USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Izpraševalka za ustavo naj bi bila ga. Gojkovič, vendar sem na izpitu ugotovila, da so jo zamenjali, imena nove izpraševalke pa si pod vsem tistim stresom nisem zapomnila, zato bom vprašanja napisala kar tu.

1. Kaj je ustava? Kam bi jo uvrstila v hierarhiji pravnih aktov?
2. Postopek za spremembo ustave
3. Kaj je Šengenska meja? Zakaj se tako imenuje? Kakšna je njena funkcija?
4. Kaj pomeni, da je SLO socialna država?
Torej nič o EU in otrokovih pravicah... JC_thinking.gif

Kje so opredeljene meje RS, v katerem dokumetu (temeljna listina, s mi zdi, sva se neki lovile). Na katere države meji RS?!?
Veje oblasti, več o sodni.
Ali računsko sodišče sodi pod sodno vejo? Kaj pa ustavno? Ne. Vse o ustavnem: sestava, mandat, pristojnosti.
Katera otrokova pravica vam je ostala v spominu? Pravica da pozna svoje starše. Kam spada? Pod pravico do identitete.

1.simboli evropske unije(kakšna je zastava in kaj predstavljajo zvezdice),kdaj je dan Evrope?kakšno je geslo EU?
2.pod katero vejo spada državni svet in ga opiši
3.uradni jezik v sloveniji

Splošne določbe (Slovenija je demokratična republika, socialna in pravna država, 3a člen, državni simboli, uradni jezik, državna ureditev) vse to sem mogla kar sama govorit in je fino, da se čim več tudi sam spomniš.
Evropska komisija - njene glavne funkcije
Kje so opredeljene otrokove pravice, največja korist otroka.
Pravica do socialne varnosti.

1. Opiši Evropski parlament (sestava, pristojnosti, mandat)
2. Otrokove pravice; Kje vse so zapisane? V Ustavi, Konvenciji o otrokovih pravicah in v zakonih. Zakaj potrebujejo tudi otroci Konvencijo in zakaj ni dovolj, če bi imeli kar oboji to Konvencijo o človekovih pravicah? ( Ker so otroci posebna bitja in imajo posebne zahteve, potrebe.)
3. Kako je opredeljena Slovenija v Ustavi?

Izpraševalka Violeta Gojković

1. Pokazala mi je Ustavo (knjigo) in me vprašala kaj je to.
2. 56.člen
3. Delitev oblasti v Sloveniji; v katero spada predsednik republike.

1. Ali si prebrala uvod v Konvencijo o otrokovih pravicah (kaj je v njej zapisano)?
Odgovorila sm z ne, ker je nisem prebrala... sem se pa trudila povedat kaj v njej piše čeprav mi je na koncu ona vse razložila.
2. Postopek ustanovitve občine (kaj, kdo, kako in uglavnem vse podrono)
3. Poslanska imuniteta (kaj to je, kdaj je lahko priprt, kdo se pravi da jo ima - DZ in DS)

1.
* delitev državne oblasti
* kdo ima oblast (ljudstvo)
* kako volimo neposredno in posredno (neposredno = preds. RS in poslance v DZ; posredno = ker lahko podamo
predlog za sprejem zakona, spremembo ustave ali razpis referenduma)

2. Katere pravice smo dobili z vstopom v EU

3.
* svoboda izražanja
* kdaj je omejena (žalitev)
* kako se ukrepa? (sodišča)

Spraševalec: dr. Klemen Klun:
1. Splošno o ustavi (sprejetje, tematski sklopi)
2. Načelo ustavnosti.
3. Zakonodajni postopek (zakonodajna pobuda, obravnave, razglasitev zakona, veto DS, objava in uveljavitev zakona).

LP

Igor Kogoj:
1. Opredelite Slovenijo po ustavi (demokratična rep., socialna in pravna država). Pol sem pa kr sama začela razlagat, kaj pomenik demokratična, pravna in socialna. Potem me je še vprašal: Kje se socialnost države kaže v mojem poklicnem področju? (sistematični zdravstveni pregledi učencev, cepljenje, zobozdravstvena služba, brezplačno OŠ izobraževanje).

2. Konvencija o otrokovih pravicah: kakšna je njena definicija otroka, kdo in kdaj - približno jo je podpisal? (otrok=človeško bitje staro manj kot 18 let, ki ni polnoletno, tu me je vprašal, če se lahko polnoletnost doseže že prej - DA, če to določi zakon glede na otrokovo zrelost, podpisala jo je Generalna skupščina združenih narodov, novembra 1989)

3. Kakšen je bil postopek vključitve SLO v EU? (po opravljenem referendumu, vstopila je 1.5.2004). Kaj smo Slovenci s tem dobili? Tu sem začela naštevati pravice. Vprašal me je, kaj pa valuta? To pa smo dobili šele 1.1.2007 in NE z vključitvijo v EU

1. Primarna ter sekundarna zakonodaja (našteti, letnice ...);
2. Veje državne oblasti (osnovno vse veje, podrobneje izvršilna, in še podrobneje predsednik republike);
3. Kako si po pomembnosti sledijo akti v državi (Ustava, Zakoni, Podzakonski predpisi ... itd.) ter jih primerjaj s pomembnostjo aktov na področju VI (npr.: Zakon o organizaciji in financiranju, sledi Pravilnik o normativih in standardih ...itd.)!

Lp in l_googd_luck.gif

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

Za učiteljico RP 1. Avtonomija šolskega prostora 2. Ocenjevanje znanja 3. Zagotavljanje...
Odgovori
0
Ogledi
434

Oglasi nam pomagajo pri vzdrževanju strani. Odstranite oglase z nadgradnjo računa tukaj.

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu