USTAVA - skupna izpitna vprašanja

Izpraševalec: A. Simsič
- opišite načelo deljenja oblasti, namen tega načela (preprečuje monopol oblast, omogoča demokracijo), organi vsake veje
- opišite sodno vejo oblasti, vrste sodišč, kdo voli sodnike, njihov mandat (funkcija je trajna!)
- opišite pravico do izobraževanja

hierarhija ustavnih zakonov
državni zbor
kdo lahko predlaga zakone

...gospa Palhartinger je tako simpatična. važno je, da vidi , da razumeš. najboljše je, da si sproščen in poveš s svojimi besedami.

Sodna veja oblasti.
Vse o sodiščih: sodniki, najvišje sodišče, ustavno sodišče, računsko sodišče.
Kdo izvoli sodnike, njihove pristojnosti, o čem odloča vrhovno sodišče, o čem ustavno, kdo so lahko sodniki, kdaj lahko o neki zadevi odloča ustavno sodišče (tudi primer Janša).

Izpraševalec: Fele
1. Predsednik države (mandat,kdo ga voli in kako se voli, ali ima veto o zakonu (ne), pristojnosti).
2. Kakšne pravice im predsednik med izrednim ali vojnim stanjem v državi?
3. Pravice in temeljne svoboščine med izrednim ali vojnim stanjem.

1. Človekove pravice: Katere lahko omejimo in kdaj?
2. Državni svet (sestava, pristojnosti, odložilni veto).
3. Konvencija o otrokovih pravicah (Kdaj, kdo, glavno načelo).

Ustava:
- naloga predsednika po ustavi
- varuh človekovih pravic v Slo in EU - pristojnosti
- pravica do izobrazbe - kaj omogoča, zagotavlja

Izpraševalka Zabukovec Groznik.
Moja vprašanja:
1. Vse o državnem svetu (sestava, mandat, pristojnosti, ...)
2. Vse o evropskem parlamentu (pristojnosti, mandat, sestava, kako volimo poslance,...)
3. Konvencija o otrokovih pravicah (kdo jo je podpisal, kdaj, kdaj Slovenija, zakaj, skratka vse na splošno o konvenciji).

Gospa bila izredno prijazna. Odgovori so mi dobro šli, tako da mi ni nič pomagala. Tako, da sem imela z njo lepo izkušnjo.

Moja vprašanja:
- državni svet (mandat, sestava, naloge, nezdružljivost funkcij, imuniteta)
- članstvo v EU, simboli EU
- pravica do izobraževanja, položaj univerz

Kaj pomeni pravica do svobodnega izražanja?

Kako lahko v Sloveniji sodeluješ pri odločanju? Volitve, referendum, peticije.

Kdo lahko v Sloveniji predlaga sprejem zakona? Kdaj je zakon sprejet in kdaj začne veljati? Razglasi ga predsednik republike.

Kateri so organi EU? Ali imamo Slovenci v vseh svoje predstavnike? Ne. V katerih jih imamo? Kateri od teh organov sodelujejo pri sprejemanju zakonodaje in kateri jo lahko predlagajo? Katere so še druge pristojnosti Sveta EU?

1. sestava DZ in funkcija
2. kdo vse lahko predlaga zakone (poslanci, 5.000 volivcev, DS, vlada)
3. Pravo EU in držav članic: načelo neposrednega učinka, načelo primarnosti, nadrejenosti

1. Kaj to pomeni pravna država?

2. Pristojnosti Evropske komisije ter pojasnitev primarne in sekundarne zakonodaje

3. Pravica do izobraževanja - opisati

opravljal 28. 5. 2015 za svetovalnega delavca v sŠ
1. volilna pravica (kaj pomeni enaka in splošna, koga vse pa volimo, koliko poslancev imamo v evropskem parlamentu)
2. poslanska imuniteta, kot je opredeljena v ustavi, kdo je še vse ima, kaj se zgodi, če poslanec naredi kriminalno dejanje;
3. Svet EU, kdo ga sestavlja, kako se sestajajo (vsaka država ima enega predstavnika na ravni ministrstva, sestavljajo se pa po področjih, če urejajo gospodarska vprašanja - ministri za gospodarstvo, šolska vprašanja, ministri za šolstvo,...

1. Kaj v konvenciji za otrokove pravice piše o izobraževanju? Kaj pa o kaznovanju?
Naštej tri veje zakonodaj v EU (primarna, sekundarna in sodna praksa). 2. Opiši sodno prakso. Naštej kaj sestavljajo sekundarno. Kaj je razlika med uredbo in direktivo? Za koga je namenjna uredba (za vse države EU) in za koga direktiva (samo za določene države).
3. Naštej tri veje oblasti v SLoveniji. Povej njene predstavnike (izvršilna - vlada, predsednik, zakonodajna - DZ in DS, in sodna - sm mogla vsa sodišča našteti)

Marija Pečjak Ferlež

1. Kdo ima oblast v RS? Kako je opredeljena oz. nekaj v smislu, če je enotna ali se deli, pa sem rekla da se deli na sodno, zakonodajno in izvršilno. Kdo predstavlja zakonodajno?
2. Kdo nas državljane predstavlja v EU? Evropski parlament. Kaj so poslanci? Koliko je naših predstavnikov? Pristojnosti.
3. Državni zbor RS. Sestava, mandat, pristojnosti.
4. S svojimi besedami razloži kako razumeš DOMNEVO NEDOLŽNOSTI.

3.6.2015, Oštir, T., vprašanja:

- državna ureditev (delitev oblasti)
- nedotakljivost stanovanja (gasilci, policija, 2 priči)
- državni svet in odložilni veto (DS ga zahteva DZ)
- kdaj zakon velja (naštet od sprejema naprej)

G. Oštir je prijazna, kar pogumno.

V komisiji je bila ga. Mavri, vprašanja pa sledeča:
- kako je RS opredeljena v ustavi in opis vseh treh? (demokratična, pravna, socialna)
- kako delimo oblast in kateri organi predstavljajo posamezno vejo oblasti? (sodna-sodišča, zakonodajna-parlament in izvršilna-vlada)
- opis pristojnosti in nalog DZ
- kje najdemo zapisane pravice otrok? (Konvencija, Ustava in zakoni ter podzakonski akti)
- kdo je sprejel Konvencijo o otrokovih pravicah in kdaj?
- kako vemo, da države podpisnice sprejemajo in spoštujejo pravice otrok, ki so zapisane v konvenciji? (OZN ustanovi odbor za otrokove pravice, države članice pa jim pošiljajo poročila in evalvacije)

Srečno!

Za odgovor se prijavite ali registrirajte.

Če želite odgovoriti na temo, morate biti član foruma.

Ustvari račun

Ustvarite račun v naši skupnosti. Brezplačno!

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Podobne teme

• Članek Članek
Na blogu je objavljen posodobljen članek o modulu Strokovni izpit – Ustava (A + B + C). Članek...
Odgovori
0
Ogledi
583
  • Članek Članek
V novi epizodi podkasta Misija: kakovost, Skupna pot do kakovosti znanja, gostimo ravnateljico...
Odgovori
0
Ogledi
269
  • Zaklenjeno
Strokovni izpit za učiteljico razrednega pouka, maj 2026: Ustava: Slavica Čebular Musar – 1...
Odgovori
2
Ogledi
1.134
Dobila sem vabilo na strokovni izpit. Sem diplomirana vzgojiteljica. Ure sem pridobila v vrtcu...
Odgovori
2
Ogledi
627

Učitelnik

Strukturirani vodiči in kvizi za pripravo na strokovni izpit – 170+ poglavij v vodičih, 150+ kvizov in 2.600+ vprašanj v kvizih.

Ogled Učitelnika

Pregled po e-pošti: Naročite se!

Priljubljena vsebina

Nazaj
Na vrhu