USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Vlada RS, katero EU inštitucijo lahko primerjamo z njo?
Svoboda gibanja
Delitev oblasti

1. Uradni jezik (podvprašanje: kakšen je jezik na sodišču npr. v Kopru, kdo ga določi - stranka);
2. Sodišče ( vrste, pristojnosti ustavnega)
3. Nedotakljivost stanovanja

1. Človekove pravice (kaj Ustava pravi o njih, kdo jih lahko omejuje in kdaj se preneha omejevanje, primer; kaj v takem primeru ne sme biti prekršeno-absolutne človekove pravice)
2. Evropske institucije (našteti podrobneje opisati eno, izbrala Svet EU - podvprašanja: v koliko sestavah se sestaja (9 resorjev))

Izpraševalka: Marija Hladin

1. Hierarhija pravnih aktov v RS
2. Hierarhija pravnih aktov v EU
3. Mednarodne pogodbe (kdo jih sprejme, kaj pomenijo za zakonodajo v RS)

Izpraševalec: Klopčič (prijazna, pomaga s podvprašanji)
Vprašanja:
1. Predsednik - kaj veš o njem
2. Hierarhija listin (ustava, zakoni), povezava z evropskimi listinami
3. Omejevanje pravic, kdaj se jih lahko omeji in katerih se ne sme omejiti (naštej dve)

Nazadnje uredil moderator:
Dne 28. 9. 2011, pri g. Sajevec-Plavčak, sem dobila naslednja vprašanja:
- Kdaj je bila sprejeta ustava RS? (Se nisem spomnila datuma, samo letnice JC_thinking.gif - je gospa nato sama povedala datum - 23. decembra 1991 :idea: ).
- Funkcije predsednika države (aktualno, kajne ?), tu je hotela vedeti še, koga predstavlja predsednik, sem rekla ljudstvo, a v bistvu je bolj prav državo, Slovenijo.
- Drugo vprašanje: Kje morajo biti objavljeni zakoni, da začno veljati in kdo sprejema zakone?
- Zakonodajna funkcija Državnega zbora.
- Veje oblasti v Sloveniji (torej klasična demokratična ureditev: zakonodajna, sodna in izvršilna, katera od njih je predsednik države - seveda izvršilna).
Pri zakonih se je slučajno porodila debata o hierarhiji pravnih aktov, o kateri je gospa seveda vedela več od mene in mi je na hitro nekaj razložila o tem, povzemam:

"Poznamo delitev hierarhije pravnih aktov. Najvišje v hierarhiji so temeljni pravni akti iz katerih izhajajo vsi drugi akti. V Sloveniji je temeljni akt Ustava Republike Slovenije in le na grobo ureja pravno materijo, ki jo morajo bolj natančno opredeljiti drugi, bolj ozko, specialno usmerjeni pravni akti. Poznamo še druge oblike temeljnih predpisov, ki so v pravni hierarhiji nad zakoni in sicer Ustavni zakoni in uredbe z zakonsko močjo, ki jih izdaja Predsednik RS, kadar je v državi razglašeno izredno stanje in se Državni zbor ne more sestati. Na drugem mestu v hierarhiji se nahajajo originarni oz. izvedeni pravni akti, ki morajo biti po najbolj splošni razlagi v skladu z ustavo in drugimi akti na isti stopnji. Primer takih aktov so zakoni. Pod zakoni so v hierarhiji podzakonski akti, ki morajo poleg tega, da so v skladu z ustavu izhajati tudi iz njej višjega akta in sicer zakona. Primeri podzakonskih aktov so uredbe, pravilniki,… . Naj bo za osnovno poznavanje prava to dovolj! ".

...Jaz sem rekla da morajo biti objavljeni v Uradnem listu, kar je bilo prav. Nato me je spraševala o tem, kdaj začno veljati, sem se nekaj zapletla z "osmimi dnevi od razglasitve" tomato.gif , pa ni bilo najbolj prav, mi je rekla da se to lahko pač določi posebaj za vsak zakon. citiram Ustavo:

Razglasitev zakona

Ko je zakon v državnem zboru sprejet, še ne začne takoj veljati, ampak je za njegovo uveljavite potrebna še razglasitev (promulgacija) zakona in njegova objava (publikacija). Po ustavi razglaša zakone predsednik republike in sicer najkasneje v osmih dneh po njihovem sprejetju, razen če je državni svet zahteval, naj državni zbor o zakonu še enkrat odloča ali če je bila vložena pobuda ali zahteva za razpis naknadnega referenduma. Ustava tudi določa, da zakon začne veljati petnajst dni po objavi, razen če je v njem samem določeno drugače.

- Naštej organe Evropske Unije. Sem rekla Svet EU, Parlament in Komisija, je hotela vedeti več o Svetu Eu. :arrow:
- Razlika med Svetom EU in Evropskim Svetom (Svet EU je organ srečevanja na najvišjem nivoju (citiram wiki: "Svet Evropske unije (do leta 1993 ministrski svet) je inštitucija Unije, v kateri so zastopane vlade držav članic EU" in ima zakonodajno funkcijo skupaj s Parlamentom, ter skrb za proračun), Evropski svet pa citiram http://www.european-council.europa.eu/t ... px?lang=sl: "Evropski svet daje Uniji potrebne spodbude za njen razvoj in zanj opredeljuje splošne politine usmeritve in prednostne naloge. Ne opravlja zakonodajne funkcije".
drinks.gif

To je bilo gospej dovolj, zahvalila se je in me prepustila naslednji spraševalki. Spraševanje je potekalo v vljudni, skoraj prijetni atmosferi. JC_ThankYou.gif JC_you_rock.gif JC_goody.gif

ne spomnim se točno priimka, kdo si ga lahko, pr tolkih podatkih ka se jih moraš zapomnit dash1.gif
je pa gospa zelo prijazna, na spološno so vsi prijazni, če znaš seveda hehe dance4.gif

- kdaj je bila sprejeta ustava
- državni zbor (zelo zelo na kratko, poveš kratko in jedrnato tisto kar veš in te ne sprašujejo veliko naprej)
- konvencija o otrokovih pravicah (čist nasplošno)
- otrokova pravica: pravica do identitete

srečno beach.gif

- kazalo ustave RS: knjižica prva stran (splošne določbe, človekove pravice in temeljne svoboščine, državna ureditev ...)
- državni zbor: mandat (4 leta), kdo voli (volilci), kdo razpiše volitve (predsednik), koliko jih je (90), kako se povezujejo (v poslanske skupine), funkcije (izvršilna, zakonodajna, nadzorna), volijo predsednika vlade na čigav predlog (na predlog predsednika republike), kaj se zgodi, če kandidat za predsednika republike ne dobi zadostno število glasov (predsednik republike ponovno predlaga drugega ali istega kandidata; če tudi drugič ne uspe, razpusti DZ), zakaj do tega ne pride pogosto (zato ker se predsednik pred glasovanjem posvetuje s poslanskimi skupinami)
- kaj pomeni, da so volitve: splošne (vsi nad 18 let lahko volimo), tajne (nihče ne ve kaj obkrožiš), neposredne (glasuje se direktno - takojšni rezultati)?
- kako se delijo človekove pravice in temeljne svoboščine: (osebne, temeljne, socialne in ekonomske, kulturne, politične); ali piše tudi kaj o otrokovih pravicah (da, en člen)

Moja vprašanja (ga. Pačnik):

1. Svet Evropske unije (sestava, pristojnosti). Primerjaj z Evropskim svetom.
2. Kako Ustava opredeljuje otrokove pravice? (56. člen Ustave)
3. Konvencija o otrokovih pravicah - naštej otrokove pravice in podrobneje opiši pravico do izobrazbe.

Lp

1. Simboli RS
2. Ustava - osnovne človekove pravice (3 katere se ti zdijo najpomembnejše in jih podrobneje opišeš)
3. Institucije EU (našteješ in na kratko opišeš sestavo in pristojnosti)

Vprašanja iz USTAVE pri ge. Pačnik:
- E. institucije; podrobneje E. komisija (vse)
- otrokova pravica do izražanja
- pravice in odgovornosti staršev
Pri gospe Pačnik lahko skreneš tudi malo drugam, bo poslušala, sam na koncu bo pa vseeno hotela slišat tisto, kar je vprašala in kar zahteva. Meni je delovala kar strogo, a ko vidi, da res ne gre poskusi pomagat s podvprašanji in namigi.

- kako sta povezana oz. v kakšnem odnosu sta DZ in vlada
-institucije EU, kje imamo predstavnike, v katero institucijo lahko volimo predstavnike
-pravica do izobraževanja

1. Nedotaknjenost stanovanja (tako kot je napisano v ustavi: nihče ne sme vstopiti brez sodnega naloga, brez odločbe sodišča. Lastnik mora biti prisoten, poleg tega pa še dve priči. Uradna oseba pa lahko vstopi le v primeru, če mora prijeti storilca kaznivega dejanja ali če je ogroženo premoženje ali življenje ...)

2. Tajnost pisem (prav tako direktno po ustavi, da so dokumento z osebnimi podatki tajni, da se ne smejo uporabljat za druge namene kot za te, za katere so bili zbrani ... Tukaj me je opozoril, da je to že varnost podatkov. On je očitno želel res samo o tajnosti pisem. Vprašal me je še, če se ta pravica lahko kdaj omeji in sem rekla, da lahko v primeru, če sta ogrožena državna varnost in npr. zdravje. Potem sem pa omenila še, da je tudi v Evropi nadzornik za varstvo osebnih podatkov in je bil videti kar zadovoljen.

3. 2.člen konvencije. Ni me vprašal tako, da bi morala vedet na pamet vse člene, ampak je že sam povedal, da gre za člen, ki govori o enakosti, nerazlikovanju... Povedala sem, da so vsi otroci enaki ne glede na rasno, etnično poreklo, prepričanje, vero, ... Potem me je vprašal, če so otroci lahko kaj drugače obravnavani glede na določena prepričanja svojih staršev. Rekla sem, da nikakor ne, da so vsi enaki in da moramo to v šolstvu še posebej upoštevati.

1. Človekove pravice v zvezi s sodnimi postopki + katere vrste sodišč poznam
2. Otrokova pravica- svoboda misli, vesti, veroizpovedi
3. Svet EU (funkcija)

Vprašanja:

1. Simboli republike Slovenije (neposredni, posredni) - opišeš grb, zastavo, himno - tu je fajn vedet da v ustavi piše, da je himna Zdravljica, pojemo pa 7. kitico Zdravljice in da jo je uglasbil Premrl.... no, našteješ še posredne simbole (Ljubljana, jezik, državne praznike, za katere je fajn vedet datume, ...)
2. Predsednik Slovenije (funkcije, mandat, izredne razmere, vojna, pač vse...) tukaj me je še vprašal ali ima tudi Evropska unija "predsednika", oz. neko figuro, ki bi imela podobno reprezentativno vlogo. Nima... Kateri EU organ pa bi vseeno bil najbližje funkciji predsednika države? Evropski svet (združenje voditeljev)
3. Človekove pravice - varovanje osebnih podatkov, katere podatke hrani in varuje šola, kateri zakon to ureja (zakon o osnovni šoli!!) - tu sem malo bluzil, ne vem zakaj, pač panika :) ...

Stric je fajn, nasmejan in ne vzbuja strahu. Tudi pomaga s podvprašanji in se ne spušča v podrobnosti.

Veliko sreče!!!

27. 10. 2011 - Dolenc
1. KAJ POMENI, DA JE SLOVENIJA SOCIALNA IN PRAVNA DRŽAVA?
2. ČLOVEKOVA PRAVICA DO VARSTVA OSEBNIH PODATKOV
3. PREDSEDNIK (kaj predstavlja, njegove pristojnosti ...)
4. ALI IMAMO V EU TUDI PREDSEDNIKA (NE, kdo pa predstavlja njegove pristojnosti - EVROPSKI SVET - ker so tam predsedniki oz. predsedniki vlade) - O EVROPSKEM SVETU

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu