SLOVENŠČINA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalka za slovenščino- se je zadnji trenutek spremenila, tako da ne vem imena
  • Strokovni jezik- govorijo ga strokovnjaki, tudi učitelji. Uporabljamo ga v seminarskih nalogah- to vemo po tem, ker so zapisani viri. Za predsednico ne moremo reči, da je ga. Nataša, Ampak Nataša Pirc Musar.
  • Kako pišemo praznike- načeloma z malo, razen: Prešernov da, Marijino vnebovzetje, dan Evrope, dan Rudolfa Maistra- in to obrazložit
  • Koliko sklonov ima slovenščina- 6, kako sklanjamo mati.

• pisanje praznikov (velika, mala začetnica)
  • vidne prvine govora, kako jih uporabljam pri svojem delu
  • vezaj, pomišljaj - iz priprave za nastop

Izpraševalec: dr. Tadej Kralj; sem učiteljica fizike in biologije
Gospod deluje sicer strog, vendar je čisto prijazen - ni se ga treba bati. Išče znanje in pogleda iz katere stroke si, tako da dobiš sebi primerna vprašanja.
Moja vprašanja:
1. Socialne zvrsti slovenskega jezika - za razčleniti. Iz tega je sledilo vprašanje, če mu lahko povem kakšno besedo v žargonu iz svojega poklica.
2. Priročniki (za našteti), katere največkrat uporabljam pri svojem delu (sem omenila terminološkega), ali najdem v SSKJ lastna imena (Ne) in kje jih lahko najdem, ter našteti lastna imena.
3. Katere krajšave največ uporabljam pri svojem delu (simbole - m, kg, s, % - glede na to, da sem fizik).
Srečno!

Kristina Hočevar (slovenščina):
1. Zapisovanje lastnih imen (poveš, katere 3 skupine lastnih imen imamo in pa zapisovanje z veliko in malo začetnico, tudi izjeme).
2. Posebnosti prve ženske sklanjatve
3. Postavljanje ustreznega naglasnega znamenja in utemeljitev, zakaj si izbral prav to naglasno znamenje. Besede: miš, kit, želja, pes, tema (kot "tema pogovora" in kot "tema v sobi")

Naj vas res ne skrbi, strokovni izpit ni tako grozen, kot marsikdo rad pove. Vse tri ocenjevalke, Nataša Babnik, Erna Meglič in Kristina Hočevar, so zelo prijazne, pomagajo, usmerjajo. Ko vidijo, da znaš, ne vrtajo, postavijo naslednje vprašanje. Sem pa učiteljica slovenščine v OŠ. :)

Kristina Hočevar (slovenščina), 10. 2. 2026, šolska knjižničarka
1. V pisni nalogi mi je obkrožila začetek stavka Le ti namreč .... in hotela slišati zakaj to ni pravilno - nalogo sem tako ali tako dala lektorirati, zato tega nisem vedela.
2. Status slovenskega jezika (uradni, državni, učni), želela je slišati tudi glede dvojezičnih napisih, časopisi itd, rs hoče slišati vse, drugače ni tako zadovoljna.
3. Na listu je imela napisane stavke, nekje so bile vejice pravilne, nekje pa ne in moraš utemeljiti zakaj.
4. Sklanjanje peruti, dvojina.

Jaz slovenščine žal nisem opravila, sem imela preveč napak :/ Mene je spraševala res samo bolj tiste posebnosti, izjeme..

Učiteljica RP + ANG
1. Opiši socialne zvrsti jezika. Katere uporablja učitelj? Zakaj pri odnosnem govoru govorimo knjižno pogovorno in ne zborno?
2. Katere besede pišemo z veliko in katere z malo? Kako pišemo praznike? Kaj je lahko napaka pri začetnicah, ki jo delajo učenci zaradi angleščine? --> Z veliko začetnico napačno pišejo mesece, dneve v tednu ...
3. Napaka v pripravi: katera čustva, namesto kakšna čustva. Od učencev sem želela lastnostne pridevnike, zato bi morala napisati kakšna.

Ojla!
10. 2. 2026 opravljanje izpita kot svetovalna delavka v šoli in vrtcu.
Kristina Hočevar izpraševalka za slovenščino:
- priročniki za slo jezik (naštej in opiši, podrobneje pravopis)
- sklanjanje besede gospa
- sleng in žargon (kaj je, razlike, uporaba...)

Marec 2026. Opravljal za srednjo šolo.

1. Kaj določa normo slovenskega knjižnega jezika - Slovenska slovnica, Pravopis, SSKJ (moral povedati celotno ime), ?Etimološki slovar? (preverite)
- ali je Slovnica namenjena običajnim ljudem (povedal, da je razlagalna in poljudnoznanstvena - torej za ene in druge - je ok)

2. Kakšen je položaj Slo. knjižnega jezika?
- Je materni, (nacionalni), državni, učni, predmetni (v Italijanskih šolah - območje narodne manjšine)

3. Kako delimo Socialne zvrsti (knjižni (zborni, pogovorni), neknjižni (narečja; ?interesne govorice? (sleng, žargon, argo))?
- kaj učitelj uporablja (zborni in pogovorni knj. jezik, odvisno od tega, s kom je v stiku)?
- koliko narečij imamo (7)?

Petra Jesenovec:
- števniki (glavni in vrstilni)
- vezaj in pomišljaj
- pisanje praznikov (primera z veliko začetnico), kambi pogledala (v pravopis)

Erna Klanjšek Tomšič:

- Katere priročnike imamo (bolj podrobno SSKJ. Kako iz terminološkega gnezda Izvemo kateri stroki pripada - spredi je krajšava med./kem./psh.
- glasovi (kdaj in kako se uporabljajo)
- uporaba s/z in k/h

Učiteljica RP
1. Soglasniki (samo delitev in vsi glasovi za vsako skupino)
2. Na listu mi je dala različno naglašene enakopisnice in rekla naj povem pomen vseh in jih uporabim v povedi: gòspoda-gospôda, zlàto- zlató, mórala-morála) naglasna znamenja morda tukaj nisem pravilno zapisala
3. Začetnica pri praznikih

Ne vem kdo je bila gospodična, ki me je spraševala, ker so mi zadnji čas spremenili komisijo in o tem nisem bila obveščena vse dokler nisem prišla do vrat sobe.

Izpraševalka Alenka Tominšek (zelo prijazna, ne komplicira in ne vrta, niti ne želi nekih podorbnosti :)) Zelo sproščeno :)

1. Opiši predknjižno obdobje
2. Našteje socialne zvrsti
3. Naštej priročnike in kdaj bi uporabila pravopis?

Svetovalna delavka v vrtcu - 15. 4. 2026 - priimka izpraševalke se ne spomnim, ker se mi je zamenjala komisija.

1. Iz kje sem se učila slo. (sem rekla, da pravopisa, slovnice in SSKJ, in tudi zapiskov kolegov :D). Spraševala me je še za fran, franček in franjo (zadnje nisem vedela, kar sem tudi iskreno povedala, ampak je rekla, da ni nič hudega, da je to nov portal in da ga naj malo raziščem).
2. Vezaj, ampak v navezavi s priredji in podredji (se točno ne spomnim vprašanja). Nekaj v smislu, zakaj pišemo vzgojno-izobraževalni z vezajem, novomeški pa ne (prvo je priredje in zato lahko, ker bi lahko vstavili tudi veznik in, vezaj pa nadomešča ta veznik, drugo pa je podredje, zato se piše skupaj brez vezaja). Potem me je še vprašala, kako pa bi napisala kričeče rumen ali peščeno bel (ker sem vedela, da je to tudi podredje, sem rekla da skupaj, kar seveda ni bilo pravilno. Ne vem pa razloga za kaj se eno podredje piše skupaj, drugo pa narazen).
3. Pěta pesem in péta pesem (kakšen znak postavimo in še kaj bi lahko pomenila pěta - del telesa, noge).

Spraševalka je bila zelo prijetna, nič ni komplicirala, tudi če se mi je zataknilo. Veliko je pomagala, postavljala podvprašanja. Zdi se mi, da je več ona govorila, kot pa jaz.

Slovenščina - Marjana Jus
1. Kaj pišemo v alinejah? Prav je pomišljaj, kaj je razlika med vezajem in pomišljajem, skladenjska in neskladenjska raba pomišljaja.
2. Zemljepisna imena, delitev, značilnosti, kako katera pišemo.
3. Definicija - kaj mora vsaka definicija vsebovati, kaj so termini, nadpomenke, protipomenke, podpomenke.

Marjana Jus:

1. Uporaba vezaja (napaka v prijavi).
2. Kakšno ime je ZRSS? Značilnosti stvarnih lastnih imen.
3. Vprašala me je, če prepoznam svoje mašilo.

Jurij Šink - namesto Kristine Hočevar:
1. Delitev glasov in zakaj je več glasov kot črk
2. Kako pišemo zemljepisna lastna imena
Izgleda strog, vendar je zelo prijazen gospod :)

SLOVENŠČINA: mag. Polona Šurca Gerdina
- Značilnosti uradnih dokumentov.
- Vezaj in pomišljaj – kako ju uporabljamo.
- Kako bi otrokom v vrtcu razložila predloge: SKOZI, V, IZ?

Izpraševalka: Lidija Grmek Zupanc
Področje: učiteljica za DSP
25. 5. 2026
1. Glasovi slovenskega jezika, delitev. Pri katerem pravilu nam delitev pomaga? (Pri rabi predlogov s/z, k/g)
2. Kako zapisujemo praznike?
3. Pedagoški govor

Nuša Drinovec Sever (za učitelja športa in RaP)
- Uradni jeziki v SLO, opis šolanja na dvojezičnih območjih
- Kako bi v pripravi spremenil prevzeto besedo reagirati (odzvati se) in kje bi to preveril (SSKJ ali slovar tujk), naštej vse priročnike
- Uporaba vejice

Zelo korektna, pozitivna in nasmejana izpraševalka. Te potrjuje in izkaže zadovoljstvo, ko poveš bistvo. Dobiš končni občutek, da strokovni izpit ni tak "bavbav".

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
790
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.133
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu