SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Lea Vrečič Lehner

1. Uporaba treh pik (primer iz priprave)
2. Končna in nekončna ločila
3. Zemljepisna lastna imena
4. Državni, uradni in učni jezik

Prijetna izkušnja. Gospa je nasmejana in zelo prijazna.

Spraševalka Tatjana Cvetko
1. Najprej sva razčistili saj sen narobe naglasila evropski svet. iz tega sva prišli na prvo vprašanje - naglasni znamenja in kakšne glasove označujejo. Po osnovni predstavitvi se mi je ustavilo in pomaga s podvprašanji in je nasmejana.
2. glasovi / črke - nato me je vprašala zakaj je pomembno da vemo kaj so zvočniki/ nezvočniki; zveneči/nezveneči glasovi in sem povedala da zaradi predlogov s/z, pa je želela še kajj pa sem povedala da tudi zaradi premene po zvenečnosti (nato sem na hitro in enostavno povedala za kaj se gre pri premeni po zvenečnosti in sva šli naprej)
3. Ker živim na gorenjskem me je vprašala v katero narečno skupino spadam in naj ji povem nekaj o narečjih (povedala sem le da imamo 8 narečnih skupin in je bilo zadosti - sva zaključili)
Zelo prijazna, pomaga s podvprašanji. Srečno :)

Jurij Šink (za pomočnico vzgojiteljice), 22.4.2024
1. Samoglasniki (povedat besede s polglasnik).
2. Kako pišemo zemljepisna ne naselbinska imena-pravila. Povedat primer imena.
3. Kako pišemo praznike? Primer enega, ki ga z veliko začetnico.

Izpraševalka Romana Šarec Rojc

1. vidne prvine govora, natančnejši opis mimike
2. slovenščina kot uradni jezik
3. ločila, razlika med pomišljajem in vezajem

Izpraševalka za slovenski jezik: dr. Katarina Rigler Šilc.
6. 5. 2025
Šolski knjižničar v SŠ
1. Temeljni mejniki slovenskega knjižnega jezika (izberi si tri, tebi najbolj pomembne in jih predstavi).
2. Lastna in obča imena. Kdaj pišemo z veliko začetnico - lastna imena bitij, zemljepisna in stvarna. Kaj pišemo z veliko začetnico: Stari trg pri Ložu.
3. Kako bi v kolektivu učiteljev kot knjižničar vplival na razvoj bralne pismenosti. Bralni klub za učitelje, nacionalni mesec skupnega branja, bralni sezami. Predlagaj tri novejše knjige, ki bi jih priporočil članom komisije, da jih morajo prebrati.

26. maj 2025 - Erna Klanjšek Tomšič - zelo prijazna in nasmejana, te spodbuja in usmerja

1) jezikovni priročniki - povej vse kar veš
2) ločila - kako jih delimo, pomišljaj, vezaj in razlika,
3) glasniki - naštej, kako jih delimo, samoglasniki in zapis (strešica, ostrivec, krativec)

Izpraševalka Erna Klanjšek Tomšič, izpit sem opravljala za učiteljico RP, 26. 5. 2025

- Katere jezikovne priročnike poznaš in uporabljaš? Podrobneje pravopis? V katero vrsto priročnikov sodi?
- Glasovi slovenskega knjižnega jezika? Kaj nam povejo nezveneči nezvočniki? (ne vem točno, kako je postavila vprašanje, a je želela slišati, da si lahko s tem pomagamo, kateri predlog zapisujemo zraven teh - s, zraven ostalih glasov pa z).
- Kaj so lastna imena? Kako jih delimo? Podrobneje potem stvarna lastna imena.
Prijetna gospa, spodbuja, je nasmejana in usmerja. Pri njej mi je bilo najbolje, ne se bat. Srečno vsem! :)

Izpit sem opravljala 26. 5. 2025 za učiteljico bio-kem. Izpraševalka Erna K. Tomšič.

Vprašanja:
- Priročniki, natančneje SSKJ, zgradba (povedala sem vse o geslu, geselskem članku, tudi gnezdo sva obdelali ter kvalifikatorje.
- Kaj so ločila? natančneje o vejici.
- Pregibne besede: samostalnik. Po čem ločimo samostalnike med sabo - po končnici v rodilniku ednine.

Izpraševalka Romana Šarec Rojc, izpit sem opravljala za računalničarko (ROID), 27. 5. 2025
1. Državni, uradni, materni, drugi, tuji jezik
2. Zemljepisna lastna imena
3. Vidne prvine govora

Prijazna, pomaga z podvprašanji.

Slo, Kristina Hočevar
K/h, s/z, v/iz, na/z opiši na primerih
Sklanjaj besedo mati
Na listu napisane besede, ki sem jih mogla pravilno naglasiti (npr. Pes, tema (v sobi), tema (pogovora)

Izpraševalec: T. Kralj

1. Vse o državnem jeziku, kje se kaže/odraža.
2. Vse o pomišljaju in vezaju.
3. Publicistično besedilo-frazemi.

dr. Kralj
1. Slovenščina v izseljenstvu - kaj to pomeni, kje se dlje ohranja ...
2. Raba slovenščine pri mojem poučevanju (sem učitelj TJ v OŠ) - začel sem s socialnimi zvrstmi, pojasnil, do kolikšne mere uporabljam materni jezik ...
3. Kratice in krajšave

Nisem si zapomnila imena spraševalke, saj je bila zamenjana. Izpit sem opravljala za vzgojiteljico v SC.
1. Socialne zvrsti slovenskega jezika.
2. Vabila: kaj so, kakšna poznamo in opisati strukturo zasebnega, uradnega vabila.
3. Katere temeljne priročnike poznamo? Podrobneje slovensko slovnico.

Izpraševalka Honzak
- Sporazumevalna načela
- Zemljepisna lastna imena (delitev, začetnice)
- Razlika med naglasom in poudarkom
- Govorila, dejavnost govoril, tvorba glasu

1. Zborni in knjižni pogovorni jezik-podrobno opisati.

2. Našteti slovarje, enega podrobneje opisati (izbrala sem SSKJ).

3. Uporaba zbornega jezika (zakaj se uporablja- odgovor je bil, ker če bi vsak govoril v narečju, se med seboj ne bi razumeli po različnih pokrajinah).

Katarina Rigler Šilc, za svetovalno delavko:
-status slo jezika (državni in uradni bolj podrobno)
-kako se delijo glasovi, zakaj so pomembni nezveneči nezvočniki(odgovor da je pred njimi predlog s, pomagamo si s besedno zvezo suhi škafec pušča)
-vse o pridevniku

Zelo prijazna, pomaga in išče znanje:)

Katere spletne jezikovne priročnike bi uporabili pri sovjem delu?
Kako je sestavljen SSKJ?
Naštejte 2 temeljna mejnika SKJ.
Kako v šoli spodbujate bralno pismenost?

Opravljala sem izpit za učiteljico nemščine na osnovni šoli. Imela sem mag. Lidijo Grmek Zupanc. Zelo prijazna gospa.
1. Členitev po aktualnosti
2. Kako v razredu uporabljam verbalno in neverbalno komunikacijo?

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu