Dne 28. 9. 2011, pri g. Sajevec-Plavčak, sem dobila naslednja vprašanja:
- Kdaj je bila sprejeta ustava RS? (Se nisem spomnila datuma, samo letnice JC_thinking.gif - je gospa nato sama povedala datum - 23. decembra 1991 :idea: ).
- Funkcije predsednika države (aktualno, kajne ?), tu je hotela vedeti še, koga predstavlja predsednik, sem rekla ljudstvo, a v bistvu je bolj prav državo, Slovenijo.
- Drugo vprašanje: Kje morajo biti objavljeni zakoni, da začno veljati in kdo sprejema zakone?
- Zakonodajna funkcija Državnega zbora.
- Veje oblasti v Sloveniji (torej klasična demokratična ureditev: zakonodajna, sodna in izvršilna, katera od njih je predsednik države - seveda izvršilna).
Pri zakonih se je slučajno porodila debata o hierarhiji pravnih aktov, o kateri je gospa seveda vedela več od mene in mi je na hitro nekaj razložila o tem, povzemam:
"Poznamo delitev hierarhije pravnih aktov. Najvišje v hierarhiji so temeljni pravni akti iz katerih izhajajo vsi drugi akti. V Sloveniji je temeljni akt Ustava Republike Slovenije in le na grobo ureja pravno materijo, ki jo morajo bolj natančno opredeljiti drugi, bolj ozko, specialno usmerjeni pravni akti. Poznamo še druge oblike temeljnih predpisov, ki so v pravni hierarhiji nad zakoni in sicer Ustavni zakoni in uredbe z zakonsko močjo, ki jih izdaja Predsednik RS, kadar je v državi razglašeno izredno stanje in se Državni zbor ne more sestati. Na drugem mestu v hierarhiji se nahajajo originarni oz. izvedeni pravni akti, ki morajo biti po najbolj splošni razlagi v skladu z ustavo in drugimi akti na isti stopnji. Primer takih aktov so zakoni. Pod zakoni so v hierarhiji podzakonski akti, ki morajo poleg tega, da so v skladu z ustavu izhajati tudi iz njej višjega akta in sicer zakona. Primeri podzakonskih aktov so uredbe, pravilniki,… . Naj bo za osnovno poznavanje prava to dovolj! ".
...Jaz sem rekla da morajo biti objavljeni v Uradnem listu, kar je bilo prav. Nato me je spraševala o tem, kdaj začno veljati, sem se nekaj zapletla z "osmimi dnevi od razglasitve" tomato.gif , pa ni bilo najbolj prav, mi je rekla da se to lahko pač določi posebaj za vsak zakon. citiram Ustavo:
Razglasitev zakona
Ko je zakon v državnem zboru sprejet, še ne začne takoj veljati, ampak je za njegovo uveljavite potrebna še razglasitev (promulgacija) zakona in njegova objava (publikacija). Po ustavi razglaša zakone predsednik republike in sicer najkasneje v osmih dneh po njihovem sprejetju, razen če je državni svet zahteval, naj državni zbor o zakonu še enkrat odloča ali če je bila vložena pobuda ali zahteva za razpis naknadnega referenduma. Ustava tudi določa, da zakon začne veljati petnajst dni po objavi, razen če je v njem samem določeno drugače.
- Naštej organe Evropske Unije. Sem rekla Svet EU, Parlament in Komisija, je hotela vedeti več o Svetu Eu. :arrow:
- Razlika med Svetom EU in Evropskim Svetom (Svet EU je organ srečevanja na najvišjem nivoju (citiram wiki: "Svet Evropske unije (do leta 1993 ministrski svet) je inštitucija Unije, v kateri so zastopane vlade držav članic EU" in ima zakonodajno funkcijo skupaj s Parlamentom, ter skrb za proračun), Evropski svet pa citiram
http://www.european-council.europa.eu/t ... px?lang=sl: "Evropski svet daje Uniji potrebne spodbude za njen razvoj in zanj opredeljuje splošne politine usmeritve in prednostne naloge.
Ne opravlja zakonodajne funkcije".
drinks.gif
To je bilo gospej dovolj, zahvalila se je in me prepustila naslednji spraševalki. Spraševanje je potekalo v vljudni, skoraj prijetni atmosferi. JC_ThankYou.gif JC_you_rock.gif JC_goody.gif