USTAVA - skupna izpitna vprašanja

- Funkcija oz. vloga predsednika republike
- Našteti človekove pravice in opisati eno po lastnem izboru
- Našteti institucije EU in opisati eno po lastnem izboru

1. Ustava (Kaj je, kdaj je bila sprejeta, naštej poglavja)
2. Zakon (Kdo lahko da predlog, kdo ga sprejme, kakšne pristojnosti ima vlada glede tega - veto, razglasitev kdo in kdaj ter kje in kdaj začne veljati zakon)
3. Volitve (kaj pomeni, da so tajne, splošne in enakovredne)

1. Evropski svet (sestava, pristojnosti, vse)
2. Štirje temelji slovenske ustave (plebiscit, ustavni zakon o neodvisnosti in samostojnosti RS, temeljna ustavna listina ONS RS, pravica slovenskega naroda do samoodločbe)
3. Pravica do izražanja v Konvenciji o otrokovih pravicah

- drzavni zbor (Kako je sestavljen, kaksne so njegove funkcije, kako dolgi mandat imajo)
- institucije evropske unije (nastej, katere so; kako so sestavljene in njihove funcije)
- volilna pravica (Kdaj jo dobis, kaj pomeni aktivna in kaj pasivna volilna pravica)

ga. Hladin:
Vlada (sestava, vse, katera veja oblasti je ... ), iz tega je sledilo veliko konkretnih vprašanj:
katera evropska institucuja je primerljiva z vlado, vse o Evropski komisiji
kdo ima pri nas še izvršilno oblast, kdo ima v EU zakonodajno, glavne naloge Sveta EU
otrokove pravice: duševna integriteta
malo sva se lovili ... je pomagala
srečno
l_googd_luck.gif

Gojković
Prepoved mučenja
uredba z zakonsko močjo
načelo otrokove največje koristi

Zelo prijazna gospa.

1. Predsednik republike (pomen, mandat, volitev predsednika, pristojnosti predsednika)
2. Osebnostne pravice in svoboščine (našteti, podrobneje potem svoboda gibanja, nedotakljivost življenja
3. Simboli EU

1. Nštej vse predsednike države do sedaj. Kako predsednika izvolimo? Kakšne so njegove funkcije? Kakšno funkcijo ima v zakonodajnem postopku? (Razglasi zakon.)
2. Primarna zakonodaja. Naštej nekaj pogodb. In sem naštela vse razen prve, pa je tut to hotela slišat. In ker se je nisem spomnila, je pomagala.
3. Nedotakljivost človekove zasebnosti. Naštet pravice. In potem je vprašala v kakšnem primeru je lahko odvzeta. Če sodišče tako odloči.

Ustava in narodne skupnosti (Naštel sem: izražanje narodne pripadnosti, pravica do uporabe svojega jezika in pisave, posebne pravice avtohtone narodne skupnosti, položaj in posebne pravice romske narodne skupnosti,....predstavnik italijanske in madžarske narodne skupnosti v DZ.....potem sem pa malo blefiral o kulturi, organizaciji, časopisih narodnih skupnosti....)

Izvršilna veja oblasti (sestava,vlada, uprava....... predsednik vlade, ministrstva) Naštej nekaj ministrstev (ministrstvo za šolstvo, zunanje zadeve, notranje zadeve....)

1. DS (kdo ga sestavlja, pristojnosti DS, spraševal me je kako se reče, če DS zahteva, da mora DZ še enkrat premisliti o kakem zakonu - veto, samo ne vem kakšen, mi je razložil, pa sem samo pritrdila)
2. Kdo je sprejel Konvencijo o otrokovih pravicah? (Generalna skupščina Združenih narodov)
3. Evropski svet (povedala sem, da se srečujejo na polletnih srečanjih, da je politično telo in da daje politične smernica razvoja unije in je bilo dobro).

- definicija otroka, kdo je sprejel konvencijo o otrokovih pravicah
- enakost pred zakonom, kdaj se lahko omeji in za koliko časa (dokler traja vojno ali izredno stanje)
- kdaj je dovoljeno z ustavo ukiniti človekove pravice
- evropska komisija

Evo, še moja vprašanja...

USTAVA
(meni osebno je bila najtežja, razlog: ker se ne učim na pamet, ampak tako, da znam povedati, malo po svoje...in to ne deluje najbolje, je treba povedati, tako kot piše, sicer nima pravega pomena...uf, na pravu se jaz ne bi obnesla tomato.gif )
1. Splošne določbe (pa potem obrazložit vse posebej: zakaj je demokracija, zakaj je republika, zakaj socialna, pravna država, kaj še določa - simboli, ozemeljska nedeljivost, ločenost vere in države - kakšne so verske skupnosti? enakovredne (ne enakopravne!! - no, to sem mislilka, ko sem govorila o 'povedati s svojimi besedami, ki niso prave...'...pozabila sem na glavno mesto države)
2. Iz prejšnjega vprašanja je gospa izpeljala vprašanje o socialnih pravicah (tu se mi je zgodil mrk, kar naenkrat sem vse po vrsti pozabila, se jih nato ob njenem trudu poskušala spomnit...to je bilo res mučno...)
3. Potem se je osredotočila na pravico do osebne identitete - kaj to pomeni? ojoj...sem že mislila, da je po meni...) Tu je bilo potem še nekaj podvprašanj, vse povprek glede pravic.
4. Kdaj je bila sprejeta konvencija o otrokovih pravicah? Kaj pa Slovenija?
5. Evropski parlament - vse, kar veš. Ne pozabite na to, da nadzira ne le evropsko komisijo, ampak VSE institucije!

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.135
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu