SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

1. Pedagoški govor?
2. Vloga slovenskega jezika v SLO in izven SLO?
3. Prošnja/vloga? (tega ni v katalogu, je pa med zapiski na forumu- dost splošen odgovor) Kako je to v e-mailu?

Priročniki ter kdaj posameznega uporabimo (slovarski sestavek je bil na listu in sem morala razbrati kaj je kaj).
Glasovi slovenskega jezika.
Zemljepisna lastna imena (sem geografinja).

Gospa Cvetko je bila zelo prijazna. Iskala je znanje.

V pripravi sem imela napako: pred dvodelnim veznikom niti-niti sem imela vejico (Zaljubljen je bil v Julijo Pimic, gospodično iz bogate trgovske hiše, vendar mu niti njena družina, niti Julija nista bili naklonjeni). Pred niti ne smemo dati vejice, ker je to dvodelni priredni veznik (stopnjevalno). Naštej še nekaj veznikov, pred katerimi ni vejice (vezalno: in, pa ter; stopnjevalno: ne samo-ampak tudi, ne le-temveč tudi, tako-kakor tudi, ne-ne, niti-niti, bodisi-bodisi; ločno: ali, ali-ali, ali pa)
- Kdaj pred KOT ni vejice in kdaj je in zakaj (velik kot slon - ni vejice (ker za kot ni povedka; prišel bo sam, kot je obljubil - je vejica, ker mu sledi povedek)
- Kaj je to vrinjen stavek in kaj pristavek
- Razlika med knjižnim pogovornim in zbornim jezikom
- Zakaj je Novo mesto z malo (ker sem ravno z Novega mesta). Zato ker mesto, selo, vas, trg, selo, zaselek pišemo z malo začetnico. In kam spada Novo mesto? Med dvodelno naselbinsko zemljepisno ime.
- Kaj še pišemo z malo začetnico?

Simnovčič Pišek (področje OŠ):
1. Uradni jezik (vprašala je še, če je slo edini uradni jezik)
2. knjižni in zborni jezik
3. Velika začetnica (posebej je še vprašala razliko večbesedne naselb. in nenaselb.)

Odgovarjala sem kratko in jedrnato, samo bistvo. Posebej podvprašanj ni postavljala.

1. Popravki iz poprave
2. Interesne govorice (našteti in opisati)
3. Velika začetnica pri lastnih imenih (različni primeri, kaj pišemo z veliko, kaj z malo)
4. Kako delimo glasove (vse delitve)

1. Glasovi SKJ (razdelitev, pari po zvenečnosti, izgovorjava črke 'v' na začetku, med, na koncu besede)

2. Zakaj imamo sklanjatve?

3. Množinski, edininski samostalniki.

1. Naglas in poudarek: povedati kaj je razlika in prebrati nekaj besed na dva načina, tako da se spremeni pomen. Eno sem morala uporabiti v stavku.
2. Zemljepisna lastna imena: naselbinska in nenaselbinska.
3. Pravopis: kaj veš o njem? Kako bi napisal Ibsenova drama? ( z e-jem)

1. Zemljepisna lastna imena. Delitev, kaj se piše z veliko začetnico, primeri (Zidani Most in zidani most, Julijske Alpe, Novo mesto)

2. Zvočne prvine govora. Zakaj je glasnost pomembna?

3. Krajšave.

SLOVENŠČINA - Nives Križnar - 12.5.2015

1. Napaka pri učni pripravi!
(Pravilen zapis datuma, da gre za ločilo pike, ki je enostična; 12. 5. 2015).
2. Naštej socialne zvrsti jezika in katere uporabljamo v šoli (kako ta govor imenujemo)?
(knjižni jezik - zborni in knjižni pogovorni (ta dva sta pri pouku); neknjižni jezik - pokrajinsko pogovorni, narečje, interesne govorice; govor v šoli imenujemo pedagoški govor - spoznavni je zborni, odnosni pa je knjižno pogovorni)
3. Velika začetnica - zemljepisna lastna imena!
Katera so in na kaj jih delimo? - naselbinska in nenaselbinska (naselbinska imena vas, selo, trg, mesto je z malo začetnico).
Večbesedni zapis zemljepisnih imen! - prva beseda z veliko začetnico, druga pa z veliko če je lastno ime, če je obče pa z malo.
4. Naštej zvečne prvine govora in jih opiši!
(mašila, premor, intonacija, regiser, glasnost, hitrost, barva glasu)
Posebaj še vrste intonacije, kjer mi je dala primere stavkov - morala prebrat jih pravilno naglasit in povedat katere vrste je kater.

Tako kot pravijo ostali, tudi ta gospa je zelo prijazna in ti pomaga, te popravi, daje podvprašanja in te vodi v pravo smer. Pri meni je znanje šepalo, pa mi je res veliko pomagala.

Srečno!

Dušanka Pezdirc (13. maj 2015):

Pomaga in tudi usmerja.

1. Naštej in opiši knjižne zvrsti SJ ter kdaj vsako od njiju uporabljaš pri delu.

2. Pedagoški govor.

3. Pisanje z veliko in malo začetnico, ko gre za odličja, nagrade ipd.
Praviloma z malo. Kdaj izjeme: ko gre za osebna lastna imena.
- Primer obeh: Borštnikov prstan, viktor (za medijske dosežke).

4. Napake iz priprav:
- kako pišemo uro (ločevanje ur in minut): s piko, ki je obojestična.
- stičnost vejice
- kaj uporabljamo pri naštevanju: pomišljaj
(mislim, da se je to nanašalo na moje alineje. Sem uporabila stilsko oblikovane pike - ena od možnosti, ki jih ponuja Word pri naštevanju).

Srečno ;);)

Dušanka Pezdirc
Kar se spomnim, da je spraševala danes tudi kolegice:
- priročniki,
natančneje opiši SSKJ (kateri zadnji veljavni; 2014 izšla dopolnjena in prenovljena izdaja),
kaj je frazeološko in terminološko gnezdo,
opiši pravopis, kdaj izšel zadnji veljaven
kje najdemo pravilen zapis besed (v SSKJ in slovarskem delu Pravopisa)

- vezaj

- pisanje skupaj in narazen pri pridevnikih za barve in njihovih odtenkih

- sklanjanje ženskih priimkov
Praviloma ne sklanjamo priimkov žensk. Le kadar ima priimek končnico -a, takrat ga sklanjamo.

MARIJANA KLEMENČIČ GLAVICA

1. Socialne zvrsti jezika
2. Končna/nekončna ločila (povezala z intonacijo)
3. Intonacija
4. Stična/nestična ločila (katera so stična (kako so stična - levo-, desnostična, obojestransko), katera niso)
5. Polnopomenske besede/nepolnopomenske besede - definicija, razlika, našteti

Spraševalec: J. Oblak
- razlika med naglasom in poudarkom (razlaga in primer), kaj pomeni, da je zlog naglašen (glasneje je izgovorjen)
- kaj veste o lastnih imenih, (katere vrste ste uporabili v pripravah)
-prevzete besede (razlaga in primeri)

1. Kaj je naglas in kaj poudarek.
2. Spoznavni in odnosni govor. Kdo v razredu uporablja kateri govor.
3. Sklanjatve (po spolu, tipi, posebnosti...)

Ga. Marijana Klemenčič Glavica je izredno prijazna gospa. Imam občutek, da pri kandidatu išče znanje in si resnično želi, da bi opravil strokovni izpit.

Izpraševalec: Gubenšek Bezgovšek
1. Socialne zvrsti (samo našteti + katere govorimo v šoli - knjižni zborni in knjižni pogovorni)
2. Poročilo.
3. Naštej lastna imena. Kako delimo zemljepisna imena. Kako pišemo naseldbinska imena. Je država naseldbinsko ime?

1. Kakšen mora biti javni govor? (v knjižni slo., primerno glasen, razumljiv, poudarki (kdaj?), premori, členitev po aktualnosti, ...)
2. Jezikovni priročniki (naštej), zgradba SSKJ, ter zgradba pravopisa ter razlika med njima (v zgradbi).
3. Stična in nestična ločila + primeri.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu