SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Naglasna znamenja.
Kaj zaznamuje strešica?
Uporabi besedi svet (kot zemlja) in svet (Evropski svet) v povedi.

( V oklepaju so že kar moji odgovori oz. del, ker ne znam napisati naglasnih znamenj na računalniku. :) )

2. Kako jaz kot učiteljica biologije in kemije spodbujam uporabo slovenskega knjižnega jezika?
ODG: Z govorjenjem, pisanjem in z uporabo slovenskih besed namesto tujk.

3. Pomišljaj in vezaj.
Morala sem pojasnit primere, ki jih je izbrala.
En primer je bil vzgojno-izobraževalni smotri.
Kdaj uporabljamo vejico?

napaka v seminarski. nekaj s piko. naštej končna ločila. kakšno ločilo je tri pike-nestično
-pedagoški govor, kot socialna delavka katerega bolj uporabljam. odnosni, s spodbudami pohvalami, motivacijsko uglavnem
-pol mi je dala en sestavk, ga prebrat in označene besede povedati če so pravilno zapisane in tukaj ni šlo, nekaj je spraševala o tvornikih, in če poznam še kakšne tvornike in pravila??)
načela sporazumevanja, kaj pomeni načelo primernosti- da prilagodiš vsebino tistemu, ki mu kaj sporočam, ne pogovarjam se enako z učencem 1.r. in učencem 9.r.

1. V seminarski mi je podčrtala eno Šved in vprašala kaj manjka - sem hitro ugotovil da vejica.
  2. Mejniki slovenskega knjižnega jezika (Sem začel s Trubarjem - prva SLO knjiga, potem Bohorič - prva SLO slovnica, je rekla da je to še vedno isto obdobje ampak da je res pomembno delo, potem sem šel pa na romantiko - Prešeren, Čop, Kopitar, sem jih samo našel in malo povedal kaj je kdo zagovarjal, pa jo je bilo zelo všeč).
  3. glasovi SKJ (razdeliti, in je potem vprašala po zvočnikih - našteti in da so zlogotvorni)
  4. sklanjati v ednini in množini besedo MOŽ
G. JEZERŠEK je izredno prijazna, ti pomaga, zelo pa ji je všeč če poveš tiste stvari, ki jih rada sliši (zlogotvorni zvočniki, ljubljansko pridigarsko izročilo s primesmi dolenščine ipd.).

Moja izpraševalka Darinka Ambrož.

1. Velika začetnica (kaj vse se piše z veliko začetnico). Kako se piše “Adamovo jabolko”? (piše se z malo in veliko začetnico!!)
  2. Priročniki (našteti, bolj podrobno SSKJ)
  3. Funkcijske zvrsti jezika.
Zakaj ravno delitev na funkcijske in sociale zvrsti jezika?

1. V pripravi sem imela besedilo citirano s spletne strani zapisano v izvirni obliki s slovničnimi napakami. Vprašala me je, zakaj ga nisem popravila.
(ker gre za dobesedni navedek in se v avtorjevo besedili ne posega). V tem besedilu je bil tudi fičko (avto) zapisan z malo začetnico in me je vprašala če je to prav (DA) in v katerem primeru bi bilo z veliko začetnico.
2. Osebna lastna imena in zapis velike začetnice (kako pišemo imena latinsko grškega kroga - kdaj jih priredimo slovenščini in kdaj ne)
3. Naglasna znamenja: kaj zaznamuje ostrivec, krativec in strešica.

Posredujem še vprašanja za slovenščino.

1)Pisanje praznikov.
1.1) Kateri prazniki so izjeme?
1.2) Novo leto; kdaj z malo, kdaj z veliko začetnico.
2) Fonemi in grafemi: razmerje v slovenščini, koliko je enih, koliko drugih.
2.1) Zakaj je fonemov več kot grafemov, kako jih zapisujemo?
2.2)Soglasniki; kako jih delimo? Kakšni glasovi so zvočniki?
3) Stvarna lastna imena - pojasnilo, kako jih pišemo.
3.1) Naštej nekaj primerov.

Vsem, ki se še čakate na izpit, želim veliko uspeha in mirne živce.
Srečno! ;)

Planinc, 13.11.2013:
1. Funckijske zvrsti jezika naštej, opiši publicistični jezik, kaj so značilnosti in primer klišejev, naslovja, navajanja na vire in agencije ipd...
2. Priročniki SJ (naštel še zraven glavnih enciklopedije, leksikone itn.)
3. Opiši SSKJ (zgodovinsko nisem kaj dosti govoril, bolj glavni del - po abecedi, enojezični, geselski članek natančno opisal...)
4. Polglasnik - kdaj se uporablja, primer, kdaj se izpusti - pravilo (pravilo je, vsaj tako je on dokončal, da ko se spremeni št. zlogov in bi padel polglasnik v predzadnji zlog - npr. NO-VEM-BER (3 zlogi, v zadnjem zlogu je polglasnik "BER"). Pri delanju pridevnikov pa se spremeni v NO-VEM-BER-SKI (4 zlogi, v predzadnjem je polglasnik v "BER", zato se izpusti - NOVEMBRSKI je pravilno). Enako je pri "dajanju" v rodilnik. To je on dopolnil. :)

Skratka - gospod je zelo v redu, ni se treba bati. Če kaj ne veš, te dopolni.

iz priprav:
1. koliko glasov ima naslov priprave (Rdeča žoga)? Opišite 3 glas (e)? kaj pa 7 (o)? Kakšen glas predstavlja (ozek in dolg) in v kakšni vlogi je še lahko ta glas (široki o)? naglasna znamenja (2x ostrivec).
2. Razložite na tem primeru rabo velike začetnice (lastno stvarno ime); v katerem primeru bi bila tudi druga beseda z veliko (če bi bilo ime).
3. Kaj se je v 19. stoletju dogajalo s slovenskim jezikom - črkarska pravda, uveljavitev gajice (predstavniki: Čop, Kopitar, Prešeren, Metelko, Dajnko, Bleiweis - Kmetijske in rokodelske novice)

Izpraševalec: Gomboc

1.)zvrsti (socialne in funkcijske, naštej, razlika med knjižnim zbornim in knjižnim pogovornim jezikom - katere spodrsljaje dopušča - uporaba namenilnika namesto nedoločnika)
2.)kratice in okrajšave, kako se pišejo, kako se kratice sklanjajo
3.)Kako se sklanja NASA, kako se piše

Izpraševalec Planinc

1. Jezikovni priročniki (našteješ).
2. Podrobneje opiši SSKJ.
3. Koliko glasov in črk ima slovenščina?
4. Razlike v pravopisu, kar se tiče velike začetnice, med slovenskimi in angleškimi besedami.

Izpr. Rakovec Žumer

1. Mejniki slov. jezika (ker sem zgodovinar)?
2. Katere priročnike slov. jezika poznam (SSKJ, Pravopis ...)
3. Knjižni zborni in pogovorni jezik?

PEZDIRC:
1. Funkcijske zvrsti jezika (našteti in podrobneje opisati strokovni jezik)
2. Ločila (nestično-nestično, končna-nekončna, na primeru povedat, kaj bi uporabila: vezaj ali pomišljaj, skladenjska in neskladenjska raba ločil)
3. Velika/mala začetnica (nagrade, prazniki)

Šurca - Gerdina, ni najbolj prijetna in pričakuje odgovr takoj.

Delitev zemljepisnih imen. (naselbinska, nenaselbinska)
V pripravi mi je manjkala ena vejica sem jo morala pravilno vstavit.
Postavi samostalnih hlače v ednino. (ne gre, množnski samostalnik)
Kako štejemo samostalnik drevje (ga ne, ker je edninski)
V katerem glagoskem času je poved (Učenci spoznavajo... - sedanjik)
Kakšne vrste besedil poznamo ( funkcijske, pisana, govorjena, umetnostna neumetnosta - tu me je še spraševala kdo piše umetnosta - pisatelji, pesniki, dramatiki in kdo neumetnostna, sem odgovorila, da jih tvorimo mi vsi in je bila zadovoljna).

Je zahtevna izpraševalka in pošteno dreza. Ampak, če znaš gre. :)
Pa srečno!

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu