USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Vprašanja USTAVA : - Državni zbor (vse, člani , koliko, mandatna doba, kdo razpiše volitve v DZ)
- Kdo so državni organi
- Načela delitve oblasti
- Ena otroška pravica

Izpraševalec Jurij Groznik, zelo prijazen, išče znanje, pomaga.
Državni svet vse. Katere interesne skupine so v njem?
Osebne pravice, ali mora konvencijo Slovenija spoštovati? Katero je glavno načelo konvencije?
Evropska komisija, pristojnosti?

Sajevec-Plavčak
1. Kaj pomeni, da smo pred zakonom vsi enaki? Na čem temeljijo človekove pravice? Nediskriminatornost, vse o tem.
2. Zakonska iniciativa (kdo največkrat), zakonodajni postopek (vse), veto, DS
3. Primarna in sekundarna pravna podlaga EU - definicije uredbe itd.

Resna in natančna gospa, ki želi jasno izražanje in znanje.

Danes opravila izpit. Lepa izkušnja - komisija res prijazna, spoštljiva, takšna, ki išče znanje. Je pa res, da je treba vedeti, za kaj gre.
Za ustavo je bil v komisiji Norčič:
- Potek osamosvojitve Slovenije
- Podrobnosti o tem, kaj je Slovenija pridobila s sprejetjem Ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti
- Svet EU (sestava, sedež, naloge)

Zabukovec Groznik - zelo prijazna gospa!

1. Kdaj se izdajo uredbe z zakonsko močjo?
Tega vprašanja sprva nisem razumela in sem govorila o zakonodaji nasploh. Potem me je pripeljala s podvprašanji do odgovora, da predsednik RS, ko se DZ ne more sestati. Povedala sem še, da se to zgodi v izrednem ali vojnem stanju, da mora predsednik dati uredbe v potrditev DZ, ko se ta lahko sestane. Zanimalo me je, katere so pravice, ki se ne smejo nikoli razveljaviti.

2. Pravni temelji v EU (primarna, sekundarna in terciarna). Pri vsaki sem povedala, kaj to pomeni, kateri so ti viri. Pri terciarni je bila dovolj omemba sodne prakse.

3. KOP - Ločitev otroka od staršev.
V primeru, da je to koristno za otroka (načelo največje koristi, ki je glavno vodilo KOP). Dodala sem, da mora vzgoja tudi po tem, ko otroka ločijo od staršev (npr. v posvojitev) čim bolj potekati v skladu s kulturnimi vrednotami otroka. Vprašala me je še o otrocih beguncih v KOP.
Zanimalo jo je še moje mnenje o trenutnem stanju v zvezi z odvzemom otrok starim staršem s strani CSD v Slovenj Gradcu.

Verjetno se zdi zelo obširno. Ko si notri, gre hitro čas in vse poteka v obliki pogovora.

Srečno!

- pravica do pridobitve izobrazbe (OŠ izobrazba, SŠ izobrazba)
- predsednik RS (funkcija, pristojnosti, trajanje mandata, kdo razpiše volitve zanj)
- našteti evropske institucije, primerjava funkcije evropskega varuha človekovih pravic s slovenski varuhom - ali je njuna vloga podobna ali ne

● Kako je v ustavi opredeljena Slovenija?
● Simboli EU.
● Pravice in dolžnosti staršev. Iz kje izhajajo otrokove pravice?

13. 4. 2016

1. Popolnost in nepopolnost dvodomnosti v parlamentu
2. Otrokove pravice - vprašanja na temo koroških dečkov, ki sedaj odmeva v medijih
3. Sestava, naloge in pristojnosti Evropskega sveta

1. Kaj ves o DZ
2. Kako v svojem poklicu uresnicujes otrokovo pravico do zasebnost (se umakne v koticek dom)
3. Nastej institucije EU in eno opisi

svoboda gibanja
predsednik republike (pristojnosti, volitve, ali sem lahko jaz predsednik republike? pogoji)
evropske institucije našteti, katera je najšteviljčnješa

Pozdravljeni, 4.5. 2016, ob 15.30 sem uspešno opravila strokovni izpit. Da vam bo lažje (tako kot je bilo meni) vam povem, kaj sem bila vprašana.
Ustava:
1. kdo je trenutni predsednik republike,njegove naloge in mandat, kdaj se mu lahko skrajša mandat?
2. Evropski simboli?
3. Domnevna nedolžnost?

Državni jezik, ki je opredeljen v ustavi.
Katere so narodne manjšine in kje (točno geografsko) živijo.
Komu se lahko pritožim, če imam spor z evropsko institucijo in opisat evropskega varuha človekovih pravic.

Sašo Norčič
1. Kaj pomeni, da smo enaki pred zakonom?
2. Kje so zapisane temeljne človekove pravice? Želel je slišati Ustava RS.
3. Predsednik republike. Katera veja oblasti je? Kaj počne predsednik RS? Njegov mandat. Kdo nadomešča predsednika RS, kadar ne more opravljati svoje funkcije? Predsednik državnega zbora.
4. Katera je glavna naloga izvršilne oblasti? Vlada: izvaja zakone, izvaja politiko, ki jo z določilom določi državni zbor in je najvišji organ državne uprave.

Prijazen in pomaga.

1. Pravice, ki se tičejo otrok v Ustavi Republike Slovenije (da uživajo posebno varstvo in skrb, pravica do izobraževanja, da so starši dolžni vzdrževati, vzagajati in izobraževati svoje otroke, da imajo otroci rojeni zunaj zakonske zveze enake pravice kot otroci rojeni v njej....)
2. Vloga Državnega sveta v zakonodajnem postopku (zakonodajna pobuda, pravica do odložilnega veta, mnenje)
3. Evropska komisija (sestava in funkcije)

Zivjo, danes sem uspesno opravila izpit.
Izprasevalka Nada Grmek - zelo prijazna.
1. Predsednik drzave (vse).
2. Kdaj se izdajo uredbe z zakonsko mocjo?
3. Institucije EU (samo nastet).
4. Pravica o izobrazevanju.

Izpit sem imela 25. maja 2016.
Spraševalka BRUS.
Gospa je prijazna in hkrati striktna. Postavlja veliko podvprašanj in išče znanje.

Vprašanja so bila sledeča:
1. Pojasniti, kaj pomeni, da je Slovenija socialna država in našteti, katere socialne pravice so zapisane v Ustavi.
2. Pristojnosti vlade.
3. Svoboda dela. Kako je to opredeljeno v Ustavi.

1. Opiši Slovenijo kot pravno in socialno državo.
2. Državni zbor (sestava, mandat, naloge).
3. Kaj je poslanska imuniteta?
4. Opiši volilno pravico.

Izpit sem 8.6. uspešno opravila
Ustava: Dolenc
1. Delitev oblasti in predstavniki (pri izvršilni me je opozoril, da predsednik države ne spada pod to vejo, ampak le vlada in uprava, tako da pozor vsi, ki dobite to vprašanje. V vseh zapiskih sicer piše da izviršilno oblast tvorita vlada in predsednik države, amapk izgleda da je to napačen podatek. Ko me je vprašal kdo še spada v to vejo, razen vlade, sem rekla uprava in je rekel da ja, da sta to edini dve).
2. Strokovni svet, sestava, naloge, kaj pomeni odložilni veto, s katero EU institucijo lahko primerjamo SS - s Svetom EU (glede tega ni spraševal podrobnosti)
3. Volilna pravica - vse, splošna, enaka, aktivna, pasivna

Direkten, prijazen, če vidi, da znaš, gre hitro na naslednje vprašanje

Kaj je ustava? (vrh hierarhije pravnih aktov)
Kaj je pod njo? (vsi zakoni in podzakonski akti)
Imenuj en zakon in en podzakonski akt.
Kdo potrdi podzakonske akte? (min)
Naštej 3 evropske institucije.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu