USTAVA - skupna izpitna vprašanja

- Kdaj bi se v Sloveniji pritožili varuhu človekovih pravic? Ker sem se pri odgovoru zapletla, je vrtal in vrtal.... Preko Konvencije o otrokovih pravicah do Lizbonske pogodbe. Dokler preko Varuha v EU nise prišla do institucij.

Izpraševalec: Krašovec

g. Dolenc
-Kaj pomeni, da je SLO pravna in socialna država?
-Člani in pristojnosti državnega sveta (s katero evropsko institucijo je primerljiv - svet EU in nekaj malega še o tem)
-Pravica do vzgoje in izobraževanja

izpraševalec: g. Fele
1. Volitve predsednika vlade (kdo predlaga kandidata; kdo ga voli in s kakšno večino; postopek, če prvi predlagani kandidat ni izvoljen).
2. Kaj pomeni pravica svoboda vesti? Kakšna je razlika med definicijo v slovenski ustavi in med definicijo v Konvenciji o otrokovih pravicah?
3. Sekundarna zakonodaja EU (našteti in pojasniti razliko med uredbo in direktivo).

1. Oblast v Sloveniji
2. Evropske institucije
3. Poslanska imuniteta
4. Volilna pravica (aktivna, pasivna)
5. Državni zbor

Ustava (ne vem, kdo je bila izpraševalka. Moral bi biti g. Dolenc, a ga ni bilo):
- zakonodajni postopek (zelo natančno od pobude do začetka veljave);
- enakost pred zakonom.

1. Razlike med evropskim varuhom človekovih pravic in slovenskim
2. Predsednik republike (funkcija in mandat ter kako se ga izvoli)
3. Otrokove pravice do izobraževanja po Konvenciji

Vprašanja 30.6
- Vse o državnem zboru
- Kdo ima v EU zakonodajno funkcijo, katere funkcije poleg te še opravljata
- Kaj se zgodi v vojnem stanju, če se DZ ne more sestati
- S kakšno večino sprejemajo zakone, kdo jih razglaša in kje

Izpit sem opravljala 28. 6. 2016. Moja vprašanja:
1. Ustavno sodišče
2. Evropski parlament
3. Zaupnica/nezaupnica vladi

Ga. Pečkjak Frlež je prijazna, pomaga s podvprašanji in ne komplicira...

Srečno!

gospa Zabukovec Groznik

* DZ: Sama sem povedala vse kar sem vedela. Dodatno vprašanje: Kdaj se vnovči veto? (Preden zakon dobi predsednik republike za razglasitev)
* Institucije eu naštej in eno opiši.
* Vse o konvenciji kar veš. Preden sem vse povedala je bila že zadovoljna in me je prekinila.

1. Načelo delitve oblasti, predstavniki, zakaj je ta delitev pomembna? Nekaj o državnem svetu - veto.
2. Sodna oblast - sodišča, funkcija sodnikov

Sašo Norčič, zelo prijazen gospod, ne išče neznanja

1. Pravice otrok v družini (da imajo pravico poznati svoje starše, starši dolžni skrbeti za njih, ....) kje so zapisane (v Ustavi, Konvenciji), v katerem nacionalnem dokumentu (Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih),kako se sodi v primeru ločitve (vedno v korist otroka), kaj otroku pripada ob ločitvi (preživnina), kaj če se otroka odvzame, 2 načina (posvojitev, rejništvo)
2. Nedotakljivost stanovanje (na splošno in izjeme, če ima odločbo, kdo mora biti še prisoten- 2 priči in če se da, lastnik)
3. Predsednik države - mandat, funkcije, kako se voli, pristojnosti, če gre v bolniško, kdo ga menja- predsednik Državnega zbora

veliko sreče vsem

Izpraševalec Jurij Groznik.

1. Državni svet, kdo ga sestavlja, kaj so njegove naloge, zakaj je 'protiutež' državnemu zboru (ker zastopa različne interese oz. stroke ljudstva),

2. Kaj veš o konvenciji o otrokovih pravicah,

3 primarna in sekundarna Evropska zakonodaja, katere sloni na kateri (sekundarna na primarni), kaj je smisel priporočil in mnenj (so nekakšno vodila, vendar imajo težo).

Zares super izpraševalec, ki išče znanje, pomaga in dejansko pomaga z odgovorom če na kaj pozabiš. Če vidi, da znaš ne vrta s podrobnostmi.

Izpraševalka Simsič:
1. Kaj pomeni, da je Slovenija demokratična republika?
2. Volitve.
3. Državni zbor (opisala sem sestavo in mandat, nato me je vprašala še, kakšne so naloge).

Izpraševalka Mavri.

Gospo sem dobila kot zamenjavo. Res zgleda resna, ampak ni noben bav bav. :)

Vprašanja:

Na katerih temeljih temelji ustava RS?
(na Temeljni listini o samostojnosti in neodvisnosti, na temeljnih človekovih pravicah in svoboščinah, na pravici do samoodločbe in na dejstvu da smo se se desetletja borili za narodno samostojnost).

Glavna poglavja ustave.

Hierarhija pravnih aktov.

Moja izpitna vprašanja (11. 7. 2016)

• vse o državnem zboru
  • uradni jezik in državni jezik (kakšna je razlika med njima in kje najdemo dvojezičnost)
  • veje oblasti (naštet, kdo jo sestavlja in zakaj jo imamo)

Katarina Kralj:
Delitev oblasti; kdo lahko predlaga zakone; kdo predlaga največ zakonov (vlada, izpraševalka je povedala, da kar 95 %).
Splošna volilna pravica; koga volimo v Sloveniji in koga na ravni EU, ter koga v občinah (župane in člane občinskih/mestnih svetov).
Predsednik države.

Marija Pečjak Ferlež

Kdo ima oblast v naši državi?
Vse o državnem zboru.
Vse o evropskem parlamentu.

1. Državni simboli Slovenije in EU
*Slovenija: grb, himna, zastava
- razložil sem vse
- kdaj je obešena zastava na šolah?? - vsak dan!
*Evropa: zastava, himna, dan Evrope, evro,
2. Državljanstvo
- Slovensko
- Evropsko: kater pravice mi prinaša?
3. Izvršilna oblast
Vlada, predsednik republike, ministri
Pristojnosti PR Slovenije

Ustavna ureditev (Izpraševalka Simsič – zelo prijazna in prijetna gospa)

1. Državni simboli Republike Slovenije

2. Državni zbor

3. Poslanska imuniteta

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu