SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. pomišljaj, vezaj
  2. zvočne prvine govora (katera od teh se ti zdi najbolj pomembna in zakaj)
  3. umetnostni jezik

URŠKA ORAŽEM
1. kaj bi naredila, če bi pri otroku naletela na govorno težavo (najprej pogovor s starši, če so tudi opazili, potem glede na starost preveriš, če je že kritično, delaš vaje za izgovorjavo(prek igric), ne izpostavljaš, če je kritično svetuješ obisk logopeda).
2. kako se sklanjajo moška imena na a (Luka), na o (Darko). Pa mislim da če se se končna na e (podaljšanje s t Stane - Staneta). To se ne spomnim če je blo točno tko.
3. stalne besedne zveze (fraze - vleči nekoga za nos, ovijati okrog prsta, metati polena pod noge). Je to primerno, d auporabljamo tudi pri predšolskih otrocih (Je, ker otroci govor dojemajo intuitivno)

Še prej je pregledala priprave in evalvacije nastopov in me vprašala če sem dala lektorirat, ker ni našla napak Sicer skupaj z njo pregledaš napake in jih popraviš.

Šurca Gerdina

1) Socialne zvrsti SLO jezika, povedati vse
Knjižni/neknjižni jezik
Pa še pri vsakem kako se deli knjižni in kako neknjižni ...
Navezala je na narečja:
- koliko narečnih skupin imamo
- ali narečja "izumirajo" ali se razvijajo? "Izumirajo" - tu sem moral utemeljiti, s svojimi besedami: skratka od mene je želela slišati, da "izumirajo" zato, ker vedno bolj uporabljamo samo knjižni jezik (v šoli), se vedno bolj izobražujemo in zato nimamo več možnosti uporabe narečja.

2) Pridevnik oz. pridevniška beseda

3) Lastna imena - kako jih delimo in potem sva začela o tem (zemljepisna, osebna, stvarna), podrobneje me je vprašala osebna.

- Opiši en jezikovni priročnik (izbrala sem Slovenski pravopis).
- Kaj je v prvem delu pravopisa? Kaj so pravopisna pravila?
- Razlika med SSKJ in SP?
- Kako se naglasi velika začetnica.
- Sklanjaj Beltinci. Po kateri sklanjatvi se sklanjajo Beltinci?

Katarina Kejžar (na prvi pogled prijazna, vendar zahteva natančne odgovore in delno tudi ustrezno razmišljanje, če ne veš, te usmerja oz. kar sama pove, kako mora biti)

1. V pripravi sem napisala "doživeta intonacija" namesto "doživeta interpretacija", zato me je vprašala kaj je intonacija, kako se jo učimo. Katere so še ostale zvočne prvine (nekatere sem na kratko opisala). Tukaj mi je kar komplicirala, da ne smemo učence ukalupljat in jih učit, da je pri piki kadenčna intonacija, pri vejici rahlo dvignjena itn., ker naš spontani govor ni tak. Potrebno pa jih je učit glasnosti, ustrezne hitrosti itd. Večinoma je sama govorila o tem, jaz pa sem kimala.
2. Sestava poročila (kje pišemo kraj, datum, kje končno vljudnostno frazo in podpis), kakšno ločilo je za pozdravom "Lep pozdrav" (vejica!), kakšno pa če zapišemo "Lepo vas pozdravljam" (pika!) in zakaj (prvo je le vljudnostna fraza, drugo pa je poved, ker vsebuje glagol).

1. Neverbalna komunikacija?
1.1. Razlika med mimiko (obraz) in gestikulacijo (telo)?

2. Velika začetnica.
Kdaj napišemo opera z veliko in kdaj z malo?
Slovenska filharmonija
Tartinijev trg
Kranjska Gora (lastno ime)
Šmarna gora
Kateri kraj bi zapisala z malo? Novo mesto
Katere pripone, ki jih pišemo z malo še poznaš? Mesto, trg, vas, selo

3. Kakšna je vprašalnica za orodnik? Koga ali kaj označuje vprašalnica 's kom' in kaj označuje 's čim' ?

Spraševalec Ambrož:
Delala sem izpit za vzgojiteljico.

Gospa je zelo prijazna, išče znanje.
V pripravi mi je podčrtala besedi z glasbili. Vprašala me je, zakaj je tam z, kdaj je z/s.
Ali se beseda glasbila enako prebere kot napiše. Katero pravilo (prilikovanje po zvenečnosti). Kateri glas prevlada (zadnji).

Naštej priročnike. Katerega pri delu največ uporabljaš, zakaj?

1. Katere priročnike poznaš? Enega si izberi in ga opiši. Zakaj si izbral ravno tega? V čem se SSKJ razlikuje od angleškega slovarja (ta ima v oklepaju zapisan še izgovor).
2.Opredeli svoj govor v socialno zvrst. Kako govorimo v razredu)
3. Razlika med vezajem in pomišljajem.

1. Pravila za pisanje vezaja (zakaj sem v pripravi pisala OH-atom s stičnim pomišljajem? Ker se zveze med simbolom in besedo pišejo s stičnim pomišljajem. Sama je začela naštevati kaj vse se pa piše z nestičnim).
2. Katere slovenske priročnike uporabljam? Opis geselskega članka in učbenika Na pragu besedila.
3. Pravila za pisanje predlogov z,s. Kateri se bolj uporablja? Stavek za prepoznavanje nezveneč. nezvočnikov - "ta suhi škafec pušča"

1. Socialna zvrst (kdaj uporabljamo knj. pogovorni in kdaj knj. zborni v vrtcu).
2. Glasovne prvine (naštej in opiši).
3. Kaj je poudarek in kaj nagas. Razlika.
4. Sklanjaj: - samostalnik otrok v množini,
- samostalnik okno v dvojini.

1. socialne zvrsti jezika - razčlenitev ter kateri jezik se uporablja v vrtcu pri delu.
2. glasniki v slovenskem jeziku - razčlenitev in potem naštet nezveneče nezvočnike.
3. uporaba pike.

Zvrsti slovenskega jezika: naštej, razlika med zbornim in knjižno pogovornim jezikom, kje se naučimo knjižni jezik, zakaj so nastala narečja.

Kje so zapisana pravila knjižnega jezika. S katerimi knjigami si še pomagamo pri pisanju.

Pravopis: pisanje skupaj – narazen, uporaba vezaja.

Dušej Blatnik: Katere jezikovne priročnike poznaš? Kateri bo kmalu spet izšel? SSKJ. Zakaj?
Zakaj tvojega priimka ni v SSKJ?
Kako se naglašuje velika začetnica?
Naštej ločila.
Razlika med stavkom im povedjo.
Zelo prijazna gospa. Pomaga..
Srečno

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu