SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Vezaj; primeri strične uporabe vezaja (zaradi pravopisne napake v pripravi).
2. Katera pisna znamenja poznamo poleg črk? Kako pišemo odstotek? (nestično s številom)
3. Slovenski pravopis; vsebina. Kateri je obsežnejši: SSKJ ali Slovenski pravopis?

1. Sklanjaj svoje ime in priimek
2. Kaj je beseda (definicija)
3. Enakozvočnice (povej tudi primere)
4. Socialne zvrsti jezika (in podzvrsti)

Iz priprav:
- pomišljaj - vezaj;
- vstavljat vejice.

Priročniki (SSKJ, Slovenski pravopis, Slovenska slovnica - o vsakem povedat osnovno: kdaj katerega uporabljamo, kaj v njem najdemo, kako je sestavljen).

Izpit sem naredila včeraj, 19. 12. 2013, izpraševalka pomaga :)

1. s priprave, kdaj postavimo podpičje, ko naštevamo? A4 list - pišemo z vezajem
2. Ločila - delitev, katera so dvodelna, kako rečemo drugače narekovaj.
3. sskj - vse kar veš o njem, eno primer frazeološkega gnezda

- Razlika med naglasom in poudarkom?
- Sklanjaj besedo hči (tudi v dvojini)
- Morala sem prebrat nekaj besed na listu in povedat katera črka je naglašena(ni bilo potrebno povedat katero naglasno znamenje ima). Po tem sem morala prebrat en stavek na listu. Začel se je "Z namenom, da bi..." in me je vprašala če so na začetku kakšne posebnosti pri izgovorjavi pa sem ji povedala, da je Z naslonka in ni naglašena, zato se izgovarja skupaj z besedo, ki stoji za njo.

1. Pregledala je moje priprave in me vprašala, kako pravilno navajamo vire in kaj sem naredila narobe (navajamo jih po abecedi, meni je pri eni pripravi to spodletelo). Nato sem morala še povedati, zakaj moramo vedno navajati vire (dve glavni načeli).
2. Kateri trije priročniki postavljajo normo SKJ, izberi enega in ga podrobneje opiši - po možnosti tistega, ki ga učenci pri pouku največkrat uporabijo (itak da SSKJ). Kaj menim o tem, da bi učenci imeli temeljne priročnike na voljo pri vseh predmetih, ne samo pri pouku slovenščine (itak da sem bila za).
3. Krajšave - kako jih delimo in pravila za zapisovanje pri posamezni skupini (okrajšave, kratice, simboli).

Imela ga. Grmek Zupan. Super ga. malo neučakana glede odgovorov, ampak ti zelo pomaga...

Pomanjkljivosti pri govoru otrok...(spuščanje črk, slaba izgovorjava šumnikov, neupoštevanje dvojine,...)?
SSKJ...?
Pedagoški govor...?

Izpraševalka mag. Polona Šurca Gerdina.
Vprašanja:
- delitev ločila (končna, nekončna, skladna in neskladna raba, stičnost, nestičnost, pisanje z vezajem)
- katera besedila poznamo

Zelo prijazna, ko je videla, da znam, sploh ni več postavljala dodatnih vprašanj.

1. Zloženke
2. Priročniki SKJ, podrobno SSKJ
3. Socialne zvrsti, podrobno zborni in knjižni pogovorni (predvsem sem morala našteti situacije, v katerih se uporabljata)

1. Katera so končna ločila, so stična ali ne?
2. Kaj je fonem?
3. Velika začetnica pri lastnih osebnih imenih. Kako se piše Janez Pavel II ali Ludvik XVI, če zapišemo z besedami? (Vse z veliko.)

1. Vidne prvine govora v povezavi s funkcijskimi zvrsti jezika
2. Pedagoški govor; za odnosni govor so pomembne vidne prvine govora
3. Naglaševanje / poudarek

Izpraševalka mag.Lidija Grmek Zupanc (za pomočnico vzg.):
- Socialna zvrst-knjižni jezik
- Katere slovarje poznaš in katere uporabljaš pri svojem delu
- Zemljepisna lastna imena (vprašanje:Kranjska gora, Kranjska Gora-kdaj je gora z veliko kdaj z malo)
- Kako v skupini spodbujaš spoznavanje slovenkega jezika
Gospa je zelo prijazna. Vesela sem da mi je uspelo:) Vso srečo želim tudi vsem, ki jih preizkus še čaka!
A.

Izpraševalka Irena Rakovec Žumer (izjemno prijetna in prijazna, sprašuje osnovne stvari).

1. Opiši pedagoški govor. Kako je sestavljen? Kakšen jezik uporabljamo v spoznavnem in kakšnega v odnosnem govoru? (knjižni-zborni, knjižno-pogovorni)
2. Opiši socialne zvrsti jezika.
3. Glasoslovje. Kako delimo soglasnike? Kateri so nezveneči nezvočniki? Kdaj pišemo s/z, kdaj k/h?

- 3 najpomembnejši mejniki SKJ,
- končna ločila (stičnost, nestičnost).

To je to. Ga. Gomboc je zelo prijetna in simpatična izpraševalka.
Srečno vsem!

Izpraševalec za slovenščino je bil zamenjan, tako žal si nisem zapomnila njegovega imena, zato vprašanja objavljam samo pod skupnimi. Je bil pa zelo v redu :)

Torej:
- status slovenskega jezika;
- zvočne prvine govora;
- uporaba narekovajev.

Križnar:

1. Nedoločnik in namenilnik (na podlagi napak v seminarski nalogi)

- preprosto povej kako se razlikujejo v končnicah - nedoločniki se končajo na –ti ali –či, pri namenilniku -i odpade… sama je dodala, da je ob namenilniku še zraven glagol premikanja

- na listu sem dobila nekaj primerov in sem mogla izbrati pravilno nedoločnik in namenilnik ter razložiti (namenilnik je bil tam, kjer je bil zraven glagol premikanja)

2. Sklanjanje

- sklanjanje različnih imen in priimkov (samo postaviti v rodilnik)

- postaviti določene povedi v mestnik

3. Socialne zvrsti jezika

- malo sem se zmedla in sem začela pri žargonu pa se je samo nasmejala in povedala, da sem začela na koncu in da naj začnem pri delitvi knjižni-neknjižni jezik

- kateri jezik uporablja učitelj? Knjižni zborni jezik. V katerem govoru? V spoznavnem. Dodala sem še, da je drug pedagoški govor še odnosni in da se tam uporablja praktičnosporazumevalna zvrst, pri čemer je pa ona dodala, da je pa to že funkcijski vidik jezika

Izpit sem delala kot psihologinja oziroma svetovalna delavka in sem ga uspešno opravila.

1. Razložit sem mogla slovarsko geslo, dala mi je za prebrat, jst sm mogla pa povedat, kaj je kej (vse, spol-samo pri samostalnikih, naglas, gnezdo, kaj kakšna kratica pomeni-ekspres., fraz.,...)...
2. Slušne/zvočne prvine govora.
3. Razlika med slengom in žargonom (pa naj povem izraz v mojem poklicnem žargonu-tega nisem vedela)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu