SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Okrajšave - kratice - kako jih sklanjamo, kako zapišemo? (po 3. moški skl., a ne vse..)
2. Priročniki - sskj, slovnica, pravopis. Kateri bo sedaj izšel? Vsi termini iz geselskega članka (frazeološko gnezdo..)
3. Kako pregibamo besede v slovenščini? Sklanjanje, spreganje, stopnjevanje, in še nekaj - za zaimke?? Hotela je natančne pojme, vrste stopnjevanja pridevnikov (obrazilno in ..) in še ena vrsta (prelep..elativno?)

Skratka zelo nadrobne informacije, termine, a sem nekako izvlekla iz spomina, malo pa je tudi pomagala..

Pozdravljeni, strokovni izpit naredila 2. oktobra 2014 za Pomočnico vzgojitelja
ERLAČ:
1. Predknjižno obdobje in nato je prešla še na obdobje knjižnega jezika
2. Samoglasniki in Soglasniki
3. Prevzete besede

Je prijazna gospa in želi znanje. Ne vrta in ne skuša zmesti.

1. Vse o vejici. (poudarek na vezniku kot)
2. Lastna imena.
3. Vprašalnica za svojilne in vrstne pridevnike (čigav, kateri).

Pozdravljeni. Izpit sem opravljala dne 2.10.2014 za pomočnico vzgojiteljice. Izpraševalec Šurca - Gerdina. Moja vprašanja so bila sledeča:
1. NAŠTEJ LOČILA TER JIH OPIŠI, PREDVSEM STIČNA IN NESTIČNA
2. VEZAJ IN POMIŠLJAJ- OSNOVNA RAZLIKA MED NJIMA
3. DEFINIRAJ BESEDO SAMOSTALNIK, NAŠTEJ 5 SAM. SKLANJAJ SAM. VRATA - ne gre, ker je množinski samostalnik.

Vso srečo.
lp.

Izpraševalka Irena Rakovec Žumer

1. Povejte več o veliki začetnici pri lastnih imenih, natančno o stvarnih lastnih imenih
2. Razlika med naselbinskimi in nenaselbinskimi, nekaj primerov je povedala - Kranjska Gora, Šmarna gora
3. Imela je primer prošnje, kjer je bilo napisano samo besedilo, povedat sem morala, kaj manjka zgoraj levo (naslov sporočevalca), zgoraj desno (datum in kraj), nad besedilom (zadeva, nagovor), pod besedilom (pozdrav, podpis)

1. Funkcijske zvrsti slov. jezika.

2. Velika začetnica pri zemljepisnih lastnih imenih.

3. Prevzete in domače besede, primeri.

Ga. Maateja Gomboc

- prevzete besede (kaj so, naštej vrste, o vsaki nekaj povej)
- nekončna ločila (kaj so, naštej, opiši, ... oklepaji - primeri uporabe, vejica - trije primeri uporabe + primer priredja z vejico (malo sem morala pomisliti, zato me je hitro prekinila in mi ponudila dve možnosti, med katerima sem nato izbirala - ni bilo težko)
- kje bi našla razlago uporabe dvopičja? (pravopis)
- SSKJ, kaj je v njem
- računalniški jezik (tipkovnica, miška, ...) - kako to, da so vsi izrazi "domače besede"? (ker je uporaba že tako splošna, da so izrazi tako splošni in v uporabi povsod) + katera funkcionalna zvrst jezika bi bil računalniški jezik? (strokovni)

1. Zemljepisna imena
Delitev, kako jih pišemo in nekaj primerov.
2. Norme slovenskega knjižnega jezika
Podrobneje SSKJ, v kakšni obliki zapišemo geslo (glagol v nedoločniku, pridevnik m. sp. ed., samostalnik ed. im.)
3. Vidne prvine govora
Kaj je urejenost (rekla sem, da mora biti človek urejen ;)
Res ne sprašujejo nič v podrobnosti. Osnove, ki jih je treba res znat.
Verjemite vase in tudi komisija bo verjela v vas. Pa uporabljajte vidne prvine govora, predvsem nasmeh in pogled ;) Srečno

1. Naštejte vidne prvine govora, eno si izberite in jo opišite.
2. Fonemi (samo koliko je samoglasnikov/soglasnikov - koliko črk in koliko fonemov ter kako delimo soglasnike).
3. Napakica iz priprav.

Izpraševalka: Šarec Rojc

1. glasovi slovenskega jezika (naglasna znamenja s primeri)
2.kje se uporablja vejica in kje ne (pokaže tudi list s primeri stavkov, povedati moraš kje je vejica pravilno postavljena)
3. privzete besede (primeri)

Gospa deluje še kar strogo, zahteva kar natančno znanje; pozorni bodite na pravilna naglaševanja besed... se pa da narediti ;)

1. Jezikovni priročniki SKJ (SSKJ, Slovenska slovnica, Slovenski pravopis; v katerem se lahko podučimo o pravilnem izgovarjanju besed - SSKJ in SP; kako vemo, kako se beseda rpaivlno naglasi - opremljena je z naglasnim znamenjem; v čem je razlika med tema dvema priročnikoma - SSKJ razlaga besede in vsebuje knjižne besede, z izjemo lastnih imen, kratic, simbolov, glagolnikov, SP pa navaja samo pravilen zapis besed, poleg teh, ki so v SSKJ tudi lastnih imen)
2. Prevzeta občna imena (kako pišemo prevzeta občna imena - podomačujemo, izjeme - glasbeni izrazi (allegro itd.) in avtomobilske znamke (renault), ali so kakšni izrazi v glasbi, ki jih pišemo po domače - džez (pazi! džez se izgovarja z ozkim e!)
3. Mala in velika začetnica (z malo pišemo občna imena, z veliko lastna - osebna, zemljepisna, stvarna; kako pišemo imena nagrad, odlikovanj, priznanj - z malo, izjeme - kadar izhajajo iz lastnega imena (Nobelova nagrada), en primer slovenske nagrade, ki se piše z malo začetnico (se nisem mogla spomniti, mi je pomagala, nagrada za filmske dosežke vesna!, ki se piše z malo začetnico! čeprav izhaja iz lastnega imena, ker ne gre za točno določeno Vesno...z veliko bi se pisalo, če bi se imenovala nagrada npr. Vesnin kipec)

Vso srečo!!!
Lp

Katere priročnike poznate? Sem naštela, nato pa me je vprašala kaj najdemo v pravopisu in v čem se razlikuje pravopis od SSKJ.
Nato sem bila vprašana o števnikih, kako jih pišemo in kako zapišemo dvestoprvi (skupaj s številom pa 201.)
Nato iz listka, zapis od 07. do 09. je pisalo pa sem mogla popravit in sicer brez ničle in brez pike ali pa zapis s stičnim pomišljajem.
Zadnje vprašanje pa je bilo kako sklanjamo OKO, kaj pa v množini. Kaj je tu posebnost? Da je v množini ženski spol, mislim da je bilo tako rečeno.

Izpraševalka ga. Judita Oblak (zelo prijazna gospa)

Kako delimo glasove? Koliko glasov ima slovenščina? Zakaj je glasov več kot črk?
Vidne prvine govora.
Stopnjevanje pridevnika.

- Spoznavni in odnosni govor pedagoškega delavca? Opiši

- Delitev jezika? Opiši vse

- Uporaba pomišljaj in vezaj; definicijo je želela slišat in vstaviti pomišljaj v primere, ki jih da ona napisane na listu.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu