SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Mateja Naprudnik Praunseis

1. Glasovi SKJ (zvočniki, nezvočniki ...)
2. Pisanje predlogov s/z, k/h, na/s,z in iz/v
3. Zvočne prvine govora
4. Srednja sklanjatev, podaljšanje osnove z n

Mateja Naprudnik Praunseis

- Naslonke
- Slovenska slovnica (vsebina, podrobno oblikoslovje), naštej nekaj slovnic ...
- Sklanjanje moških priimkov, otrok v dvojini

- pedagoški govor
- velika začetnica pri nagradah/priznjih/odličjih (Prešernova nagrada., Cankarjevo priznanje. zlato priznanje, oskarji - kaj z veliko, kaj z malo, pravila)
- poudarek in naglas razlika, malo o glasoslovju

Mate
1. Vejica (zaradi napake v pripravi)
Neskladenjska raba (opozorila me je tudi na zapis vejice, ko se napiše priimek in ime učenca v dnevnik - ločeno vmes baje z vejico)
Skladenjska raba (kaj to pomeni). Vejica v priredjih. Našteti priredja. Kdaj pred ali pišemo vejico?
2. Poudarek
3. Nesocialne zvrsti jezika: podrobneje argo, žargon

Izpraševalka: Bilka Mate

- Kakšne vrste ime je Jure Kvak - kvak (ker sem imela v pripravi)? Kako pišemo lastna osebna imena? Kaj še sodi v lastna osebna imena poleg imen in priimkov? Nekaj primerov vzdevkom mi je dala in sem morala povedati, kako jih zapišemo, ker so bila večbesedna.
- Kako delimo funkcijske zvrsti jezika? Kam sodi besedilo, ki sem ga obravnavala pri pouku. Naštej značilnosti umetnostne zvrsti. Kaj je značilno za praktičnosporazumevalno?
- Katero slovnico uporabljamo? Ali je to naša prva slovnica? Katera je bila prva?

Ga. Stopar je res super prijazna izpraševalka! :)

Moja vprašanja (socialni pedagog) so bila naslednja:
- spreganje glagola biti v sedanjiku
- komunikacija v razredu
- SSKJ (čist osnovno - glava, zaglavje, pomenski del, gnezda)

Slovenščina: Bilka Mate
- lastna imena - podrobneje zemljepisna - definicija in nekaj primerov (res osnovnih - Stari trg ob Kolpi, Novo mesto :))
- soglasniki (naštet, razdelit, zveneče, nezveneče, predlogi s in z na primerih), definicija povedi (sestavljena iz enega ali dveh stavkov - je želela slišat samo to).
- naštet priročnike 3 - sskj podrobneje (sestava - samo glava in zaglavje), tonemsko naglaševanje

Vprašanja od slovenščine so bila res najlažja, čeprav gospa najbolj stroga. Zahteva jasne, kratke odgovore - pazi na vsako besedo ko jo poveš - beseda, besedna zveza, stavek, poved..

1. V pripravi: presledek za piko (levostično ločilo)....katera ločila poznam, delitev in naštej npr. 3 levostična, 1 dvodelno, ali je dvopičje enodelno ali dvodelno (enodelno), tri pike (levostične ali ne - ne).
2. Zvočniki, naštej; kako je z zvenečnostjo, ali vse izgovarjamo tako kot pišemo (primer za v).
3. Socialne zvrsti, kaj govorim v razredu, kdaj, kaj od interesnih govoric v šoli in s kom?

Slovenscina - Gubensek Bezgovsek
Kaj je stavek, kaj je poved?
Katere vrste hierarhij med stavki poznamo (priredje, podredje, soredje)?
Pri katerih priredjih pisemo vejico med stavkoma, primeri.
Kdaj uporabljamo predlog Z in kdaj S?
Kateri so nezveneci nezvocniki?
Kaj je zlog? Kaj je zlogotvorni R?

7. maj (Honzak)

Funkcijske zvrsti: pojasnila sem, da se jezik deli na umetnostni in neumetnostni ter naštela podzvrsti. Natančneje opredeli strokovni jezik (samo našteti)? Katerega sem uporabljala v šoli (poljudnoznanstveni).

Vprašanja povezana s pripravami (sem zgodovinarka): Kakšen pomen imajo Brižinski spomeniki za slovenski knjižni jezik? Sem povedala, da so dokaz, da je slovenščina v 10. stoletju že obstajala. Vprašala me je kdaj so jih odkrili (19. stol. ) in sklepam kakšen pomen so imeli za sam razvoj knjižnega jezika. Odg: nobenega, ker so jih odkrili, ko se je knjižni jezik že izoblikoval. Kakšna je povezava med slovenskim jezikom in knežjim kamnom?( Za ustoličevanje so uporabljali slovenščino.) ...

Stvarna imena katera so? Naštej jih? Kako se pišejo zgodovinski dogodki (moje področje). Z malo začetnico.

Začeli sva z narečji - koliko narečnih skupin imamo in koliko narečij. V katerem narečju sama govorim, katere so posebnosti mojega narečja, konkretni primeri in razloži, kako so nastala narečja.

1. m sklanjatev: primeri iz učbenika

razlika med naglasom in poudarkom + naglasna znamenja in primeri

1. Priročniki (podrobno opisat SSKJ)
2. Ločila (kako jih delimo; podrobneje opisat vejico)
3. Glasovi (kako jih delimo)

Petročnik:

1. Samoglasniki (samo osnovno o njih)
2. Naglasna znamenja (katera in kakšne glasove označujejo)
3. Pokazala mi je priprave in vprašala, kaj je tam narobe (pri stolpčnem naštevanju se uporablja pomišljaj, ne vezaj)

Vse skupaj je bilo mimo v dveh minutah. Ni zahtevala nobenih podrobnosti.

Pozdravljeni!
1. Predstavi ločila (vrste ločil).
2. Razlika med vezajem in pomišljajem (definiraj in navedi primere).
3. Sklanjaj drevje v dvojini in vrata v ednini.
4. Kako bi opredelil samostalnik, kaj veš o njem?
5. Definiraj spreganje.

Srečno!

Socialna zvrst jezika? Katerega uporabljamo v vrtcih?
Lastna imena.
Vidne prvine govora.

Moj izpraševalec bi moral biti Štempihar, ampak ga je zamenjala gospa, katere ime si žal nisem zapomnila :S

Vpšašala me je:
1 in 2. Delitev glasov, nato podrobneje samoglasniki ter podpreti s primeri dolge in široke glasove. Kako jih ločimo med seboj - z naglasnimi znamenji. S primeri ponazoriti tudi uporabo polglasnika.
2. Napake iz priprav.

1. Pravilen zapis napak iz priprave (npr. simbol min za minute se piše brez pike).
2. Pridevnik in števnik, zapis števil, tvorjenje vrstilnega števnika.
3. Narečja (v katero narečno skupino spadam, kakšne so posebnosti v primerjavi s knjižnim jezikom).
4. Socialne zvrsti jezika.

Izpraševalka: Dernovšek
V pripravi mi je manjkala vejica pri podredno zloženi povedi, pa je vprašala kdaj vstavljamo vejico pri teh povedih, pa sem mogla našted odvisnike in potem še povedat kdaj so oz.kdaj ni vejic pri priredno zloženih povedih.
Pa potem še o namenilniku in nedoločniku.

Sproščeno ;)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu