USTAVA - skupna izpitna vprašanja

1. DZ – sestava, mandat, pristojnosti, kdo ga vodi, kakose imenuje dokument,ki ureja poslovanje DZ
2. Kaj vsebuje pravica do svobode gibanje in kdaj je lahko omejena
3. Evropska zakonodaja – kako jo delimo (samo našteti) in kateri predpis je najvišji med sekundarno zakonodajo

1. Kakšno je razmerje med državo in cerkvijo (izjeme)?
2. Pristojnosti Evropske komisije.
3. Otrokove pravice - načelo enakosti.
Zelo prijazen gospod, ni treba natančno povedati vsega, daje podvprašanja, lahko odgovoriš na kratko, ne vrta.

Bulc (ali nekaj podobnega – nisem prepričana, ker je bila menjava)

1. O čem govori 2. poglavje Ustave? (Človekove pravice in temeljne svoboščine – naštej katere so in pri vsaki en primer, za vsak primer splošno podvprašanje; na koga se obrnemo, če so nam te pravice kršene? Varuh č.p.)

2. Delitev oblasti; sodna veja oblasti – katera sodišča sem uvrščamo? Katera še poznamo?

3. Pristojnosti Državnega sveta.

izpraševalka Brus:

1. Katero je drugo poglavje ustave?
2. Na podlagi česa se uresničujejo človekove pravice in temeljne svoboščine?
3. Jih je kdaj mogoče omejiti?
4. Katerih ne smemo nikoli omejiti?
5. Kako jih lahko omejimo? (tako da te omejitve ne povzr. neenakopravnosti, ki bi temeljila le na rasi, spolu...)
6. Kam vse se lahko pritožimo, če so nam kršene člov. pravice?
7. simboli Slovenije (bojda je simbol tudi Ljubljana - glavno mesto...rekla je, da ti je tega nikoli nihče ne pove :D)
8. simboli EU
9. V katerem pravnem aktu so zapisane meje Slovenije? (v Temeljni ustavni listini o samostojnosti in neodvisnosti)
10. Kje so meje Evrope? (Schengen)
11. Institucije EU
12. V kateri instituciji EU imamo Slovenci svoje predstavnike? (v vseh)

Vprašanj je bilo veliko, ampak je večina zahtevala kratke odgovore.

Dosti sreče! ;)

Izpraševalec Groznik (legenda):
1. Državni svet (sestava, ali je strokovno ali politično telo, naloge, razloži odložilni veto, ali je lahko svetnik v državnem svetu tudi hkrati v državnem zboru, mandatna doba)
2. Pravice otroka (ali je možno razlikovanje, ni možno ne glede na ..naštej vse)
3. Evropska komisija (sestava, pristojnosti)

Moja vprasanja:

1. Izvrsilna oblast (milijon podvprasanj-kdo predlaga predsednika in kdo ministre, komu so odgovorni za svoje delo.....vsi odgovori zelo na kratko, v besedi ali dveh)

2. Kdaj zacne veljati zakon (8 dni po objavi) pa se o vetu (kdo, kdaj, rok)

3. Zakonodaja EU in nastej vire sekundarne

Zelo veliko pomagajo s podvprasanji, ko se kaj zatakne

1. Kako se ustanovi občina (postopek od referenduma do sprejetja občine) ter vrste občin?
2. Predsednik republike: kdo je lahko predsednik, pristojnosti, kdo ga nadomešča v času odsotnosti ...
3. Na koga se lahko obrnemo, če so nam kršene pravice s strani evropskih institucij - evropski varuh človekovih pravic ter njegova vloga?

Naštej in opiši simbole Slovenije in EU.
Kaj pomeni "domneva nedolžnosti"? (27. člen Ustave)
Naštej sodišča v Sloveniji. Ali je Ustavno sodišče med njimi ali posebej?
Izberi eno izmed inštitucij EU in jo opiši?

Pozdrav!
Včeraj uspešno opravila strokovni izpit. Izpraševalka je bila gospa Urška Klopčič. Zelo prijazna in korektna gospa. Če ne gre, pomaga s podvprašanji. Ne išče neznanja.
Moja vprašanja:
1. Kakšna je država Slovenija. Povedati sem morala vse kar vem.
2. Institucije EU. Podrobneje sem opisati Evropsko komisijo. Ali imamo v vseh E institucijah predstavnike? (DA...nekaj sem jih naštela).
3. Kako lahko vplivamo na spremembo zakonov in kdo.

Je pa vse potekalo v obliki pogovora.

Izpraševalka Petra Brus:

-celoten zakonodajni postopek ter kaj lahko naredi državni svet
-kdo ima primarno skrb za otroka? (starši) če ne morejo?
- evropska komisija, kaj je to, funkcije

delala sem kot svetovalna delavka

zelo prijazna

Bonelli

- vse o drzavnem svetu - sestava in mandat. Ali imajo tudi svetovalci imuniteto? DA!! Kaj je njihova primarna fukncija? Veto. Kaj se lahko naredijo? Sprozijo parlamentarmo preiskavo.
- evropski parlament
- pravice in dolznosti starsev (vzdruzjejo otroka, vzgajajo po nacelih, izobrazujejo - predvsem to je hotela slisat)

Prijazna in korektna gospa.

1. Kako se uveljavlja pravica otrok do svobode izraženja in kako je po konvenciji definiran otrok?
2. Državni svet + naloge - vse + kaj je veto + razglasitev zakona
3. Kateri so primarni in sekundarni pravni viri EU. Razlika med direktivo in odločbo.

USTAVA

1. DZ ( vse, kdo sestavlja, naloge, kdo voli, mandat . . .)

2. Naštej otrokove pravice

3. Opiši eno, ki je po vašem mnenju pomembna v šoli.

Živjo.

1. Kako je opredeljena Slovenija v splošnih določbah?
2. Ločitev cerve in države.
3. Razloži načelo, da države podpisnice Konvencije o otrokovih pravicah delujejo v njegovo korist. Kako bi vi to načelo prakticirali pri pouku.

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu