USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Pravica do izobraževanja v KOP

Kako je Slovenija opredeljena v Ustavi?

Kaj pomeni, da je Slovenija socialna država?
Kako se to kaže v izobraževanju?

ga. katarina kralj-pomočnik vzgojitelja

-kako je slo opredeljena po ustavi, kaj je nasprotje repudblike-kraljevina, kdo vlada, kako pride na vlado
- kdo je predsednik slo, kdo vlade, kdo je komisarka-ali lahko zastopa nase interese(ne)
-nastej institucije eu, koliko ima slo poslancev v evropskem parlamentu(8)
-volilna pravica-splošna, enaka

Moja vprašanja pri T.Oštir so bila:
1. Kaj veš o volitvah (razložiti sem morala kaj pomeni splošna in enaka volilna pravica)? Med katere pravice bi to uvrstila?
2. Kdo lahko predlaga zakone? Ali lahko predsednik države sam sprejme zakon?V katerem primeru?
3. Pravni akti - navezovalo se je na Ustavno sodišče. Potem sem morala našteti še katere pristojnosti ima. Kam se še lahko pritožiš, če so ti kršene človekove pravice?

Res zelo prijetna gospa, tako da kar pogumno! :)

1. Inštitucije EU (samo naštej)
2. Parlament (DZ, DS, veto)
3. Konvecija o otrokovih pravicah - glavno načelo

1. Opredelitev oblasti v Sloveniji. Natančno razložiti zakonodajno oblast.
2. Definicija otroka v Konvenciji (otrok je vsak do dopolnjenega 18 leta). Ali je lahko to spremenjeno? (lahko, če država dovoli). Kdaj? (če se poroči pred 18. letom)
3. Lokalna samouprava (vse- kaj je, kako deluje (lokalno, pooblastila države), statut, od kod pridobiva sredstva ...)
Kako deluje lokalna skupnost - financiranje športa ...kaj financira, koga, pogoji? Ali lahko financira tudi društva, v katerih niso samo prebivalci občine?

Opravljala sem strokovni izpit za šport :).

Srečno,
Špela

1. Volilna pravica (kaj volimo državljani), delitev oblasti in naloge vsake.

2. Konvencija o otrokovih pravicah (kdo, kdaj, zakaj potrebujemo konvencijo, cilji, kje so še zapisane otrokove pravice, kako vemo da jih države uresničujejo).

3. Evropska komisija (malo nasplošno in naloge).

Moja vprašanja danes na strok.izpitu iz ustave:
- institucije EU,naštej in opiši Svet EU
-državni svet(vse)
-uradni jezik v Slo.( +narodne manjšine)

Ni težko,zelo pomagajo :)

1. Zakonodajna oblast v RS
  2. Državni svet: sestava in pristojnosti
  3. Evropski parlament: sestava in pristojnosti
in še mnogo drugih podvprašanj ... :) so prijazni.

Pozdravljeni
Danes opravil izpit z vprašanji:
Ustava (vse kar veš)
Državni zbor (vse kar veš)
Otrokove pravice (vse kar veš)

1. Delitev oblasti. Zakaj je pomembna ta delitev?
2. Kako evropski pravni red deluje v RS Sloveniji? Kdo nadzira EU pravni red?
2. Svoboda izražanja.

Spraševalka: ga. Pečjak Ferlež, datum izpita: 22. 10. 2015

1. Naštej 3 najpomembnejše otrokove pravice; kje in kdaj so jih sprejeli; ali jih je sprejela tudi Slovenija, kdaj; dolžnosti staršev; do kdaj traja zakonska dolžnost staršev, da skrbijo za svoje otroke? v katerem primeru ta dolžnost traja vse življenje? (če ima otrok posebne potrebe)
2. Izvršilna veja oblasti: naloge vlade, sestava vlade, mandat, naloge ministrstev, volitve predsednika vlade.
3. Katera inštitucija EU predstavlja države članice? Tricky vprašanje (odgovor je: Svet); kako mu še drugače rečemo? pristojnosti Sveta; sestava; predsednik; kako Slovenija določi, kateri predstavnik bo zastopal našo državo na zasedanju? (odgovor je: odvisno od teme, o kateri se razpravlja).

Za ustavo sem imela izprasevalko čebular - Musar. Ampak se je spremenila komisija in se ne morem spomnit priimka. Vglavnem spraševala me je vse o evropski uniji, o republiki vse vse vse. Načela enakosti ipd. Ful ful ful... Ampak vse čez pogovor tako da je bilo vse na izi.
Mateja

Sašo NorČič

Pravica do socialne varnosti (kakšna zavarovanja, velja za tujce) ?
V katero vejo oblasti spada DZ (sestava, mandat, kateri akt podpišejo, kdo jih voli)?
Neposredne, posredne volitve

Izpraševalka ga. Musar

Simboli EU

Ali imajo vse države članice euro? Ne, kraljevine nimajo. Pa Hrvaška,... tudi ne.
Evropski parlament
Ali poslanci v evropskem parlamentu delujejo tako kot v slovenskem? Ne, v evropskem so povezani v skupine, v slovenskem pa v stranke.
Simboli Slovenije,
Predsednik RS
;
funkcija, pristojnosti.

izpraševalka ga.Bonelli:
- dolčbe ustave (vse o ustavi),
- državni simboli,
- svet EU.

Gospa je zelo prijazna in ne vrta, če vidi da ne gre. Pomaga s podvprašanji.

Ga. Mundy Brugneri me je vprašala sledeča vprašanja:

1. Kaj piše v I. poglavju normativnega dela Ustave (v splošnih določbah).
2. Katere so osnovne otrokove pravice?
3. Kako je s svobodo gibanja v Sloveniji in kdaj je le-ta lahko omejena?

Zelo, zelo prijazna gospa, išče znanje. Tisti, ki dobi njo za izpraševalko, je lahko vesel.

Izprasevalka - Bonelli (izjemno prijazna, sprasevanje poteka kot pogovor)

1. Kako delimo oblast po slovenski ustavi? (zakonodajna, izvrsilna, sodna)
2. Kaj vse spada pod sodno oblast? Kako se imenuje najvisje sodisce v Sloveniji? (vrhovno sodisce) Ali bi lahko jaz bila vrhovni sodnik? (ne, ker nimam izobrazbe)
3. Kako se imenuje magna carta za otrokove pravice, kdaj je bila sprejeta in kje? (Konvencija o otrokovih pravicah, 20. 11. 1989 na Generalni skupscini Zdruzenih narodov) Opisi otrokovo pravico v zvezi s svojim poklicem. (Izbrala sem otrokovo pravico do izobrazevanja - OS obvezna in brezplacna)

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu