USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Ustava( preambula in poglavja)
Podvprašanje katera pravica je bila glavna v preambuli ( pravica naroda do samoodločbe)
Državni zbor vse (malo triki vprašanja)
Izpraševalka Voršič.

Izpit narejen 16.12.2015

1. Identiteta otroka
2. Svoboda gibanja
3. Delitev oblasti in katera sodišča poznamo

1. Kdo predlaga zakone? Kaj se zgodi po sprejetju zakona?
2. Naštej eu institucije, opiši primerljivo naši vladi.
3. Kdo vlada v RS?

Izpraševalka Palhartinger

Odgovarjala sem pri ga. Grmek.

1. Predsednik RS (Kakšna je njegova vloga po ustavi? Ali lahko sprejema zakone, ko se DZ ne more sestati zaradi izrednih razmer - ne, želela je vedeti, kako se reče uredbi. Tukaj me je malo bolj namatrala, ne vem, kaj je želela od mene - verjetno katero od pristojnosti nisem naštela)
2. Pravica do izobrazbe po Konvenciji o otrokovih pravicah.
3. Naštej Evropske inštitucije (samo naštej).

Prijazna izpraševalka.

• Državni svet (gospa je konkretno želela vedeti koliko predstavnikov iz katerih interesnih skupin je vključenih + vse ostalo, željena je uporaba strokovnih izrazov, kot pri vsakem pravniku)
  • Evropski parlament
  • Konvencija o otrokovih pravicah (pravica do izobraževanja)

Živjo.
Tudi meni je uspelo. Živčna sm bla zlo in to je bla ena zlo minus točka, ker sem pozabla najlažja vprašanja...ampak sm uspela ;).
Predelat je potrebno kar veliko, da veš zakaj se gre. Potem pa samo s pozitvinimi mislimi in brez pretirane živčnosti pokazat svoje znanje :)
Moji izpraševalci so bili: Katja Doltar, Liljana Bele, Lidija Grmek Zupanc
Najbolj me je masirala Doltar, ker sem bila čisto zmedena in je želela da pokažm znanje. Ga. Bele izgleda stroga ampak je prijazna.

Moja vprašanja

Ustava - Dolatar:
1. Veje oblasti. Opiši DZ
2.Kdo voli poslance v DZ?
3.Simboli EU in SLO
4.Poslanska imuniteta
5. Ali je predsednik rep. lahko tudi poslanec?
6. Kako se imenuje listina o otrokovih pravicah, opiši eno, ki se ti zdi najbolj pomembna
7.Katere manjšine ustava še omenja poleg italjanske in madžarske' (rome)

zakonodaja - Liljana Bele
1. Programi vrtca
2. Vzgojno varstvene družine
3. Sočasnost
4. Oddelki v vrtcu. Kateri oddelek je najštevičnejši?
5. Kaj če je v oddelku otrok s posebnimi potrebami?

slovenščina- Lidija Grmek Zupanc
1. Knjižnji jezik
2. naglas in povdarek
3. naglasna znamenja
4. pedagoški govor

Strokovni izpit sem imela 2.2.2016, v komisiji je bil g. Košir. Zelo prijazen gospod, pomaga s podvprašanji. Imela sem naslednja vprašanja:
1. Sestava vlade po ustavi.
2. Naštej EU institucije in eno opiši.
3. Naštej otrokove pravice in eno opiši.

Pa srečno! :)

Uradni jezik-po ustavi in narodne manjšine, kje in kako..
EU parlament - koliko članov in kdo jih voli...
KOP - vse

Izpraševalec Jurij Groznik

1. Državni svet
2. Verouk v šoli - je dovoljen ali ne; Zakaj ne (piše v ustavi)? V katerem primeru je to možno?
3. Evropska komisija - naloge, pristojnosti, s katero vejo oblasti v SLO jo lahko primerjamo
4. KOP - načelo enakosti

PS: izredno prijetno vzdušje, prijazen izpraševalec :)

Včeraj sem opravljala strokovni izpit in ga uspešno opravila, juhuuuu :D

Imela sem naslednja vprašanja:

1. Kako je definirana Slovenija po ustavi. Vsako opisati, kaj pomeni (demokratična, pravna, socialna)
2. Kje vse najdemo zapisane otrokove pravice? Potem povedati kaj veš o Konvenciji. Kaj je največje vodilo Konvencije.
3. Svet EU (sestava, mandat, pristojnosti (samo našteti)).
Sem naprej začela opisovati Evropski svet in mi je namignila, da opisujem napačnega.

Gospa je prijazna, meni se ni zdela stroga. Pomaga z podvprašanji. Da ti vedeti, da pravilno odgovarjaš, kima in pomaga.

Srečno vsem!

1. Predsednik Republike Slovenije.
2. Pravica do izobraževanja iz Konvencije o otrokovih pravicah.
3. Pravice, pridobljene z državljanstvom v Evropski uniji.

Moja izpraševalka je bila gospa Bonelli, ki je res prijazna gospa, izpit je potekal v sproščenem vzdušju, vprašanja so se med sabo dopolnjevala in navezovala. Dobila sem naslednja vprašanja:
Sestava in mandat DZ, nato pristojnosti.
V katero knjigo vpisujejo vse zapisnike sej, skratka vse, kar se tiče DZ - odgovor je POSLOVNIK
Pravica do svobode gibanja, kdaj se omeni?
Evropska komisija - naloge.
Kdo sprejema zakone, ki jih predlaga EK - Svet EU in E parlament

Pozdravljeni,

izpit sem imela 17. 2. 2016. Izpraševalka bi morala biti ga. Čebular Musar, vendar so jo zamenjali. Žal se ne spomnim imena izpraševalke za ustavo. Vprašanja pa so bila sledeča:

1. Predsednik republike: kdo je, mandat do kdaj, koliko časa traja, katere funkcije opravlja, kaj se zgodi, če imamo izredno stane/vojno... kdo ima takrat oblast, koliko časa po tej situaciji preneha madnat predsedniku in državnemu zboru ...

2. Otrokove pravice - pravica do izobraževanja? Kaj je to, kaj pomeni, da imajo vsi otroci enake možnosti izbraževanja ...

3. Kaj vse smo pridobili, ko smo vstopili v EU? (dopolnjeno državljansktvo in pravice: do svobodnega gibanja, do prebivanja na EU območju, voliti in biti izvoljeni v EU parlament ...).

To je bilo to. Gospa je bila zelo prijazna. Srečno.

Izprasevalka Pem:

Kdo ima oblast v Sloveniji?

Delitev oblasti (zakonodajna -DZ in DS, slednji ima le svetovalno vlogo, izvrsilna - vlada, predsednik RS, sodna - sodisca).

Nastej sodisca (okrozno, okrajno, visje, vrhovno), kdo voli sodnike (sodni svet, pa tudi povedati, da imajo imuniteto, mandat ...)

Otrokove pravice po Konvenciji.

Lp
Lucija

Ustava: 1. Ustavno sodišče. 2. Pravica do združevanja. Razlika med združevanjem in zbiranjem. 3. Institucije EU in podrobno Svet EU.

Zakonodaja: 1. LDN 2. Postopek za vključitev otrok s posebnimi potrebami v zavod. 3. Strokovni sveti v šolah.

Slovenščina: 1. Začetki SKJ. 2. Členitev po aktualnosti: kako, zakaj ... 3. Jezikovni korpusi, kaj "vsebuje" etimološki slovar.

Izpraševalec Krašovec
-varuh človekovih pravic v SLO in kdaj bi se nanj obrnili
-varuh človekovih pravic v EU, in kdaj bi se nanj obrnili
-kako so človekove pravice opredeljene v EU ( pravna podlaga je v Lizbonski pogodbi)
-kdaj se omeji človekove oravice in predvsem KDO jih omeji

Izpraševalka Doltar.
- Koko delimo oblast.
- katera sodišča imamo.
- simboli Slo. in Eu.
-kdo lahko vstopi v naše stanovanje.
Prijazna gospodična, pomaga s podvprašanji.
Strah je odveč!!!

Andreja Kurent:

1. Uredba, direktiva (na primeru EU in Slovenije, natančna razlaga)
2. Funkcije predsednika države (podvprašanja za vsako funkcijo, ne samo naštet)
3. Vse o sodiščih.

Področje: Gimnazija
Izpraševalka: Bonelli
1. Državni svet - sestava in pristojnosti, mandat, imuniteta
2. Nedotakljivost stanovanja (koliko prič je potrebnih, v katerih primerih lahko brez sodne odločbe vstopi ...)
3. Svet EU - sestava, pristojnosti, mandat (s katero institucijo sodeluje?)

Izpraševalka Kralj
Razloži splošno določbo: Slovenija je socialna država.
Funkcije predsednika RS. Predsednik razglaša zakone, ali lahko zakon tudi zavrne? Ne.
Naštej institucije EU. Katera zastopa, predstavlja državljane EU? Evropski parlament. Katera je po zasnovi in delovanju podobna naši vladi? Evropska komisija.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu