko še pregibamo besede.

1. Popraviti nekaj napak iz priprave!

2. Vejica, pravila!

3. Ločila - stičnost, nestičnost, skladenjska in neskladenjska raba ločil!

4. Dobila sem vabilo, na katerem sem morala popraviti napake!

*Ker sem hodila na Gimnazijo Franca Miklošiča je prvo vprašanje bilo naj povem vse o njem (tukaj sem se popolnoma zmedla, kajti nisem pričakovala takega vprašanja)
*Vprašanje iz priprav razlika med vezajem in pomišljajem ter več primerov obeh
* Kaj je poved in kaj stavek

Vprašanja iz slovenskega jezika pri Mate (6. 11. 2014):

Najprej pogleda priprave, in če imaš kakšno napako, potem te sprašuje o tem. Ampak jaz nisem imela ne pravopisnih ne slovničnih napak (predvsem je pomembno, kako imaš napisan datum).
  1. Funkcijske zvrsti (pri publicističnem pomembno povedati značilnosti: naslovje, sklicevanje na vire in klišeji)
  2. Ali poudarek spremeni pomen besede? (Ne, malo poveš zakaj ne.)
  3. Slušne prvine govora

1. Napake v glasoslovju.
2. Ločila. Kako se delijo. S primeri razloži stično in nestično rabo vezaja in pomišljaja.
3. Kako si lahko pomagam s SSKJ-jem? Kdaj ga vzamem v roke, kako mi pomaga?

Vprašanja pri ga. Pezdirc.

1. SSKJ (splošno, gdaj je izšel prvi, povedal sem ji tudi nekaj o novem SSKJ)
2. Priimki (sklanjanje, kako veš kaj je ime in kaj priimek), priimki pri ženskem spolu. (lahko jih sklanjamo na dva načina)
3. Napaka iz priprav ( navajanje virov)

Treba je znat, vendar me ni vprašala nič takšnega, kar ni že ostalih.
Prijazna.

izpraševalka Pezdirc

1. Naštej jezikovne priročnike. Opiši pravopis.
2. Katere soc. in funkcijske zvrsti uporabljaš pri delu?
3. Stični pomišljaj, vezaj (napaka iz seminarske naloge).

Izpit sem delala kot svetovalna delavka.

Izpraševalka KRIŽNAR:

1. Vprašanje se je nanašalo na učne priprave. Imela sem napake pri vejicah, zato me je vprašala, če lahko povem 3 pravila o vejici, katerakoli (odgovorila sem, kdaj vejice ne pišemo - ne ne, niti niti; da jo pišemo pred podrednimi vezniki - ki, ko ker, da če ter ko je vrinjen stavek).
2. Razlika med naglasom in poudarkom.
3. Okrajšave.

Križnar je zelo v redu, nasmejana, prikimava, išče znanje, nič se bati, tudi če se zmedeš, te popravi ;-) Srečno!

Prvič sem ponavljala strokovni izpit.
1.Velika začetnica-kar nisem prvič vedela (Novo mesto,zakaj Novo z veliko mesto pa z malo, Kranjska Gora-zakaj-pravilo!)
2. Sklanjanje mojega imena in priimka, kaj pa če bi bilo moško ime-pravilo

Slovenščina: Križnar
1. Kaj je namenilnik in nedoločnik, kakšne so konćnice (-t ali -ti, -či) ter razložit s primerom uporabo (ti da listek na katerih so primeri).
2. Kakšno ločilo je pika (levostično).
3. Socialne zvrsti jezika (našet sem morala samo delitve: knjižni (zborni, pogovorni) in neknjižni (pokrajinski pog, narečne skupine, interesne govorice)-pri tem vpr mi je rekla da sem se učila iz starih zapiskov, tako da ne vem kaj je pravilni odgovor.
Komisija je zelo prijazna, ne zahteva podrobnosti, če v prvo odgvoriš v pravo smer. Srečno!

1. Raba S/Z in K/H - na primerih.
2. Kateri jezikovni priročnik bi uporabila, da bi pogledala kako se pravilno napiše beseda? Pravopis. Kateri pravopis uporabljamo? Letnico izdaje. 2001
3. Kako delimo lastna imena? Povej primer zemljepisnega lastnega imena? Kdaj pišemo z veliko začetnico drugo besedo zemljepisnega lastnega imena?

1. Stičnost ločil. Vse.
2. Sklanjaj človek v dvojini.
3. Kako pišemo latinične izraze za vrste rastlin/živali.

Skladenjska raba vejice. Kdaj pred PA vejica? Kdaj pred KOT je in kdaj ni vejice? Primeri.

Kaj se piše z malo začetnico? Kako pa nagrade oskarji, viktorji? Kaj pa Prešernova nagrada? Zakaj?

Priročniki, ki jih učitelj uporablja pri pouku slovenščine?

Izpit sem opravljala pri gospodu Petku. Dobila sem naslednja vprašanja:
1. Mejniki slovenskega jezika (podrobno opisala samo Brižinske spomenike, ostalo pa na grobo)
2. Slovnica (samo katero uporabljamo sedaj)
3. Glasovi slovenskega jezika (kako se delijo, kdaj uporabljamo predlog s/z in kdaj h/k)
Drugače pa je gospod zelo prijazen, išče znanje, usmerja ... skratka - faca ;)

Petek:
Vprašanja postavi glede na stroko opravljalca izpita (jaz sem matematik).
- Okrajšave (pisanje skupaj ali narazen: 12 m, 3 m/s)
- Dvopičje (Primer desnostičnega dvopičja - Kupil sem: kruh, jajca ... ter nestičnega dvopičja - 3 : 2 ali črn : bel)
- Zvrsti slovenskega jezika (zvrsti slo. jezika in katero soc. zvrst uporabljamo pri razlagi - knjižni zborni)

Gospod je mlad, prijazen in nasmejan:)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu