USTAVA - skupna izpitna vprašanja

USTAVA (ga. Mihaela Novak Kolenko)
- Ali lahko človekove pravice omejimo?
- Pravica o svobodi gibanja.
- Ustavno sodišče.
- Naštej institucije evropske unije.
- Svet Evropske unije.

Gospa je zelo prijazna. Ne zanimajo jo podrobnosti, ampak splošno znanje. Ko je videla, da znam, me je kar prekinila in postavila naslednje vprašanje. Z njo sva zelo hitro opravili :) Res je bila super!!!

Bi moral bit g. Krašovec, ampak je bila ena zelo fajn gospa, se ne spomnim priimka.

1. pravica gibanja
2. pravica otroka do identitete
3. evropski parlament

Pravna država? Na čem temelji - ne vem točno kakšno je bilo vprašanje (varstvo pravic, ustavnost in zakonitost, državni organi delajo v skladu z zakonom in ustavo, zakoni v skladu z ustavo...)
EU - Evropski parlament (poglejte si tudi kakšen je mandat poslancev; pa baje bo po novem 8 slovenskih poslancev in ne več sedem v parlamentu, zaradi Lizbonske pogodbe)
Konvencija o otrokovih pravicah (kdo jo je sprejel, jaz sem potem še kar naprej govorila :))

Vprašanja gospoda Groznika:

Nedotakljivost stanovanja; tajnost pisem; človekove in otrokove pravice (kdo jih je sprejel, kdaj); kdaj lahko ločimo otroka od staršev proti njihovi volji; Evropski svet (kaj je, pristojnosti, sestava).

zelo, zelo prijazna komisija... velik pomaga, nasmejana... grin.gif
USTAVA: Jurij Groznik

1. funkcija predsednika, njegove pristojnosti, mandat (kako če je vojno stanje), kdaj ima lahko njegova odločitev zakonsko veljavo (če se DZ zaradi vojnega/izrednega stanja ne more setati)
2. Evropska komisija, njene naloge, kateri instituciji v slo. je podobna (vladi)
3. pa tole... kako se omeji ta pravica... Svoboda izpovedovanja vere ali prepričanja
(Svoboda izpovedovanja vere ali prepričanja se sme omejiti samo v primerih, ki jih določa zakon, in če je to v demokratični družbi nujno zaradi javne varnosti, za varovanje javnega reda, zdravja ali morale ali zaradi varstva pravic in svoboščin drugih ljudi.)

1. Uradni jezik v SLO. Delitev oblasti. Malo več o sodni oblasti in ustavnem sodišču.
2. Otrokove pravice - kaj je bilo sprejeto n ageneralni skupščini OZN l. 1989? Naštej nekaj otrokovih pravic. Povej nekaj več o pravici do identitete.
3. Institucije EU. Razlika med Svetom EU in Evrospkim svetom.

1. VLADA REPUBLIKE SLOVENIJA (zgradba, naloge, komu je odgovorna,...)zelo na splošno.Ko sem začela govorit me je prekinila...
2. KJE SO OMENJENE OTROKOVE PRAVICE (v Ustavi), kje še bolj natančno (KONVENCIJA O OTROKOVIH PRAVICAH)
3. NAČELO NAJVEČJE KORISTI OTROKA (za razložit)...še neki o teh otrokovih pravicah...kako je z njimi v šoli...
4. EVROPSKA KOMISIJA (4 glavne naloge, katere so)

1. Opredelitev Slovenije v splošnih določbah ustave.
2. Javne finance - kako država pridobiva sredstva.
Kako se še financira osnovna šola (sredstva lokalne skupnosti).
Kateri organ ima nadzor nad javnim financiranjem (Računsko sodišče).
3. Evropski parlament

Tole so moja vprašanja; 30.5.2011(Urška Klopčič)

1.Katera je prva temeljna pravica v ustavi - opiši!
2.Kakšna je razlika med temeljnimi in socialnimi pravicami, naštet oboje!(Temeljne so za vse ljudi na slovenskem območju, socialne pa samo za državljane Slovenije)
3. Kako je zastopana Slovenija v EU in s katerimi pogodbami (direktive, uredbe, odločbe in mnenja-priporočila)!

Je bila ful prijazna in je tudi pomagala.

Vso srečo!!

1. Državni svet -vse, v katero vejo oblasti spada?
2. Konvencija o otrokovih pravicah - tukaj me je lovila za besedo sprejela, ker sem rekla da jo je podpisala...
3. Evropski parlament, kdo ga sestavlja, tukaj smo hitro končale, me je kmalu ustavila...

* kako je slo opredeljena v ustavi in kje? potem m ej eše vprašal , kaj pomeni socialna, demokratična...?
*delitev čl. pravi in temeljnih svoboščin v grobem, podrobno opisat svobodo dela ter kam spada pravica do lastnine in dedovanja?
*institucije EU podrobno vse o komisiji'?

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu