SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Marjana Rojc

1. Krajšave (našteti + primeri)
2. Socialne zvrsti jezika
3. Jezikovni priročniki

Zelo prijazna, zahtevala samo osnovno znanje.

Brunšek_SLO
1. Kako delimo glasove v slovenskem jeziku in koliko jih je?
Pri naštevanju samoglasnikov me je ustavil pri poglasniku in me vprašal, kako vemo, da gre za polglasnik, sem mu rekla, da pri rodilniku izpade (npr. pes, psa). Iz tega je izpeljal vprašanja, kako zapišem pridevnik iz besede december. Odg. decembrski (brez e-ja, ker gre za polglasnik, ki izpade).
2. Deljenje besed: ali lahko delimo besedo, ki je sestavljena samo iz soglasnikov? Ne.
3. Povej neosebne glagolske oblike in jih opiši. Nedoločnik; končnica -ti ali -či. Pojavlja se za naklonskimi glagoli. Namenilnik ima končnico -t ali -č in se uporablja ob glagolih premikanja.
4. Ali ti je znano ime Jože Toporišič? Da. Napisal je Slovnico slovenskega knjižnega jezika.

Izpraševalka: Petra Jesenovec

(učitelj kemije in biologije)

1. Stvarna lastna imena
2. Ločila
- natančneje pika (dala mi je eno izmed mojih priprav in me vprašala, kje sem uporabila piko v skladenjski rabi (konec povedi) in neskladenjski rabi (zapis razreda, datum in okrajšave).
Podvprašanje: katera končna ločila še poznam; za tri pike me je vprašala kaj je njihova posebnost - pišejo se nestično (medtem, ko se večina ločil piše stično).
3. Primož Trubar - zakaj je bil tako pomemben.

Strokovni izpit sem opravljala kot svetovalna delavka na gimnaziji.
Vprašanja:
1. Jezikovni priročniki in enega po izbiri opiši. (Izbrala sem slovnico - vprašal o zgodovini slovnice (Bohorič, 1584) in kdaj sta se ločila pravopis in slovnica (Levec 1899)
2. Narečja (skupine, zakaj jih je toliko - ZGO in GEO razlogi)
3. Funkcijska zvrst jezika (samo za našteti)

(izpraševalec: P. Planinc)
1. Glasovi/fonemi (Koliko, kateri, zapisovanje; polglasnik - kdaj ga pišemo, kdaj ga ne pišemo)
2. Jezikovni priročniki - kateri so, za kaj jih uporabljamo, kdo jih uporablja (-kdor piše uradna besedila/v zbornem knjižnem jeziku ;))

Izpraševalka Marijana Klemenčič Glavica (za OŠ učitelja):
-skladenjska in neskladenjska raba pike
-lastna imena (tudi večbesedna)
-odnosni in spoznavni govor

Izprasevalka Jus:
Pomisljaj, vezaj/ katero locilo lahko nadomesti vezaj v povedi
Delitev zemljepisnih imen. (Posebnosti ki se pisejo z malo: trg vas..)
Nastet interesne govorice, izberi eno in opisi

Lehner Vrečič – učiteljica razrednega pouka

1.Uporaba pike ( skladenjska/neskladenjska, stičnost/nestičnost)
2. Razlika med naglasom in poudarkom, naglasna znamenja s primerom za vsakega. Samostalniški trikotnik.
3. Intonacija v govoru. Kaj nam pove?
4. Vidne in slušne prvine govora.

Strokovni izpit sem opravljala kot učiteljica DSP.

Gospa Nives Križnar: prijetna, potrpežljiva, umirjena gospa. Spraševanje poteka ob konkretnih primerih. Dobiš tri liste, gospa izbere posamezne primere, npr. a in b na prvem listu, c na drugem listu, d in e na tretjem listu. Nič pretresljivega. Na podlagi primerov postavlja podvprašanja.

1. Preberi poved in povej, na kaj si bil ob branju pozoren. (Preverja branje v knjižnem jeziku, vezanje predlogov s samostalniki - npr. všolo in ne "odrezano" v šolo, končno in nekončno intonacijo - da greš ob piki z glasom navzdol). Katere besede so v tej povedi nenaglašene in ali imajo kakšno posebno ime? (To so naslonke.) Kaj je zanje značilno?

2. Vrstni, svojilni pridevniki iz lastnih imen.

- (Navedena so zemljepisna naselbinska lastna imena, npr. Novo mesto. Tvoja naloga je, da iz primera tvoriš vrstni pridevnik, navedeš vprašalnico in pojasniš, kako v tem konkretnem primeru zapišeš besedo - z veliko/malo začetnico, skupaj ali narazen. Odgovor: novomeški; vprašalnica Kateri; piše se jo z malo, ker gre za vrstni pridevnik, skupaj).
- Enako za osebna lastna imena, npr. Mirjam, Karmen, Ana Marija, Olivia. Navedeš svojilne pridevnike: Mirjamin, Karmenin (in ne od Karmen!), Anamarijin (se združi obe imeni), Oliviin (dva i-ja).

3. Raba vejice. (Dani povedi dodaš manjkajoče vejice in pojasniš, zakaj si jih postavil točno tja. Pogledali sva še vrinjene stavke.)

Srečno vsem! :giggle:

Slovenscina (za RP, Aleksandra Jurman)

- Nastej slovarje, ki jih ucitelj uporablja pri delu, vsakega na kratko opisi, kateri so jezikovni portali? (Fran, Francek)

- SSKJ - razlika med fizicno in spletno verzijo. Kaj najdemo v eni, kaj v drugi. (V fizicini je urejeno po abecedi, v spletni verziji, pa ne????)

- Lastna imena - katere so izjeme pisanja z malo zacetnico pri naselbinskih imenih (vas, trg, mesto… predlog…)

- Besedne druzine + tvorjenke = besedotvorje

- Pomenska razmerja med besedami (sopomenke, protipomenke, nadpomenke, protipomenke)…

Ga. Marjana Jus
1. Končna ločila
2. Stičnost ločil
3. Govor v vrtcu (zborni, knjižno pogovorni, žargon)
4. Sklanjanje imena in priimka Miha Kovač

Izpraševalka za slovenski jezik Saša Kokol:
1. Delitev glasov.
2. Razlika med pomišljajem in vezajem ter uporaba.
3. Uporaba vejice na konkretnih primerih na listku.

Izpraševalec: dr. Tadej Kralj
Področje: Predmetni pouk, TJA
Datum: oktober 2025

1. Slovenščina kot državni jezik in kje se to izraža?
2. Pedagoški jezik
3. Kaj sta tvornik in trpnik - je trpnik prevzet ali domač element jezika?

Izpraševalka: Irena Rakovec Žumer

1. Zvočne in vidne prvine govora.
2. Kaj je poudarek, katero besedo poudarimo v povedi?
3. Glasovi v slovenščini in kako jih delimo.

Svetovalna delavka, 22. 10. 2025

Izpraševalka: Romana Šarec Rojc - zelo prijazna, išče znanje

1. Trije normativni priročniki SJ (SSKJ, Slovenski pravopis, Slovnica slovenskega jezika); opišite SSKJ - je enojezični slovar, v njem najdemo besedišče SKJ, razen lastnih imen
2. Lastna imena: kako jih delimo, kako jih zapisujemo (osebna lastna imena, zemljepisna lastna imena, osebna lastna imena)
3. Socialne zvrsti slovenskega jezika (knjižni in neknjižni jezik, pri vsaki našteti nekaj primerov)

Izpraševalka: Polona Otoničar Pajk
Nisem še spoznala bolj prijazne izpraševalke. Srčna in sočutna, ogromno pomaga in vodi.
1. Kdaj je poševnica nestična (pri daljših verzih)
2. Napaka iz priprave glede narekovajev oz. premega govora (imela sem piko za narekovaji) in kakšno je pravilo glede tega.
3. Naselbinska imena (kdaj jih pišemo z veliko začetnico in izjeme). Vprašala me je še kakšna pa so glede tega pravila pri angleščini (sem učiteljica ang.)

Pozdravljeni, izpitna vprašanja za slovenščino, november 2025:
1. Začetki slovenskega jezika (Brižinski spomeniki... in navesti letnice).
2. Značilnosti dvojezičnih šol (v katerih krajih so, kako poteka pouk).
3. Pravopis (vse o pravopisu).

Lp.

Milena

izpraševalka: dr. Katarina Rigler Širc
Učitelj OPB
Zelo prijetna izkušnja.

• glasovi slovenskega jezika
• Zakaj je npr. pomembno/koristno poznati razdelitev glasov? [Primer: pred nezvenečimi nezvočniki je predlog ‘s’, pred vsemi ostalimi glasovi ‘z’.]
• Kako delimo lastna imena? [osebna, zemljepisna, stvarna]
• pridevnik (vse o; tudi kako se ga pregiba [skupaj s samostalnikom ob sklanjanju, ampak tudi stopnjevanje (osnovnik, primernik, presežnik)])
• izposojenke

Kako pišemo osebna lastna imena? Kaj poimenujejo?
Kako pišemo praznike? Povej izjeme in utemelji (Prešernov dan).
Katere funkcijske zvrsti jezika poznamo? Kaj je razlika med strokovno in poljudnoznanstveno podzvrstjo?

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.133
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu