Evo, še moja vprašanja...
USTAVA
(meni osebno je bila najtežja, razlog: ker se ne učim na pamet, ampak tako, da znam povedati, malo po svoje...in to ne deluje najbolje, je treba povedati, tako kot piše, sicer nima pravega pomena...uf, na pravu se jaz ne bi obnesla tomato.gif )
1. Splošne določbe (pa potem obrazložit vse posebej: zakaj je demokracija, zakaj je republika, zakaj socialna, pravna država, kaj še določa - simboli, ozemeljska nedeljivost, ločenost vere in države - kakšne so verske skupnosti? enakovredne (ne enakopravne!! - no, to sem mislilka, ko sem govorila o 'povedati s svojimi besedami, ki niso prave...'...pozabila sem na glavno mesto države)
2. Iz prejšnjega vprašanja je gospa izpeljala vprašanje o socialnih pravicah (tu se mi je zgodil mrk, kar naenkrat sem vse po vrsti pozabila, se jih nato ob njenem trudu poskušala spomnit...to je bilo res mučno...)
3. Potem se je osredotočila na pravico do osebne identitete - kaj to pomeni? ojoj...sem že mislila, da je po meni...) Tu je bilo potem še nekaj podvprašanj, vse povprek glede pravic.
4. Kdaj je bila sprejeta konvencija o otrokovih pravicah? Kaj pa Slovenija?
5. Evropski parlament - vse, kar veš. Ne pozabite na to, da nadzira ne le evropsko komisijo, ampak VSE institucije!