SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1.) Sklanjanje nazivov, imen in priimkov (s primeri).
2.) Opis in pripoved (razlike, v katerem času so glagoli,...)
3.) Za tretje vpr. nisem sigurna, ampak mislim, da me je vprašala kakšne vrste opisov poznam. Odgovor je bil statični in dinamični.

Izpraševalka ga. Cotman:
Moja vprašanja:

1. Zapis naselbinskih lastnih imen (Novo mesto - z veliko se piše vse, razen neprvih predlogov in besed: mesto, vas, trg, selo, sela, selca, vesca in naselje)
2. Kako pišemo nagrade, priznanja? (Boršnikov prstan: vsebuje lastno ime, zato je z veliko, medtem, ko nagrado npr. oskar, pišemo z malo)? Kako pišemo praznike? (Z malo, razen, če izhaja iz lastnega imena: Prešernov dan, .... vprašala me je tudi, kdaj jih še lahko pišemo z veliko; odgovorila sem ji, da takrat, ko nam praznik veliko pomeni, oz. smo nanj čustveno navezani, npr. Božič nekateri pišejo z veliko ravno iz tega razloga)
3. Vidne prvine govora.

Gospa je bila izredno nasmejana, pozitivna in ti res da dober občutek. Lepa izkušnja, nič bat! :)

1. kaj je odnosni govor?
2. soglasniki, kaj je posebnost pri zvočnikih (m,l,n,r,j,v) Odgovorila sem, da se nekateri drugače pišejo kot izgovorijo (polh - pouh), dodala je še, da pogosto tudi v izglasju (prav - prau). Ampak mislila je, da zraven pogosto izgovarjamo polglasnik (grm)
3. socialne zvrsti

Moja vprašanja:

- pedagoški govor
- funkcijske zvrsti - podrobneje praktično strokovna
- večbesedna zemljepisna lastna imena (na splošno pravila, kako se piše Kranjska Gora, v katerem primeru se bi pisala gora z malo, kje bi izvedel ali je neko ime naselbinsko ali ne - in tako vedel kako se piše - Krajevni leksikon)

1. Pojasniti funkcijske zvrsti jezika

2. Bolj podrobno razložiti strokovni jezik (katere podvrste spadajo v to funkcijsko zvrst)

3. sposojenke, tujke, citatne besede

1. jezikovne prvine, ki jih opažam pri dijakih;
2. interesne govorice;
3. zemljepisna imena;

izpit opravljal 28. 5. 2015, svetovalni delavec v SŠ

1. Velika začetnica, kako se napiše (večkrat vpraša tudi zakaj): Zidani Most, slovenska zastava, Ljubljanski grad, Korensko sedlo, nek Vrh (je naselbinsko ime zato oboje z veliko), dan državnosti ...
2. Našrej vsrte števnikov. Povej razliko med flavnim in vrsilnik. Povej kako bi zapisala številko: 90570.
3. Kaj je razlika med glasovi in črkami. Koliko je več glasov kot črk? Naštej jih. Povej primer ko se uporabi širok o ali e.

Dernovšek

1. Napake v pripravah- vezaj, pomišljaj, vejica v večstavčni povedi. Razložiti uporabo vseh treh in vstaviti manjkajočo vejico v pripravi.
2. Prihajam iz Prlekije, zato me je vprašala, kako se narečje razlikuje od knjižnega jezika, pri čem moram biti previdna. Rekla sem, da drugače naglašujemo, uporabljamo druge, narečne besede. Sem se že med samim odgovarjanjem na vprašanja iz ustave in zakonodaje popravljala, ko sem se slišala, da sem uporabila narečje oz. besedo napačno naglasila.
Je rekla, da je dobro, da se slišim in popravim.
In to je to.
Pa še to, res je iskala znanje, ki ga v praksi potrebujemo, saj ji pri večstavčni povedi nisem vedela povedati za kateri odvisnik gre (ime odvisnika), pa je rekla, da to sploh ni tako pomembno, glavno, da ga prepoznam in pravilno postavim vejico.

3.6.2015, Cotman, N., vprašanja:

- spoznavni in odnosni govor
- pokazala mi je primere napačno napisanih pridevnikov in jaz sem jih moral preoblikovati v pravilne (precej lahko, če mene vprašate)
- lastna imena, kako jih pišemo (božič/Božič, silvestrovo - Silvestrov dan, Prešernov dan, imena praznikov

G. Cotman je prijazna in simpatična.

Pri ge. Pezdirc sem imela naslednja vprašanja:
- kaj je pedagoški govor, kako ga delimo?
- katero socialno zvrst jezika uporabljamo pri odnosnem govoru
- kako zapisujemo ločilo tri pike v smislu itd. (nestično)
- katere vrste ločil poznamo glede na stičnost? Povejte primer levostičnega ločila
- kako pravilno z ločilom zapisujemo uro in minute (s stično piko)
- kako pri matematiki zapišemo dvopičje v smislu deljeno (stično)

Nič hudega ni, gospa prijazno pomaga, če se zatakne. Izpit sem opravljala kot svetovalna delavka.

Srečno!

1. Načela sporazumevanja.
2. Končna ločila. Kdaj uporabljamo vezaj? Kako stična so? (Levo.)
Kaj pa tropičje? Kdaj ga uporabljamo? Kdaj je stičen, kdaj nestičen?
3. Vezaj / pomišljaj Uporaba? Napaka v seminarski nalogi pri navajanju strani. Kako označimo od do?

1. Funkcijske zvrsti- natančneje opiši strokovno podzvrst v 5ih stavkih (povedala sem na katere podzvrsti jo delimo: strokovni jezik, praktični strokovni jezik, znanstveni jezik in poljudnoznanstveni jezik. Vsako od teh sem v enem stavku opisala. Želela je tudi slišati, da gre to za knjižni jezik, ki ima specifično izrazje.)
2. Naštej 5 specifičnih izrazov (terminov) tvoje stroke (sem geografinja)
3. Zemljepisna lastna imena (kako pišemo naselbinska, kako nenaselbinska, povej primer nenaselbinskega večbesednega imena, kjer se tudi neprva beseda piše z veliko začetnico - sem rekla Južna Amerika in je bila zadovoljna.

Socialne zvrsti jezika? Za vsako zvrst primer.
Velike začetnice pri pravljicah? (dobila napisanih 5 primerov, za katere sem povedala, kje je velika začetnica; Rdeča Kapica, Bratovščina Sinjega galeba...)
Stopnjevanje pridevnika? Dobila nekaj napisanih primerov, nekatere v primerniku, nekaj v osnovniku..in jih postavila v druge oblike.

Izpraševalka: Cokan

1. Končna, nekončna ločila
2. Socialne zvrsti jezika
3. Iz priprave popravek ( zakaj sem dala !, pri navodilih otrokom...je bolje . ; torej ne smeš kričati - ni bil sicer moj namen, slučajno je bilo napačno ločilo ampak sem razložila da bi bila bolje pika in je bilo ok).

Klemenčič - Glavica:

1. Spreganje. Kaj je to? Katere oblike pregibanja še poznamo? (Sklanjanje samostalnikov in pridevnikov, stopnjevanje pridevnikov in prislovov.) Ali stopnjujemo vse prislove? (Ne) Katere stopnjujemo? (načinovne - dobro, bolje, najbolje)

2. Pridevniška sklanjatev. Koliko jih je in katere. (Dve, končniška in z neglasovno končnico: lep - lepega, roza - roza)

3. Naštejte pet besed, ki vsebujejo polglasnik. Ob vsaki sem morala še razložiti teorijo. Veliiiko podvprašanj. S katerimi črkami zapisujemo polglasnik (e) s katero še? (zlogotvorni r - prt) Vriva se v rodilnik dv. in mn. (metel), v predponah na se- (sestavljati) -ec (pisec - kjer v rod. izgine) ...

4) Socialne zvrsti - samo delitev, brez razlage.

Funkcijske zvrsti jezika.
Delitev besed (tudi: kako delimo c-vitamin; ne delimo, vse zapišemo v eno vrsto, pišemo skupaj z vezajem).
Krajšave (delitev, kako zapišemo tako imenovani; t. i.)

Nisem si zapomnila ime izpraševalke, ker so spremenili komisijo.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu