SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Odg: SLOVENŠČINA - najnovejša vprašanja

1. vezaj, pomišljaj
2. socialne zvrsti (katere socialne zvrsti se uporabljamo v šoli)

1. Zvočne prvine govora v povezavi s pedagoškim govorom. Pedagoški govor in funkcijske zvrsti (strokovni jezik, praktično sporazumevalni ....)
3. Ločila ( vrste - samo naštela končna, nekončna, stičnost, nestičnost, skladnjeska, neskladenjska )
- vejica; da je nekončna, da je levostična in da se uporablja pri naštevanju, podredjih, priredjih)
4. Uporaba predlogov (s/z, k/h).

(učiteljica strokovno-teoretičnih predmetov in praktičnega pouka na srednji strokovni šoli)

1. Socialne zvrsti jezika
2. Proste besedne zveze in stalne besedne zveze (podvprašanje o frazemih - delitev in primeri)
3. Pregibanje besednih vrst (bolj podrobno stopnjevanje pridevnikov in prislovov)

1. SSKJ
2. Kako učiti glagolski čas in način v slovenščini in angleščini (sem anglistka in slovenistka).
3. Pravorečje učencev šole, kjer sem opravljala pripravništvo.

Zelo prijazna gospa, sva se bolj ali manj pogovarjali, sploh pri drugem in tretjem vprašanju, kjer sva debatirali o poznavanju angleščine in slovenščine med učenci in o izgovorjavi učencev. Pri prvem vprašanju sem povedala kakšen slovar je (enojezičen, abecedni), s katerega vidika obravnava besede, prišla do ponazarjalnega gradiva v slovarju in je bilo dovolj.

vpr. RAKOVEC Ž.

1. ZVOČNE PRVINE GOVORA, podrobneje hitrost govora v vrtcu, na kaj moramo biti pozorni, naglas, poudarek ...
2. TEMELJNI MEJNIKI
3. NAŠTET PRIROČNIKE

1. Vejica v priredju in s katerimi vezniki gre? List s praktičnimi primeri, kamor jo je bilo treba vstaviti?
2. Napaka v pripravi- mora biti stičen pomišljaj.
3. Kako je zgrajeno podredje- glavni in odvisni stavek
4. Razlika med svojilnimi in vrstilnimi pridevniki. Kako se vprašamo po njih? Anamarijin, Francjožefov
5. Katera imena pišemo z veliko začetnico- lastna, zemljepisna in stvarna
6. Kako se pišejo Goriška brda, Brda in zakaj?

1. Števniki
- kateri so (glavni - Koliko? eden, dva…; vrstilni - Kateri? prvi, drugi…)
- kako jih zapišemo (1, 1. – s stično piko)
- kako jih zapišemo z besedo npr. 8510 (osem tisoč petsto deset, osemtisočpetstodeseti – vrstilni se pišejo skupaj!)
- kje, pri katerem glasu je največja težava – osemsto devetdeset (glas td)

2. Napaka, ki sem se jo zavedala in sem jo naredila med ustnim preverjanjem (»Kaj ste me vprašal?«)
- kaj je pri tem tvorjenju narobe (uporabiti bi morala vikanje – »Kaj ste me vprašali?«)
- Kakšna napaka se še velikokrat pojavi? (»Kaj ste me vprašala?«)

3. Socialne zvrsti
- katere so (knjižne – zborni, pogovorni; neknjižne – pokrajinsko pogovorni, narečja, sleng, žargon, argo)
- katere uporabljaš pri pouku (knjižni pogovorni)
- kdaj pa knjižno zborno podzvrst (pri javnih nastopih, kjer je besedilo vnaprej pripravljeno – branje predlogov)

4. Sklanjaj besedo otroci v mn.
(otroci – otrok – otrokom – otroke – o otrocih – z otroki) – posebnost pri orodniku!

5. Svoje ime in priimek, vključi v pohvalo…
- pohvalo poklanjamo ... (Špeli Ravnik)
- kaj pa v primeru, da bi bil Andrej Ravnik (Andreju Ravniku)
- povej pravilo (moška imena sklanjamo skupaj s priimkom!)

1. Zemljepisna lastna imena. Kako jih pišemo?
2. Razvoj slovenskega knjižnega jezika. Pomembna dela in pisave?
3. Funkcijske zvrsti. V kateri zvrsti se sedaj pogovarjava? V kateri socialni zvrsti?

1. Samoglasniki in soglasniki (naštela sem samoglasnike, povedala, kako se soglasniki delijo, nato je prosila, da naštejem še zvočnike)
2. Katera so osebna lastna imena? Kakšno je pravilo za zapis?
3. Nebesedna komunikacija.

Gospa me je vprašala le osnove in pojasnila, da greva tako hitro skozi, ker uporabljam pravilno terminologijo. Tako da nisem dobila nobenih primerov.

Srečno!

ga. ORAŽEM

1. Števniki (kako zapišemo vrstilne in glavne in kako s števko)
2. Vezaj in pomišljaj (razlike in opis). Začela sem z vezajem in ker sem gladko naštela vse s primeri, je pomišljaj prekinila. Morala sem pregibati dvojno poimenovanje Šmarje - Sap: ŠmarjU - SapU (sem narobe, ker sem rekla Šmare - Sapu), ker sta obe besedi enakovredni, pregibamo obe.
3. Iz priprave sem morala poslovenit specifičen. Je rekla, da naj v bodoče uporabljam slovenske izraze.

1. Jezikovni priročniki - etimološki slovar, ker sem ga omenila.
2. Zvočne prvine govora
3. Stvarna lastna imena, kako se napiše ime moje šole in koliko lastnih imen je zajetih.

Izpraševalec: PLANINC

1. Jezikovni priročniki; enega sem si morala izbrati in ga opisati - SSKJ, v zvezi z njim me je še vprašal, če je v njem opisana tudi večpomenskost besed ali ne (DA)
2. Zemljepisna lastna imena; podvprašanje je bilo, kdaj bi pisala Ljubljanski grad in iz tega izpeljan Grad z veliko začetnico? (v primeru, če npr. v besedilu pišeš o tem gradu in ga na začetku omeniš s polnim nazivom, nato v nadaljevanju pa ga skrajšaš v Grad in bralci vedo, da misliš Ljubljanski grad)
3. Funkcionalne zvrsti; kje se uporablja publicistična zvrst?

Vprašanja, ki sem jih dobila kot prof. slovenščine.
1. Kaj je to glasoslovje? Katera glasova sta lahko široka? Primeri.
2. Vrste večpomenk s primeri.
Nato me je vprašala, kakšno vprašanje bi jaz zastavila, če bi bila na njenem mestu. Rekla sem, da bi me zanimala zgodovina SKJ. In je dejala: "No, potem pa povejte." Ko sem povedala približno tri podatke za stoletje, je rekla, da naj nadaljujem z deli in osebnostmi v naslednjem stoletju.

Bil je sproščen pogovor, na trenutke debata.
Gospa Stopar je preprosto krasna! :)

Zdravo.

Moja vpr.: PEDAGOŠKI GOVOR
GLASOVI
FUNKCIJSKE ZVRSTI JEZIKA
(Zadnji dve vprašanji sem imela samo za naštet).

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
791
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu