ZAKONODAJA - OSNOVNA ŠOLA - skupna vprašanja

Gospod Pivk je nadomeščal POČKAR, in je bil takooo prijazen
1. Katere strokovne.svete poznaš (za splošno šolstvo, za poklicno šolstvo, za izobraževanje odraslih) v katerega spadam jaz?
2. Delovna in učna obveznost,razlika med njima? Kolilo ur je potrebnih za OŠ, koliko za gimnazijo.
3. Javnost ocenjevanja?

Res išče znanje! Super!

Izpraševalka Darinka Cankar (zamenjala Živka Banjca), 13. maj 2015:

1. Kdo se lahko zaposli v OŠ, katerim pogojem mora ustrezati?
Poleg izobrazbe je želela tudi znanje slovenskega knjižnega jezika. (Strokovni izpit in služba za nedoločen čas spade v drug koš:)

2. Kdaj in za kako dolgo se lahko učencu podaljša status učenca?
Še dve leti po opravljeni OŠ-obveznosti.

3. Učni jezik. Ali vem kako je urejeno glede italijanščine in madžarščine na področjih, kjer sta prisotni madžarska in italijanska narodna skupnost?
Šole v italijanščini.
Dvojezične šole (slovenščina, madžarščina) - se lahko odločijo ali bodo v dvojezični ali ne.

Prvotno sem imela v komisiji g. Banjaca, ampak ga je manjala neka druga, prijazna gospa (se ne spomnim katera). Moja vprašanja:
1. Svet šole
2. Delovna in učna obveznost

Darinka Cankar (nadomestila Živka Banjca)

Kar se spomnim, da je spraševala danes tudi kolegice:

- program VIZ - splošni, posebni, kaj vsebujeta?
- Ravnatelj - kdo ga imenuje, kaj so njegove naloge?
- avtonomija šolskega prostora.
- nadzor, ki ga izvajajo inšpektorji
- šolska publikacija
- šolski okoliš

Odgovarjala sem za predmetno stopnjo in sicer smer mat - teh
Kresal Sterniša
1. pogoji za zaposlitev (izobrazba - 2. stopnja potrjenega študijskega programa, strokovni izpit ter izpit iz slovenščine)
2. katere predmete lahko učim in kje je to zapisano (pravilnik izobrazbi učiteljev). Ali lahko učim kleklanje?
3. Kako vem, da imam v razredu učenca s posebnimi potrebami (odločba o usmeritvi) ter našteti kateri so učenci s posebnimi potrebami.
4. Vse o NPZ-ju.

IRENA HLAČA

1. LDN - kaj je to, vsebina (zelo podrobno), kdo predlaga, potrdi, sprejme, kdaj
2. Diferenciacija in individualizacija pouka - od 1. do 9. razreda, notranja, zunanja, fleksibilna, ni da ni.
3. Kdo vse dela v OŠ + pogoji za opravljanje (visokošolska izobrazba, pedagoško-andragoška izobrazba, strokovni izpit, znanje SKJ)

1. Kje so zapisana vzgojna načela šole? Vse o vzgojnem načrtu.
2. Kaj je zapisano v Pravilniku o šolskem koledarju?
3. Vse o NPZ. Kateri je tretji predmet, ki se preverja v 9. razredu?

1. pisno ocenjevanje znanja (čakala je, da povem, da je omejitev 2 testa na teden in 1 na dan) - drugače pa vse o pisnem ocenjevanju znanja.
2. Kdo so zasopljeni na šoli (zakomplicirala je z administrativno-tehnično službo).

1. Učbeniki- kateri se uporabljajo v OŠ in kateri v zasebnih, kdo jih sprejme? (potrjeni s strani Strokovnega sveta RS, v zasebnih šolah potrjeni učbeniki za za obvezno določene predmete).
2. Kdo opravlja vzgojno-izobraževalno delo v OŠ? (učitelji, vzgojitelji, svetovalni delavci, knjižničarji, laboranti, drugi strokovni delavci).
3. LDN. (kdo ga sprejme-Svet šole, kdo ga pripravi-ravnatelj)

Ravnatelj ima v šoli dve funkciji? Kateri? Pedagoški vodja in poslovodni organ. Katere naloge spadajo h kateri?

Kdo odloča o kandidatu za ravnatelja? Kdo lahko predlaga razrešitev ravnatelja? Koliko let traja mandat ravnatelja? Komu pošlje svet šole predlog za ravnatelja v potrditev? Ministru. Ali mora svet šole mnenje ministra upoštevati? Ne. V katerih primerih se imenuje v. d. ravnatelja? Koliko časa lahko največ traja in kolikokrat zaporedoma? Največ 12 mesecev ali do imenovanja ravnatelja in največ dvakrat zaporedoma isti v. d.

Kakšna je sestava sveta šole?

Na kaj delimo program osnovnošolskega izobraževanja? Na osnovni in razširjeni program. Naštej, kaj spada h kateremu?

Delovna in učna obveznost učitelja. Kaj je ena in kaj druga? Koliko ur tedensko je ena in druga v OŠ.

Kdo so strokovni delavci v šoli?

S kom vse v šoli sodeluje učitelj?

Nazadnje urejeno:
Izpraševalka je bila gospa Milena Bonelli.

1. Šolski svet (vse), hišni red.
2. Vse kar vem o cenjevanju. V katerem pravilniku najdemo ocenjevalna obdobja.
3. Javnost ocenjevanja.

Bonelli

1. Zakoni, ki sem jih predelala.
2. Vpis v 1.razred. Kdo skliče komisijo? Kaj izda komisija? Rekla sem zapisnik, ona je uporabila drugo besedo. Kaj ravnatelj? Odločbo.
3. Financiranje OŠ. Kaj iz državnega, kaj iz lokalnega proračuna? Kje je zapisano o šolskem okolišu...in še nekaj drugega (se ne spomnim točnega vprašanja)...odgovorila sem, da v aktu o ustanovitvi in je bilo pravilno. Lahko učenec obiskuje šolo izven svojega okoliša? Da. Kdo mu dovoli? Rekla sem, da šola iz njegovega okoliša in me je popravila, da se tista šola, ki jo hoče obiskovati odloči, če ga sprejme (če ima dovolj prostora, kadra).

Moja vprašanja pri zakonodaji (ge. Novak Kolenko) so bila sledeča:
- kdo so otroci s PP, v katerem zakonu so opredeljeni? Katere kategorije omenja še Zakon o OŠ? (učne težave, nadarjeni)
- Na grobo opiši postopek usmerjanja
- kdo ustanavlja javne in zasebne vrtce in osnovne šole, ter kdo ustanavlja srednje šole (SŠ ustanavlja država)

Izpit sem opravljala kot svetovana delavka. Izpit ni nič strašnega, tako da če si se učil/a bo šlo brez težav!!!
Srečno!

1. Šolska inšpekcija (na kaj se nanaša nadzor, katere vrste nadzorov poznam)
2. Ocenjevanje znanja (VSE- opisno 1. in 2. razred, številčno od 3. dalje, koliko pisnih ocen na teden, koliko največ na dan, koliko časa prej morajo biti učenci obveščeni o datumu pisanja, kdaj ponavljamo test)

Tretjega vprašanja nisem imela, ker je gospa videla, da znam :)

1. Katere zakone sem predelala oz. kateri zakoni urejajo moje področje. (ZOFVI, ZOsn, ZUOPP, zakon o šolski inšpekciji)

2. Kateri zakon določa, kateri so strokovni delavci v OŠ. (ZOFVI) Kateri so ti delavci? Morajo imeti vsi višjo izobrazbo? (ne, laborant srednjo).

3. DSP. Kaj je to, katere oblike izvajanja DSP poznamo (učna pomoč, za premagovanje primanjkljajev in ovir, svetovalne storitve.

4. Ugovor na oceno.

Ga. Šoln Vrbinc (nasmejana, pozitivna, zahteva natančno izražanje).

1. Glavni zakoni. Katere sem preštudirala?
2. Učbeniki (kaj je učbenik, kdo ga potrdi ...)
3. Ponavljanje testa.

Pri vsakem vprašanju je bilo veliko podvprašanj, ampak nič zahtevnega. Vse je potekalo bolj na pogovorni bazi.

Ga. Šoln -Vrbinc
1. Vpis v prvi razred.
2. Učna obveznost - učitelj v razredu, podaljšano bivanje, jutranje varstvo.
3. Šolski koledar, kako je razdeljeno šolsko leto, ali lahko pouk traja 6 dni na teden (v katerem primeru), ali sta lahko dve delovni soboti zaporedoma...

Prijazna gospa, išče znanje. :)

Izpraševalka ŽGUR

1. Naštej ustanovitelje javnih zavodov; ali lahko tudi država ustanavlja osnovne šole? Kdo lahko ustanovi gimnazijo? Kdo ustanavlja domove za učne in dijaške domove?
2. S katerim dokumentom šola uredi vzgojno-izobraževalno delo, kdo ga sprejme in na čigav predlog? Kaj vse je v tem dokumentu opredeljeno?
3. Kaj obsega delo svetovalne službe? Pri sestavljanju katerega dokumenta ste v okviru pripravništva tudi sodelovali? (individualiziran program).

Zahteva zelo natančne odgovore, "po katalogu", če se izraziš s svojimi besedami, te popravi tako, kot je to zapisano v zakonu. Sicer te pa prav tako prijazno usmerja, popravi če je kaj narobe.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja osnovne šole — 18 tematskih...
Odgovori
0
Ogledi
349
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za skupni del šolske zakonodaje — Jedro za vse (A). 12...
Odgovori
0
Ogledi
259
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Dijaški domovi (B6). 14 tematskih kvizov z 224...
Odgovori
0
Ogledi
225
  • Članek Članek
Na Učitelniku so na voljo kvizi za modul Glasbena šola (B5). 13 tematskih kvizov z 208...
Odgovori
0
Ogledi
220
  • Članek Članek
Na portalu so zdaj na voljo kvizi za pripravo na zakonodajni del strokovnega izpita s področja...
Odgovori
0
Ogledi
263
  • Članek Članek
Na Učitelniku so zdaj na voljo kvizi za strokovni izpit s področja vrtca — 12 tematskih kvizov z...
Odgovori
0
Ogledi
274
  • Članek Članek
Na blogu je objavljen nov članek o vodiču Strokovni izpit – Šolska zakonodaja, ki je del...
Odgovori
0
Ogledi
640

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu