USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Nazadnje urejeno:
Izpraševalka gospa Anita Hrastelj
Omejitev človekovih pravic, kdaj, katere
Kako DZ nadzoruje delo vlade
Kaj pomeni, da je pravo EU nad pravom države
Uredba, direktiva

1. Kaj pomeni, da je slovenija republika?
2. Kakšne so pristojnosti predsednika republike?
3. Evropska komisija

Izpraševalka KURENT
1. Delitev oblasti - kaj kdo dela
2. Ustavno sodišče
3. Sodišča

1. 1. čl. Ustave: Kaj pomeni, da je Slovenija demokratična republika? + Državni zbor
2. Razloži pravico otrok do nediskriminacije (iz Konvencije). Kako je s tem pri umetni oploditvi (ima otrok pravico poznati očeta)?
3. Sekundarna zakonodaja EU.

1.Dvodomnost (spodnji in zgornji dom)
2. Državni svet (vse)
3. Primarna zakonodaja

Izprasevalec Fele.

Predsednik republike (vse)!
Lokalna samouprava?
Konvencija?
Naštej nekaj pravic iz ustave, katera se mi zdi pomembna, zakaj?

Nazadnje urejeno:
Pa je tudi meni uspelo☺
Ustava:

1. Kaj je Ustava?
2. Kaj ves o PR?
3. Kje so zapisane otrokove pravice? Povej kaksno otrokovo pravico?
Zakonodaja:

1. Spremstvo otrok izven vrtca?
2. Vrste programov?
3. Kaj vsebuje publikacija?
Slovenščina:

1. Socialne zvrsti jezika? Debata o tem, kateri jezik uporabljas v vrtcu?
2. Povej kakšen predlog, kako delimo besedo priimek?
3. Iz priprave popraviti stavek.

Veliko srece☺

1. Splošne določbe v Ustavi.
2. Konvencija o otrokovih pravcah; izpostavi po tvojem mnenju najpomembnejšo otrokovo pravico.
3. Simboli EU.

Danes sem naredila izpit, komisija je bila super, prijazna. Postavljali so tudi dodatna vprašanja, vendar kar logična :) Nedotakljivost stanovanja, kdo mora biti poleg uradne osebe in stanovlca-priče, pravica do identitete, kje je zapisana ta pravica.

Uradni jezik v SLO in EU
Predsednik republike (samo funkcija in pristojnosti)
Svet EU (kdo so predstavniki, predsedujoča država, katera bo naslednja in funkcije)

V komisiji bila ga. Mija Požlep.

1.) Delitev oblasti, kdo predstavlja oblast, kako jo izvršujemo, zakaj je pomembna delitev oblasti.
2.) Pravica do osebne identitete
3.) Sekundarna zakonodaja ( opisati uredbo in direktivo)

Prijetna, simpatična gospa.

DZ in EP
Koga danes interpelirajo v DZ
Kakšno pristojnost ima še predsednik DZ
Poslanska imuniteta
KOP - pravica do izobraževanja
Definicija otroka in posebnosti

Gospa Požlep je resnično zelo prijazna in simpatična. ;)
1. Kdo ima oblast (ljudstvo), na kakšen način (posredno, neposredno), načela oblasti (zakonodajna, sodna, izvršilna)? Katera sodišča poznamo?
2. Pravica do osebne identitete.
3. Sekundarna zakonodaja - viri, opis razlike med uredbami in direktivami.

Izpraševalka: Gospa Bonelli; zelo prijazna gospa - ko vidi, da znaš in razumeš, prekine in vpraša naslednje vprašanje.

Vprašanja:
1. Državni zbor (tudi kdo vse lahko predlaga spremembo zakona)
2. Evropska komisija
3. Proračun in kdo izvaja nadzor

Izpit sem opravljala 9.1.2017. V komisiji sem imela go. OŠTIR, prijazna gospa tudi pomaga. Če vidi da znaš hitro zaključi, drugače daje podvprašanja.
Moja vprašanja so bila:

1. katere oblasti poznamo
2. nedotakljivost stanovanja
3. uradni jezik

1. Kako je v ustavi opredeljena država Slovenija (demokratična republika, pravna država, socialna država, ozemeljsko nedeljiva) in kaj vsaka oznaka pomeni.

2. Delitev oblasti; podrobneje zakonodajna oblast; podrobneje državni svet (sestava, pristojnosti)

3. Evropski svet - sestava, pristojnosti, trenutna država predsednica.

1. Ustava: na čem temelji, poglavja. Ali je bila ustava že kdaj spremenjena?
2. Koga volimo v inštitucije EU? Koliko je slovenskih poslancev v EP in kaj so glavne naloge EP?
3. Konvencija o otrokovih pravicah: kaj je glavno vodilo, katerega leta jo je podpisala Slovenija, v katerih slovenskih zakonih so opredeljene oz. zapisane pravice otrok.

Ustava, 11. 1. 2017 - ne vem imena izpraševalke, ker je bila zamenjava (ostali 2 po načrtu)
- splošne določbe iz ustave: naštela sem demokratična republika, pravna, socialna. Preden sem začela razlagati, kaj to pomeni, je rekla "v redu, to znate, gremo naprej".
- državni svet: omenila sem odložilni veto; tu sva se potem malo lovili okrog zakona, ki gre na ponovno glasovanje - spremeni se namreč večina. Mi je razložila stvar, "samo tako, da bom vedela". :)
- otrokove pravice: naštela sem, kako se delijo, bilo je dovolj.

Zdravo, datuim izpita 11.1.2017, komisija za ustavo se je zamenjala, nova izpraševalka je bila PEM, izpitna vprašanja pa so bila:

1. Temeljna ustavna listina (kdaj je bila sprejeta, kje je zapisana, kaj je zapisano v njej; pazite, ne zamenjajte te listine z ustavo, ker to ni eno in isto; zapisana je v preambuli, kaj več o njej najdete na internetu).

2. Človekove pravice, kje so zapisane, kako veljajo (za vse enako), ali se jih lahko omeji. Koliko je pravic, ki se jih lahko omeji (7).

3. Naštej institucije evropske unije.

Izpraševalka: Pečjak Ferlež

Človekove pravice (naštej in eno izpostavit in utemeljit)
Oblast (sodstvo bolj podrobno)
Državljanstvo (kaj nam je prineslo EU državljanstvo)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
582
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu