JUS - izpraševalka (slovenščina, izpitna vprašanja)

Področje: učiteljica slovenščina

1. sestavljena poved (glavni stavek, podredni stavek + kateri vpliva na končno ločilo)
2. sklanjatve + sklanjanje imena Luka po 1. in 2.
3. obdobje pismenosti (na splošno o Brižinskih spomenikih, v kateri pisavi in v katerem jeziku so napisani, kateri so še drugi pomembni zapisi iz tega obdobja in kako se jezik v njih razlikuje od jezika v Brižinskih spomenikih)

Področje: učiteljica DSP
Izpraševalka: Marjana Jus

1. Napaka v pripravi (namesto odstavčnega pomišljala, sem uporabila vezaj): kdaj uporabljamo vezaj, katero ločilo bi morala uporabiti v pripravi.
2. Predlogi s/z in k/h.
3. Kaj je razlika med naglasom in poudarkom.

Zelo prijazna, nasmejana gospa, ves čas pomaga in usmerja ter spodbuja.

21. 9. 2021
Učiteljica športa
- napake iz priprave - uporaba vezaja, pomišljaja, predložnega pomišljaja, nato navezala na stičnost ločil
- priporočniki (našteti, kje so dostopni na spletu (portal FRAN)
- kultiviran govor

gospa Jus deluje strogo, zahteva znanje ampak te vodi s podvprašanji, če se ti zatakne.

1. nedoločnik in namenilnik
2. odstavčni pomišljaj
3. uradni dopis

1. Napaka v pripravi - vejica
2. Kje uporabljamo vejico + mi je dala listek in sem mogla v dveh stavkih postavit vejice.
3. Katere slovarje poznamo, razlika med slovarjem in pravopisom

Slovenščina: Marjana Jus
Kar strogo je nastopila.. na začetku takoj izpostavila, da sem imela ogromno napak v pripravah, da jo je zmotilo da sem ob vstopu pozdravila z zdravo, da sem pri odgovarjanju naglasila svet šole (ozki) in ne široki e...
Pri nekaj zadevah niti ne vem, kaj me je točno spraševala, ampak če skušam strniti:
1. Raba pomišljaja v odstavčnem navajanju (napaka v pripravi), kje vse še uporabljamo pomišljaj
2. Soglasniki
3. Izhajala iz mojega področja - glasba glazba, kam bi šla pogledati kako je pravilno? Pravopis.. in še omeniti kam, če bi me zanimalo kaj konkretno to pomeni - SSKJ.
Skratka čim manj treme, sem kar dostikrat mimo pihnila, pa je šlo skozi. Vso
srečo!

Samoglasniki (kako zapiujemo polglasnik, primeri) npr. hrbet, minister
Vezaj
Simboli - vezano na podrocje (kemija)
Jezikovni prirocniki (samo nastet, kje jih najdemo - fran.si, kaksna je razlika med SSKJ in pravopisom)

1. Raba vejice (kdaj se, kdaj se ne uporablja, upredeli vejico kot ločilo - nekončno, stično, enodelno....)
2. Katera naglasna znamenja poznamo? Kdaj se kateri uporablja? Razlikovanje široki e-ji in o-ji in kratki in dolgi o-ji na primeru.
3. Zemljepisna imena (vrste - naselbinska, nenaselbinska; katere besede v večdelnih imenih pišemo z veliko in katere z malo)?

Izpit sem opravljala kot svetovalna delavka.
1. vezaj (kdaj ga uporabljamo, primeri)
2. predlogi k, h in s, z (kdaj uporabljamo katerega, naštej zvočnike in nezvočnike)
3. dvosmerna komunikacija

Gospa je zelo prijazna, pomaga, če se zatakne.

1. Velika začetnica, kdaj se uporablja?
2. Definicija, kaj je to, iz česa je sestavljena (na primeru razloži)?
3. Polglasnik (kaj je to, kdaj se uporablja, kako vemo da je polglasnik v besedi)

1. Raba pomišljaja.
2. Knjižni jezik, delitev, kdaj se kateri uporablja in povezava s pedagoškim govorom (odnosni in spoznavni).
3. Zgradba uradnega dopisa.

Marjana Jus, slovenščina
Pomočnica vzgojiteljice
2.7.2025

Imela sem napako v pripravah- pomišlaj, vezaj, kdaj jih uporabljamo, primer
socialne zvrsti jezika,, razloži interesne govorice, ali katero uporabljaš, kakšen jezik uporabljamo v vrtcu.

Prijazna, nasmejana, pomaga in namigne če se zatakne.

Pomočnica vzgojiteljice

1. Stična ločila ; napaka iz priprave - pomišljaj, vezaj in kdaj uporabljamo.
2. Samoglasniki - koliko jih je, koliko je glasov in kako se uporablja polglasnik.
3. Pokrajinsko pogovorni jezik - kam spada in kakšna je razlika med njim in narečnim jezikom in kakšen jezik uporabljamo v vrtcih.

Nazadnje urejeno:
September 2025,
Ga. Marjana Jus
1. Končna ločila
2. Stičnost ločil
3. Govor v vrtcu (zborni, knjižno pogovorni, žargon)
4. Sklanjanje imena in priimka Miha Kovač

November 2025, učitelj športa
1. Postavitev vejice v besedilu
2. Knjižni jezik
3. Velika začetnica (vrste lastnih imen, našteti stvarna lastna imena, prazniki)

Marjana Jus:
1. Uporaba vezaja (napaka v prijavi).
2. Kakšno ime je ZRSS? Značilnosti stvarnih lastnih imen.
3. Vprašala me je, če prepoznam svoje mašilo.

1. Nekončna ločila, katera so stična, katera nestična.
2. Kje stoji vejica v podredni povedi.
3. Predknjižno obdobje (brižinski, rateški, stiški, svetokriški rokopisi).

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Zaklenjeno
Datum izpita: 15. apr 2026 Ura izpita: 15.00 Področje v šolstvu: osnovna šola Strokovni...
Odgovori
0
Ogledi
260
  • Zaklenjeno
Datum izpita: 15. apr 2026 Ura izpita: 16.45 Področje v šolstvu: osnovna šola Strokovni...
Odgovori
0
Ogledi
319
Jezikovni del strokovnega izpita pri mnogih kandidatih povzroča precej negotovosti. Pogosta...
Odgovori
0
Ogledi
758

Učitelnik

Digitalne vsebine za strokovni razvoj učiteljev

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu