SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

V komisiji sem imela go. TRATNIK. Izredno prijazna, nasmejana gospa.

Moja vprašanja:
1. iz priprav - tropičje (zakaj tri pikice pa če lahko za tremi pikicami damo še eno - ne)
2. sklanjanje ( na listu sem imela napisane povedi v oklepaju pa besedo- pravilno sklanjati npr. otrok)
3. mala in velika začetnica (npr. Šmarna gora in Kranjska Gora -razlika med njima nenaselbinska-naselbinska)

1. Socialne zvrsti jezika; podrobneje nežnjižni jezik; podrobneje narečja; katero je vaše narečje?

2. Kakšna je razlika med naglasom in poudarkom? Kam postavimo naglas? Koliko naglasov ima lahko beseda? Katera so naglasna znamenja in kaj katero pomeni?

3. Kako delimo ločila (končna/nekončna, stična/nestična, skladenjska/neskladenjska, enodelna/dvodelna)? Katera so dvodelna? Kako drugače rečemo narekovajem? Kdaj jih uporabljamo? Kateri so sestavni deli premega govora?

1. Kako se deli oblast v Sloveniji? Kaj spada v posamezno vejo? Kam spada Ustavno sodišče? (odg.: nikamor)
2. Ustavno sodišče - funkcija.
3. Otrokove pravice iz konvencije (našteti osnovne).

1. Sklanjanje ženskih in moških imen in priimkov. Posebej kdaj se sklanjajo ženski priimki oz. po kateri sklanjatvi.
2. Narečja (v katere skupine spadajo in zakaj se uporabljajo v umetnostnih besedilih - kaj želi z njimi sporočiti tvorec)
3. Zvočne prvine govora.

1. Socialne zvrsti jezika, kdaj in kje se uporablja zborni jezik, knjižno pogovorni.
2. Pedagoški govor: delitev, opis. Kateri je pomembnejši?
3. Ločila: kako jih delimo, katera so končna (Ali sta ločili tri pike in vezaj stični, če sta na koncu povedi?)

Slovenščina, Simnovčič Pišek, 11. 1. 2017

- pedagoški govor
- načela sporazumevanja
- ločila v večstavčnih povedih (vejica, v bistvu)

Izpraševalka Simnovčič Pišek:

1. Glasovi slovenskega jezika (kako se delijo, našteti vse po posameznih skupinah, kakšen glas je polglasnik, ali je prisoten v besedi ljubezen).

2. Socialne zvrsti jezika.

3. Kako delimo prevzete besede?

Pedagoški govor
Zapisnik
Slo. jezik je...državen, uradni, učno načelo...

Izpraševalka Križnar:

1. Iz priprave - vezaj in pomišljaj.
2. Stvarna lastna imena.
3. Pisanje skupaj, narazen (števniki - petnadstropna stavba, ...)
4. Na listu so bile zapisane razne besede, ki sem jih mogla pravilno prebrati (glasba, vesel, vzeti, sladko, ...)

ga. IRENA RAKOVEC ŽUMER
1. KATERE PRIROČNIKE POZNATE. IZBERITE ENEGA IN MI GA PODROBNEJE OPIŠITE. (Izbrala sem SSKJ, zato me je vprašala še kaj je frazeološki in kaj terminološki pomen gesla.
2. SOC.ZVRSTI JEZIKA. ALI JE NAREČJE TUDI MATERNI JEZIK ? Je.
3. VEJICA - KJE V PRIREDJU JE NI.
Zelo sočutna in prijetna gospa.

• napaka v pripravi: kako pišemo datume
  • sklanjanje imena Luka po 1. in 2. moški sklanjatvi. Kako je napačno sklanjanje tega imena.
  • zvrsti SKJ in katerega uporabljamo v vrtcu
  • ločila ( stična/nestična, končna/ nekončna)

Izpraševalka Rojc:
1. mejniki SKJ,
2. deljenje besed,
3. posebnosti ženske sklanjatve.

31. 1. Kejžar:
Brižinski spomeniki (kaj so, kje jih hranijo in na kaj so napisani).
Pravopis: pisanje praznikov
Kaj je pedagoški govor?

ga. Dušej Blatnik je starejša gospa, ki je hitro zadovoljna z odgovorom

1. Raba velike začetnice (delitev, opiši zemljepisna lastna imena) + Zakaj je Nova Gorica oboje z veliko, Dolenja vas pa se "vas" piše z malo? + v katerem slovenskem priročniku zasledimo vsebino rabe velike in male začetnice? Kaj pa lastna imena? - oboje najdemo v slovenskem pravopisu.
2. Kaj so prevzete besede? (kam spada "etida" - sposojenka, kam spada "allegro" - tujka)
3. Ali se valentinovo piše z malo ali veliko začetnico? - malo. Kako bi isto besedo zapisali z veliko začetnico? - Valentinov dan

Ambrož - OS
Prijetna gospa, vmes te prekine ce vidi, da znas, veliko konkretnih primerov...
- kaj je pravopis, kaj v njem najdes (VZ, locila pod pogl. Pravopis), nastej poglavja, kera dva dela ima (slovar, pravila)
- zemljepisna lastna, kako jih delimo (samo osnove), podaj primer - Kranjska Gora, Blejsko jezero; kako bi pisali Rozna dolina - sem rekla da drugo z malo, je rekla da obstaja tudi kraj, ki se torej pise z VZ, kje bi pogledali, ce niste prepricani (pravopis), ali VZ najdemo tudi v SSKJ,
- razlika naglas, poudarek,
- bova pogledali, ce veste kako se nekaj napise. ali veste kaj je Fran? sem rekla, da ja. Obrazlozite, povedala da je to spletno mesto, kjer je objavljen tudi pravopis. Nato mi ni niti podala dejanskega vprasanja.

Verjetno sem se kaj pozabila, je veliiiko podvprasanj, bolj konkretno, kako se kaj rabi, vse je pa navezala na pravopis.

Izpraševalka ga. Šarec Rojc; Ga. je zelo v redu. Vprašanja, ki so objavljena so res zelo v pomoč; treba pa je znat.
1. Stvarna lastna imena, kaj pišemo z veliko začetnico, kaj z malo
2. Ločila delitev (končna , nekončna), kaj je stičnost? Katera so stična ločila (opuščaj, poševnica, vezaj), Katero je nestično ločilo (tri pike)
3. Vidne prvine govora, eno opiši

2.3.2017 izpraševalka Anita Dernovšek
Vse temeljilo na pripravah, napačna uporaba pomišljaja, vezaja primeri v besedilu, uporaba podpičja pri alinejnem naštevanju
Pravopis poglavja
Lastna imena podrobneje zemljepisna
Srečno ;)

SLOVENSKI JEZIK – Anita Dernovšek

Izhajala je iz priprave.

1. Podčrtala je besedi Francija in francoski. Uporaba velike začetnice – ali je ustrezna in zakaj ja/ne. Utemeljitev velike začetnice pri Franciji (brez zapletanja občna/lastna; želela je odgovor: Ker je Francija država, imena držav pa pišemo z veliko začetnico :)). S katerim priročnikom bi si pomagala pri tem? V katerem poglavju najdemo?

2. Podčrtala je besedi polžja in polžkova. Zanimala jo je razlika (pridevnik izpeljan iz osnovne besede in pomanjševalnice, razlika v vrsti pridevnika med besedama. S katerim priročnikom bi si pomagala v tem primeru?

3. Podčrtala je podredno sestavljeno poved (S/S/S), utemeljiti sem morala rabo vejice. Kako najlažje določimo vejice (število povedkov v povedi)? Priročnik in poglavje?

4. Obkrožila je naštevanje po alinejah (uporabila sem kratko črtico - vezaj) – opredeliti sem morala uporabljeno ločilo (vezaj, nestičnost, neskladenjska raba…). Ali je ločilo ustrezno uporabljeno (tu sem povedala, da bom ugibala in odgovorila, da je, pa me je prijazno popravila, da bi morala uporabiti pomišljaj in da naj si zapomnim za naprej). Spet priročnik – kje bi poiskala ustrezno rabo, poglavje.

Spet prijetna izkušnja, je pa res, da brez znanja ne opraviš. Meni se vprašanja niso zdela težka, ker mi slovnica leži, vendar pa so bila vprašanja direktna in specifična. Zopet spodbudna v komunikaciji in če vidi, da znaš, ne sprašuje naprej.

Cvetko, 1. 3. 2017
1. Socialne zvrsti knjižnega jezika
2. Vse o vejici
3. Sklanjanje moških in ženskih priimkov, primer za vsako

Slovenščina - Simona Cokan

1. Pedagoški govor
2. Opis postopka
3. Neskladenjska raba pike

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu