SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Kako bi tujcu razložila, kaj so pregibne besede? (so tiste, ki pri pregibanju- sklanjanju in spreganju - spreminjajo končnico: sam. beseda, prid. beseda, glagol).
2. Samostalnik- kaj pomeni, da ga sklanjamo (postavljamo v sklone), kaj se mu še spreminja (število, itd...vse o samostalniku)
3. Pridevnik- kaj še lahko, poleg sklanjanja, delamo s pridevniki (jih stopnjujemo, kako).
3. Glagol- kako se sprega, kaj to pomeni, kaj se spreminja...
4. Sklanjaj samostalnik otroci.

Izpraševalka Dušej Blatnik

1. Slovenski pravopis in SSKJ
2. Stalne besedne zveze, primer, kje so razložene.
3. Sklanjanje moških priimkov. Ali lahko sklanjaš Miha po prvi in po drugi moški sklanjatvi? (da)

1. Poudarek in naglas (razlike, naglasna znamenja), jakostno in tonemsko naglaševanje (razlike, kje najdemo njun zapis), breznagalasnice (katere so, kako je z zaimki ...)
2. Skladenjska in neskladenjska raba pike
3. Prevzete besede (na kaj jih delimo, značilnosti, primeri)

1. Trije mejniki v zgodovini slovenskega jezika
2. Nekončna ločila (podpičje, vejica - bolj natančno)
3. Vezaj (pH-lestvica, 100 mg)

Izpraševalka je bila ga. Gomboc. Pomaga in daje podvprašanja. Srečno!

1. Jezikovni priročniki - podrobneje opiši slovnico
2. Velika začetnica - vse, kje se rabi, kje ne, primeri
3. Glasoslovje SJ, kako delimo glasove, kateri so, pri čem nam to znanje pomaga?

1. Glasovi slo.jezika
2. Raba s/z, k/g-to je bilo v navezi s prvim vprašanjem
3. Besede: domače, tuje (podomačenke, sposojenke....+primeri)

Torej, za učitelja razrednega pouka, izpraševalka Lili Epih, 3.3.2014:

1. Razvoj slovenske pisave (naštet skozi čas in pri vsak nekaj malega povedati, dva tabora, kaj sta zagovarjala? Kopitar, V.Vodnik…)

2. Ne/stični vezaj, pomišljaj

3. V pripravi popravi, kjer manjkajo vejice, najdi veznik, pri naštevanju ciljev so bile pike in se smejo biti, ker gre za naštevanje)

Dajte lektorirat priprave, ker se izognete vprašanja glede napak v pripravah!!!
Subjektivno mnenje: zelo v redu, tak oster pogled, a četudi rečeš kaj napačnega, pove ona pravilno in te spravi nazaj v tirnice, če seveda ne greš čisot mimo z odgovorom. Pozitivna izkušnja. Vse dobro pri izpitu in zaupajte vase!!

Izpraševalka Mate:

1. Dala mi je iz priprave en stavek in sem morala povedat koliko stavčna poved je, katero priredje je, katero priredje bi še lahko bilo.
2. Raba vejice (kdaj je ne pišemo),
3. Našteti zvočnike (izgovorjava l-ja in v-ja)
4. Katere priročnike uporabljam pri svojem delu (slovnica, pravopis, SSKJ), opisat SSKJ.

Nazadnje urejeno:
Izpraševalka Erlač

Naštej najpomembnejše priročnike, ki jih uporabljamo pri slovenskem knjižnem jeziku. Enega sem lahko sama izbrala in opisala.

Kako razdelimo glasove slovenskega knjižnega jezika.. nato pa sem morala povedati samo tiste, pred katerimi se piše predlog s.

Predlog z/iz, na/v.

prbrat sem mogla poved in povedat predlog ( na in v )
velika začetnica

Nazadnje urejeno:
izpraševalec Bratina
1. socialne zvrsti SKJ (kako govorite pri svojem delu v vrtcu, kako govorijo otroci)
2. geselski članek iz SSKJ (analiza gesla VEČ ob fotokopiji)

srečno

-Vec (prislov) kaj je z besedo, jo sklanjamo...
- drzavni, uradni, jezik, razlika med ucnim jezikom in nacelom
-mejniki (kaj je abecednik in kat. Zakaj je za nas pomemben? Kaj je blo izdano skupaj z njim?) novejsa zgodovina-kaj se je dogajalo... Hotu je slisat (bratina), da mamo pritocnike... Kdaj so bili prvi izvodi...)

Kdaj uporabljamo malo začetnico?
Naštej priročnike za SKJ. Kaj najdemo v Etimološkem slovarju?
Kaj pomeni, da je slovenščina učni jezik? Je v RS učni jezik samo slovenščina? Kje sta učna jezika italijanščina in madžarščina? Je slov. učni jezik tudi v katerih drugih državah?

1. Uporaba velike začetnice?
2. Uradni jezik v Sloveniji? Na katerih območjih je italijanski in na katerih madžarski (naštet občine :P)?
3. Sklanjanje moški in ženskih imen in priimkov?

Mejniki slovenskega knjižnega jezika
Pedagoški govor
Kako pišemo števnike

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu