USTAVA - skupna izpitna vprašanja

In kaj si mogla vse povedati?
- oblast pripada ljudstvu, a izvajajo jo tri veje....in kaj še te je vprašala pri tem?

- uradni jezik slovenščina, na območjih manjšin še ital. ali madž., se uporablja za uradovanje, imena podjetij, javni napisi, imena podjetij, napisi oglasov

zahteva osnove?

Osnove so dovolj, slišati je še želela na kakšen način lahko ljudstvo izrazi svojo voljo (npr. preko volitev), pa kaj pomeni zakonodajni referendum oziroma kdo vse lahko predlaga spremembo zakona.
- Pri manjšinah je želela slišati da je na dvojezičnem območju z madž. manjšino dvojezična šola z italijansko pa ne, ker so ločene.

Osnove so dovolj, slišati je še želela na kakšen način lahko ljudstvo izrazi svojo voljo (npr. preko volitev), pa kaj pomeni zakonodajni referendum oziroma kdo vse lahko predlaga spremembo zakona.
- Pri manjšinah je želela slišati da je na dvojezičnem območju z madž. manjšino dvojezična šola z italijansko pa ne, ker so ločene.
in kdo lahko predlaga spremembo zakona?

Sašo Norčič

- Predsednik republike (katera veja oblasti, kakšne so njegove pristojnosti, kdo ga nadomešča ob njegovi odsotnosti, kako se ga izvoli, njegov mandat)

- Državni simboli (naštej in opiši)

- Evropska komisija (katera veja oblasti, njegove naloge)

Šoštarić

. V katero vejo oblasti spada ustavno sodišče? Ko sem povedala, da v nobeno, pa še naprej o ustavnem sodišču. Kaj dela, kdo ga sestavlja, kdo predlaga člane, kdo jih imenuje, kdo je predsednik, mandat ...

2. Kje občine predstavijo predpise? (v občinskih glasilih) Zakaj? Sem nekaj ''mutila'', da vemo o spremembah. Pa mi je postavila podvprašanje: V kolikšnem času pa začnejo veljati predpisi od objave? Sem vedela, da 15. dan. Pa je sama dodala, da se občani torej lahko seznanijo z vsebino v tistem času, preden začnejo predpisi veljati. Potem je še vprašala, če je vedno 15 dni. (ni - če je drugače, tako piše v predpisu)

3. Kaj piše v ustavi - pravice staršev. Lahko otroka staršem odvzamejo? V katerih primerih?

Ga. Nada Grmek
* Katero oblast imamo in kdo jih izvršuje? (Zakonodajno - DZ, DS; izvršilno - vlada, predsednik RS; sodno - sodišča )
* Konvencija o otrokovih pravicah. (Mednarodna pogodba; Združeni narodi 1989; v Sloveniji sprejeta 1992; naštej nekaj pravic; Vprašala me je, kaj je najbolj pomembno pri tej konvenciji.. sama nisem znala točno utemeljiti, nekaj v tem smislu, da ima vsaka pravica svojo pomembno vlogo - še zdaj nevem točno kakšen odgovor bi morala podati.)
* Naštej EU inštitucije (samo naštej).

Izpraševalka je super, pomaga z podvprašanji. Glede na to, da sem čisto zmrznila na začetku je kar morala loviti znanje iz mene. Aja pa naredila sem. :)

1. Državljanstvo eu, pravice ob vstopu eu
2. Svoboda gibanja
3. Konvencija o otrokovih pravicah

1. Evropski parlament
2. Predsednik vlade (kako je izvoljen)
3. Otrokova pravica do izoblikovanja lastnega mnenja

- splošne določbe (pojasniti kaj pomeni pravna in socialna država),
- uradni jezik v Sloveniji,
- ločenost cerkve od političnih oblasti,
- kakšne pravice imajo oz. dobijo otroci ob rojstvu,
- kaj je osebnostna identiteta.

1 Volilna pravica - kdo jo lahko ima? Vsak polnoletni državljan RS.
Koga vse lahko volimo na neposrednih, tajnih,splošnih volitvah - državna raven in izven nje?
Predsednika republike; člane državnega zbora (kako se imenujejo?); župana; člane mestnega sveta (lokalno); poslance evropskega parlamenta.

2 Državni svet (pristojnosti, zastopstvo, mandat, kako potekajo volitve).
Zastopajo ga nosilci socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov; ima 40 članov, in sicer:
4 predstavniki delodajalcev
4 predstavniki delojemalcev
4 predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev
6 predstavnikov negospodarskih dejavnosti
22 predstavnikov lokalnih interesov
izvolijo se za obdobje 5 let.
Volitve potekajo posredno (interne volitve) - volilno pravico imajo samo tisti, ki so člani interesnih skupin, ki jim je zagotovljeno zastopstvo v DS. Kandidate določajo organizacije in lokalne skupnosti.

3 Katera institucija v EU ima zakonodajno oblast? Svet evropske unije.
Ali jo v celoti izvršuje sama? Ne, v povezavi z Evropskim parlamentom.
Kdo se udeležuje sestankov Sveta? Ministri držav članic.
Ali vedno isti? Ne, odvisno od dnevnega reda oziroma področja zasedanja...vedno je prisoten minister predsedujoče države članice.
Kje je sedež Sveta? V Bruslju.

1 Volilna pravica - kdo jo lahko ima? Vsak polnoletni državljan RS.
Koga vse lahko volimo na neposrednih, tajnih,splošnih volitvah - državna raven in izven nje?
Predsednika republike; člane državnega zbora (kako se imenujejo?); župana; člane mestnega sveta (lokalno); poslance evropskega parlamenta.

2 Državni svet (pristojnosti, zastopstvo, mandat, kako potekajo volitve).
Zastopajo ga nosilci socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov; ima 40 članov, in sicer:
4 predstavniki delodajalcev
4 predstavniki delojemalcev
4 predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev
6 predstavnikov negospodarskih dejavnosti
22 predstavnikov lokalnih interesov
izvolijo se za obdobje 5 let.
Volitve potekajo posredno (interne volitve) - volilno pravico imajo samo tisti, ki so člani interesnih skupin, ki jim je zagotovljeno zastopstvo v DS. Kandidate določajo organizacije in lokalne skupnosti.

3 Katera institucija v EU ima zakonodajno oblast? Svet evropske unije.
Ali jo v celoti izvršuje sama? Ne, v povezavi z Evropskim parlamentom.
Kdo se udeležuje sestankov Sveta? Ministri držav članic.
Ali vedno isti? Ne, odvisno od dnevnega reda oziroma področja zasedanja...vedno je prisoten minister predsedujoče države članice.
Kje je sedež Sveta? V Bruslju.

A ni pri glasovanju za poslance tudi enaka volilna pravica?

1. Delitev oblasti,
2. Kako vemo, da nek zakon velja,
3. Nedotakljivost stanovanja

-Ustava:
Evropska komisija, komisarji, mandat, naloge
Kdo lahko predlaga zakone?

Rado Fele

1. Kateri členi človekovih pravic veljajo tudi v izrednem/vojenm stanju?
2. Evropska komisija - naloge
3. Predsednik RS - mandat + kakšna je njegova funkcija v vojnem stanju?

Vida Starič - Holobar (nadomestila je Petro Brus)

• Kako je opredeljena oblast v ustavi? Kako je razdeljena? Kaj spada pod katero vejo? Katero je najvišje sodišče? Na kateri organ imamo volivci največji vpliv? DZ z volitvami
  • DZ (opiši, sestava, mandat, pristojnosti)
  • KOP (kdaj in kdo jo je sprejel, kdaj jo je podpisala Slovenija, kaj obvezuje države podpisnice? da spoštujejo člene konvencije, katera otrokova pravica se mi zdi najbolj pomembna pri mojem delu (področje predšolske vzgoje))

1. Svoboda gibanja: Kaj veste povedati o svobodi gibanja? V katerih primerih je omejena? (tu sem naštela 3, pa sem preko usmeritev mogla priklicati tudi 4.)
2. Volilna pravica: Ponovno, kaj vem povedati o njej? Ko sem prišla do tega, da jo ima vsak, ki je dopolnil 18, me je vprašala kako je še tudi omejena? (osebe z težjo in težko motnjo v duš. razvoju je nimajo, ti majo tudi podaljšano roditeljsko pravico - tega, žal nisem znala)
3. Evropska zakonodaja: (se mi je rahlo zameglilo), ko se mi je odmeglila, sem začela naštevati: res zelo na splošna: da je primarna in sekundarna, da pod primarno spadajo pogodbe, pod sekundarno pa odločbe, deklaracije ..., pa me je vprašala, kateri dve sekundarni sta najbolj pomembni? ?? nisem vedal:( direktive in ... ne vem a so konvencije. Nadalje ni vrtala - še dobro.
Ustavo sem se veliko učila, tudi evropsko zakonodajo, tik pred vrati sem upala samo, da mi ne pade to vprašanje, pa je. Ma sem nardila. Ufaaa

Nazadnje urejeno:
1. Kako je Slovenija opredeljena v ustavi?
2. Kdo ima oblast v državi? Našteti vse veje oblasti.
3. Otrokove pravice
4. Kako moramo delovati pri uresničevanju otrokovih pravic? V njegovo korist.

Državni svet - sestava in pristojnosti, podrobno odložilni veto
Pravica do mirnega zbiranja in združevanja, razlika med zbiranjem in združevanjem s primeri, kdo se ne sme politično opredeliti pri tem (policisti, vojska)
Kaj se zgodi z zakonom, ko ga sprejme državni zbor?

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
582
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu