USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalka Simsič:

1. Razloži pojem demokratična republika.
2. Zakonodajna oblast in vse o DZ.
3. Naštej institucije EU.

g. MIJA POŽLEP
1. Volilna pravica, kaj natančno pomeni enaka in splošna, aktivna in pasivna.
2. Otrokova pravica do identitete. Pozabila sem omeniti pravico do državljanstva, pa mi je nekaj namigovala, ampak nisem takoj razumela kaj hoče. Vprašala me je še, kje je to zapisano.
3. Tri veje evropske zakonodaje.
Gospa je kar korektna. V kolikor ne navedeš vsega, ti pomaga z namigi.

• Razdelitev oblasti. Primer zakonodajne oblasti. Natančen in podroben opis DS (kdo, naloge, mandat, s kom je ta funkcija nezdružljiva)
  • Naštej EU inštitucije (samo naštej).
  • Naštej otrokove pravice. Podrobneje pravica do izobraževanja. Zakaj je pomembna osnovnošolska izobrazba.

Gospa je prijazna, potrpežljiva in dosledna. Želi slišati, kar si je zamislila.

Izpraševalka Simsič:
1. delitev oblasti v Sloveniji, čemu taka delitev,
2. predsednik republike (mandat, pristojnosti, imuniteta),
3. pravica do izobraževanja.

31. 1. Mašić:
Kaj pomeni pravico do zasebnosti?
Kaj je domneva svobode?
Državni zbor (katera veja oblasti, mandat, kdo ga sestavlja, kdo ga imenuje, koga predstavlja).

ga. Palhartinger je precej zadržana

1. Povej vse kar veš v zvezi s pravico o zbiranju in združevanju (primer + ali se ta pravica lahko kdaj tudi omeji?)
2. Načelo delitve oblasti (katere so veje, kdo jih predstavlja, bistvo načela oblasti - ni več monopola)
3. Kakšno je računsko sodišče (želela je slišati, da je to čisto druga veja kot ostala sodišča, saj zaposleni niso sodniki, ampak so pravniki, ekonomisti...)
4. Glavno načelo konvecije o otrokovih pravicah, kakšni so cilji

Nazadnje urejeno:
Šoštarić
Gospa prijazna, nasmejana... Postavlja pa zelo veliko podvprasanj, tako za preverjanje ali razumes ali znas na pamet..

-Zaceli sva z osnovnim vprasanjem, in sicer kaj je nacelo enakosti,
- kaksna je volilna pravica, kdo lahko voli, zacela sem, s tujci na lok. Volitvah v drzavah EU, da splosna, enaka, aktivna, pasivna, neposredna, posredna - razlozis vmes, koga volimo neposredno (poslance, Predsednik), kaj na eu ravni, koliko jih je (8 poslancev v EU Parlament) mandat DZ, EU Parlamenta,
- kaj so nacela sodisca, ko sem zacela z instancnosjo, me je takov prasala kaj je to, kaksna sodisca poznamo (okrajna, okrozna visja, vrhovno), kaksno je ustavno, ali spada v to vejo...
- kaj je domneva nedolznosti, kaj je pravnomocna odlocba - razlozi to na primeru
- kaj je v ustavi napisano v izobrazevsnju, kdo financira javno sluzbo OS izobraz, kako (stipendije, subvencije)..

Obcutek imas kot da si na kavi, veliko je podvprasanj..

Izpraševalec za Ustavo: Samo Košir; Res ne vrta. Treba pa je znat.
1. Predsednik Republike kar piše v ustavi (sem rekla Borut Pahor, pa me je vprašal če Borut Pahor piše v ustavi :), pristojnosti naloge, kako se ga voli, mandat...)
2. Sekundarna zakonodaja, razliki med uredbo in direktivo
3. Konvencija o otrokovih pravicah: Razloži pravico do svobodnega izražanja, kdaj se to pravico lahko omeji (ne zmeraj kadar otrok želi, lahko so okoliščine take, da otrok tega ne more)

2.3.2017 - izpraševalka Andreja Kurent
Predsednik republike (pristojnosti,mandat - ali je lahko kucan se enkrat izvoljen - DA, ker je poudarjeno dvakrat zapored..)
Ustavnost in zakonitosti
Zakoni in podzakonski akti
Srecno!

USTAVA – Andreja Kurent

1. Poslanci – kar veš o njih (90, neposredno voljeni, predstavniki ljudstva, imuniteta – kaj pomeni in kdaj jo lahko uveljavljajo…).

2. Varuh človekovih pravic – kaj je njegova vloga (varovanje človekovih pravic, da niso kršene z zakonodajo in uradnimi postopki), ali lahko kako ukrepa (ne, samo predlaga, 'se oglaša').

3. Domneva nedolžnosti.

Gospa Kurent daje strog vtis, vendar je zelo spodbudna (pokima, spodbudi z nasmehom, vliva zaupanje) in tudi pomaga z podvprašanji – išče znanje, vendar ne dopušča nakladanja in blefiranja. Sama sem imela popolno blokado, pa sem z njeno pomočjo vseeno odgovorila.

KRALJ, 1. 3. 2017
1. Kako se oblikuje vlada, kdo voli predsednika vlade in ministre
2. Volilna pravica
3. Koga volimo na občinski, državni in evropski ravni

Ustava - Rado Fele

1. Dvodomnost parlamenta (podrobnejše Državni svet)
2. Svet EU
3. Pravica do osebne identitete + moje mnenje o pravici otrok, ki imajo očeta darovalca).

RADO FELE - USTAVA:
Kaj pomeni demokratična republika? Kako ljudstvo voli - posredno in neposredno. Kaj volimo posredno? Referendumi, stranke v DZ, predsednika. DZ - sestava, mandat, pristojnosti. Nadzorna funkcija - kako DZ nadzira delo vlade? Vsakomesečno s poslanskimi vprašanji (tega nisem vedela, ampak mi ni preveč zameril). Kaj je to interpelacija, zaupnica, nezaupnica.
Načelo otrokove koristi v KOP - Kaj to pomeni? Ali je to načelo upoštevano, če so pri ločitvi otroci apriori dodeljeni mami, razen če ona ni sposobna skrbeti zanje? Sem rekla, da ne, ker ne vemo, kdo je za otroka "boljši", oče ali mati, niti se tega ne preverja. Pa je bil zadovoljen.
Komisija EU - naloge, sestava.
BARBKA KRESAL STRNIŠA - ZAKONODAJA:
NPZ - kateri predmeti (pazi! v 6. razredu so slo (madž., it.), mat in prvi tuji jezik - ne pa angleščina! ni nujno, da je ang prvi tuji jezik), kdaj, ali je obvezno, za kaj se uporabijo rezultati (preverjanje doseganja standardov znanja + za izboljšave, dopolnitve standardov znanja, nikakor pa ne za rangiranje in primerjane šol), kako so rezultati prikazani (točke in odstotki=), ali učenec ponavlja razred, če piše 0 točk NPZ (ne).
Katere podatke zbira šola, za katere podatke potrebuje dovoljenje staršev, v katerem primeru ne potrebuje dovoljenja staršev, četudi gre za zbiranje podatkov za osebno mapo učenca, ki potrbuje svetovanje?
Kdo ustanavlja šole in vrtce, s čim (akt o ustanovitvi), kakšni so pogoji za ustanovitev?
SIMONA COKAN - SLO
16. stoletje: kdo je aktiven takrat (Trubar, Dalmatin, Megiser, Krelj, Bohorič), v kateri pisavi se piše od 16. stol. so 19. stol. (latinica, in sicer bohoričica), kakšen jezik je želel Trubar (brez vdora pogovornih ter narečnih besed in tujk).
Priročniki - kateri so, opis in sestava SSKJ, kaj so to kvalifikatorji
Priprave: napisano sem imela "funkcionalni cilji:", potem pa dve alineji. Kaj je narobe? Dvojina, morala bi napisati funkcionalna cilja.

Izpraševalka: Vida Starič Holobar

1. Hierarhija pravnih aktov (našteti, razložiti, kdo nadzoruje, kaj se zgodi, če je sprejeti zakon protiustaven)
2. Otrokove pravice (kje, izberi eno in jo opiši na primeru svojega dela)
3. Naštej institucije EU (vpliv katere najbolj čutiš kot državljan EU)

Ga. je res zelo v redu, prijazna, profesionalna, sodelovalna.

Veliko sreče!

IZPRAŠEVALKA: STARIČ HOLOBAR
1. Državni zbor (predstavniki, mandat, pristojnosti, volilna funkcija, nadzorna funkcija)
2. Najpomembnejše 3 Evropske ustanove
3. Ali je kje v ustavi opredeljena laičnost države. Podvprašanje: Kje se to kaže v šoli?

Izprasevalka Vorsic - zelo pozitivna in prijazna! Isce znanje!
1. Drzavni simboli
2. Nacelo enakosti
3. Vlada ( volitve, zaupnica, nezaupnica, interpelacija)

Izpraševalec: gospod Jurij Groznik (zelo prijazen, nasmejan, pomaga, usmerja, postavlja podvprašanja, če vidi da znaš tudi nič ne vrta, če česa ne veš ti sam razloži... )

1. Kdo ima v državi Sloveniji oblast? (Ljudstvo.)
2. Delitev oblasti. Po tem, ko sem že naštela, kdo ima kakšno oblast in kaj v kakšno skupino spada, me je še preverjal: v katero oblast sodi vlada, v katero državni zbor, v katero sodišča. Katero je najvišje sodišče?
3. Evropski parlament. Sestava, sedež, mandat, naloge. Na kakšen način evropski parlament nadzira delovanje ostalih institucij? (Tega nisem vedela in mi je on razložil zelo na hitro, samo da nekako preko strank, ki so v parlamentu …).
4. Kako mi sprejmemo mednarodne pogodbe? Kdo to naredi. Primer: Konvencija o otrokovih pravicah. Kdaj je bila sprejeta in kje? Kdaj je bila sprejeta v Sloveniji? Kako je v njej opredeljen otrok?

1. Volilna pravica.
2. Uradni jezik v SLO.
3. Kdo lahko predlaga sprejem zakonov, kdo jih sprejme in kdaj stopijo v veljavo.

Izpraševalka: Milena Bonelli

Vprašanja:
1. Pravice in dolžnosti staršev.
2. Do katerega leta je oseba tretirana kot otrok po Konvenciji o otrokovih pravicah?
3. Kaj se zgodi če starši ne spoštujejo otrokovih pravic, jih kršijo? (Odgovor: Otroka se lahko staršem odvzame.)
4. Državni svet (naštejte naloge).
5. Odložilni veto (razložite kaj je to).
6. Sekundarna zakonodaja (naštejte).

Izpraševalka Bonelli

1. vprasanje: socialne pravice
2. vprasanje: predsednik republike
3. vprasanje: evropska komisija

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
582
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu