USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalec Darko Krašovec:

1. Državni zbor
2. Kaj je temeljno vodilo KOP? (NAJVEČJA korist otroka, je želel slišati)
3. Računsko sodišče? Ali lahko pride k vam v vrtec? (Lahko, če vrtec dobiva evropska sredstva, drugače ne.

Vprašanja s termina 13. 4. 2017 - izpraševalka Mavri
1. Volilna pravica > vrste volitev
2. Ustavno sodišče - pristojnosti
3. Pravni akti

Pozdravljeni,

Izpit dne 19. 4. 2017 Izpraševalka: Beba Adamič Tomič: stroga gospa, hoče zelo natančne podatke

1. Ime akta, s katerim postane RS samostojna in neodvisna drzava; plebiscit; ustava (datum nastanka)
2. domneva nedolžnosti
3. Funkcija predsednika RS/mandat/opis dela/ ali je lahko odstavljen s svoje funkcije in kdaj?

Pozdravljeni,

Se opravičujem za napako v imenu.
Popravek: izpit dne 19.04.2017 Izpraševalka: Nataša Voršič za ustavo/ Adamič Tomič je za predpise in je zelo prijazna. Tako da, Nataša Voršič je bolj stroga in želi natančne odgovore. Vprašanja pa so taka, kot so bila objavljena v prejšnji objavi.

Se opravičujem za napako!

19.4.- Voršič
Delitev oblasti v RS.
Državni zbor (sestava, pristojnosti, mandat).
Enakost pred zakonom. Kakšne vrste diskriminacij se pojavljajo v šolah.

Izpraševalka: ga. Petra Brus. Prijazna gospa, je hitro zadovoljna z odgovorom. Ko vidi, da znaš, te kar prekine in vpraša naprej.

1. Naštej skupine temeljnih človekovih pravic in svoboščin in povej primer za vsako skupino.
2. Kdaj se lahko te pravice omejijo? Katerih pravic ne moremo omejiti?
3. Funkcija predsednika v zakonodajnem postopku.

-oblast v sloveniji (za nasteti in povedati kdo kateri sestavlja) +ker sem pozabila pri nastevanju sodisc specializiranega sem mogla se neki o njrm povedat
-nedotakljivost clovekovega zivljenja
-nedotakljivost stanovanja

16. 5. 2017; vprašanja USTAVA/EU (Čebular Musar - zelo prijazna gospa, izpraševanje poteka kot pogovor)

1. Opiši zakonodajni postopek.
Opisala sem rednega, skrajšanega in nujnega, povedala, da zakone sprejema DZ.
2. Kdo lahko predlaga nov zakon?
Vsak poslanec, vlada, DS, 5000 volivcev.
3. Opiši postopek, ki sledi, ko DZ sprejme zakon.
DZ ga da v obravnavo DS, ki ima pravico, da v 7 dneh vloži veto, če se to zgodi, DZ ponovno glasuje in ta odločitev je dokončna. Predsednik države razglasi zakon, ki mora biti nato objavljen v UL. Veljati začne v 15 dneh od objave.
4. Zakaj ne takoj?
Da se državljani v tem času lahko z njim seznanijo.
5. Opiši državni zbor in naštej njegove pristojnosti.
Najvišji zakonodajni organ v Slo., 90 poslancev (2 predstavnika narodne skupnosti), izvoljeni na neposrednih, splošnih, tajnih volitvah, mandat 4 leta ... Pristojnosti: sprejema zakone, potrjuje državni proračun, ratificira mednarodne pogodbe, voli, imenuje, razrešuje predsednika vlade, predsednika in podpredsednike DZ ...
6. Uredba in direktiva.
Uredba je obvezujoč, neposreden zakon, ki velja za vse države članice enako. Direktiva je okviren zakon, ki je tudi obvezen, vendar se posamezna članica sama odloči, na kakšen način bo izpolnila to direktivo.

1. Veste morda, katere volitve bodo letos? Odgovor: predsedniške. Povejte mi nekaj o tem. Potem se naveže na predsednika, mandat, pristojnosti.

2. Kaj iz Konvencije pomeni pravica otroka do identitete?

3. Evropski parlament.

1. Opredelitev Slovenije v ustavi. Katera veja oblasti je neodvisna?
2. Naštej institucije Eu. Katera (2) sprejema/ta zakone. Katera jih izvršuje. V katerih imamo slovenci svoje predstavnike?
3. Pravica izražanja

Veliko znanja in vso srečo.

Izpraševalka Oštir, opravljala sem za OŠ - razredni pouk
  1. Kaj je ustava, sestavni deli
  2. nedotakljivost stanovanja
  3. kdaj začne veljati zakon

Nazadnje urejeno:
1. Zakonodajni postopek - kdo predlaga zakon, kako poteka postopek (zelo splošno), kdo sprejme zakon, kdo ga razglasi; kaj se zgodi, če DS vloži veto (kakšna večina je potrebna po ponovni obravnavi v DZ); kje je zakon objavljen in kdaj začne veljati, lahko začne veljati 1. 1. 2017?
2. Kdo preverja zakonitost predpisov in skladnost zakonov z Ustavo? Kaj se zgodi, če je zakon protiustaven?
3. Kako Ustava definira otroka oz. v skladu s čim otroci uživajo pravice in svoboščine?

Nazadnje urejeno:
Starič Holobar:
1. Kako je v ustavi opredeljena oblast? Kako ima ljudstvo oblast?
2. Funkcije in pristojnosti predsednika države? Ali lahko predsednika razrešijo te funkcije? Kdo ga lahko? (ustavno sodišče)
3. Katero načelo uporabljamo pri izvajanju otrokovih pravic v šoli?

Izpit sem opravljala 23. 5. 2017 in sicer za vzgojiteljico pred. otrok.

Izpraševalka MAŠIČ

1.svoboda gibanja
2. sestava vlade (če gre vse po načrtu, brez težav)
3. pravica otroka do mnenja (ko sem povedala, da se upošteva zrelost in starost je vprašala, kako bi pojasnila zrelost)

23. 5. 2017; Mašič; pomočnica vzgojiteljice

- DZ (ko sem začela govoriti o dvodomnosti našega parlamenta je rekla, da ni čisto tako... sem raje pustila to področje :) potem sem ji povedala osnove, je bila zadovoljna in ni spraševala naprej... aja, vprašala me je kaj pomeni 88+2 v zvezi s številom poslancev... +2 pomeni po en predstavnik italijanske in madžarske manjšine);
- KOP - pravica do lastnega mnenja;
- delitev oblasti (zakonodajna - DZ in DS, sodna - sistem sodišč in izvršilna - vlada in predsednik države).

29.5.2017; Kralj
- Delitev oblasti (delitev sodišč)
- Postopek sprejema zakona ( kdo predlaga zakon komu in kdo ga objavi - tudi pomen odložilnega veta)
- Volilna pravica (koga volimo lokalno, na državnem novoju in v EU) in potem še evropske institucije ter evropska komisija.

Izpraševalka Voršič, 25.5.2017:

1. Načelo enakosti (14. člen) - kaj pravi, katere diskriminacije se pojavljajo v šoli (sem rekla socialni status in je bila zadovoljna, potem je dodala še invalidnost in družbeni položaj)
2. Vlada (vse o vladi + kaj se zgodi če odstopi predsednik - ministri so tudi razrešeni).
3. Simboli (kje so zapisani - ustava in kje je zapisana uporaba - v zakonu)

Šoštarić, 31. 5. 2017

1. Pravica do izobraževanja. Omenila sem avtonomnost univerz in potem jo je zanimalo, če so univerze res popolnoma avtonomne in kako se vidi, da država financira šolstvo. Financiranje zasebnega šolstva.
3. Evropska komisija in vse vzporednice s slovensko politično ureditvijo. Kako pridemo do komisarjev, kdo jih potrdi oz. izvoli, ipd.
4. Veje oblasti in kdo sodi v katero vejo.

Prijazna gospa :) Ta vprašanja, ki se pojavljajo tukaj gor si ZELO dobro preglejte, jih je treba poglobljeno znat.

Spraševalec Sašo Norčič:
- vlada v RS (sestava, glavna naloga, kakšne akte izdaja)
- nedotakljivost stanovanja (v katerih primerih lahko nekdo vstopi brez odločbe sodišča)
- kdo je otrok po Konvenciji o otrokovih pravicah (2 izjemi: ko se poroči/ postane starš pred 18. letom)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
582
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
268
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu